dilluns, 1 de febrer del 2021

Rafael Domeque Ibor

Rafael Domeque Ibor

Rafael Domeque Ibor


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'1 de febrer de 1897 neix a Gurrea de Gállego (Plana de Uesca) l'anarcosindicalista Rafael Domeque Ibor 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers per fer fortificacions i en 1940 va ser fet presoner pels alemanys i deportat al camp nazi de Mauthausen, morint pres el 7 de setembre de 1941 al castell de Hartheim (Alkoven) 

Rafael Domeque Ibor: L'1 de febrer de 1897 neix a Gurrea de Gállego (Plana de Uesca, Osca, Aragó) l'anarcosindicalista Rafael Domeque Ibor --el segon llinatge també citat Ibort--.  

Pagès de professió, milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT) del seu poble.  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 pogué fugir de la població i s'enrolà en la «Columna Ortiz», comandada per Antonio Ortiz Ramírez, lluitant al front d'Aragó.  

Després de la militarització de les milícies estudià a l'Escola Popular de Guerra i, amb el càrrec de tinent de Cavalleria, el febrer de 1938 va ser destinat al front del llevant peninsular.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir dels camps va ser enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a fer feina a les fortificacions franceses fins que en 1940 va ser fet presoner per les tropes alemanys i deportat al camp nazi de concentració de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria).  

Rafael Domeque Ibor va morir el 7 de setembre de 1941 al castell de Hartheim (Alkoven, Alta Àustria, Àustria).  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada