dimecres, 10 de febrer del 2021

Manuel Gavira Castillo

Necrològica de Manuel Gavira Castillo apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 23 de maig de 1971

Necrològica de Manuel Gavira Castillo apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 23 de maig de 1971


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 10 de febrer de 1900 neix a Cádiz (Bahía de Cádiz) l'anarquista i anarcosindicalista Manuel Gavira Castillo 

Membre de les Joventuts Llibertàries i de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir-ne s'apuntà a les Companyies de Treballadors Estrangers 

Manuel Gavira Castillo: El 10 de febrer de 1900 neix a Cádiz (Bahía de Cádiz, Cádiz, Andalusia) l'anarquista i anarcosindicalista Manuel Gavira Castillo. El seu pare es deia Francisco Gavira i la seva mare, Encarnación Castillo.  

Treballava al dic de Matagorda, a les drassanes de Puerto Real (Bahía de Cádiz, Cádiz, Andalusia), i cap el 1920 s'adherí al moviment llibertari.  

Durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera fou un dels organitzadors del Sindicat de la Metal·lúrgica de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i un dels distribuïdors a Cádiz de la premsa llibertària clandestina editada a l'Estat francès per exiliats (Iberión, Rebelión i alguna altra), que rebia en una petita població de la província i que la policia mai no descobrí.  

Després d'una crisi en el sector de la metal·lúrgica i mancat de feina, s'enrolà com a mariner i a cada vaixell que hi anava fou el responsable confederal.  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936, navegava per a la Companyia Mediterrània i dies després marxà cap al port de Barcelona, on s'integrà immediatament en el Sindicat de Mariners de la CNT-AIT.  

També va ser nomenat secretari de les Joventuts Llibertàries.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir-ne s'apuntà a les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE).  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista fou membre de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Florença (Gers, Occitània). Vidu de Pastora Lagraña, es casà posteriorment amb Donata Margarita Casero.  

En 1947 s'instal·là a Castèlgelós (Òlt e Garona, Nova Aquitània, Occitània) i va ser nomenat tresorer de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili, càrrec que ocupà fins al 1962, quan va caure greument malalt.

Manuel Gavira Castillo va morir el 7 de febrer --algunes fonts citen erròniament el 6 de febrer-- de 1971 al seu domicili del barri de Lirac de Castèlgelós. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada