diumenge, 14 de febrer del 2021

José Val Solán

Necrològica de José Val Solán apareguda en el periòdic parisenc "Le Combat Syndicaliste" del 12 de juny de 1975


Necrològica de José Val Solán apareguda en el periòdic parisenc Le Combat Syndicaliste del 12 de juny de 1975


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 14 de febrer de 1903 neix a La Almolda (Monegros) l'anarcosindicalista José Val Solán 

Militant de la CNT-AIT, el 9 de febrer de 1939, en el decurs de la Retirada republicana, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

José Val Solán: El 14 de febrer de 1903 neix a La Almolda (Monegros, Saragossa, Aragó) l'anarcosindicalista José Val Solán. El seu pare es deia Mariano Val i la seva mare, Gabriela Solán.  

Milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Saragossa (Saragossa, Aragó) i de La Almolda.

Durant la revolució col·lectivista autogestionària participà activament en la col·lectivitat agrària del seu poble natal.  

Durant la primavera de 1938, davant l'avanç de les tropes feixistes, abandonà La Almolda i s'establí a Barcelona.  

El 9 de febrer de 1939, en el decurs de la Retirada republicana, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Durant l'Ocupació alemanya va ser obligat a treballar pels nazis a les fortificacions del «Mur de l'Atlàntic» a La Rochelle (Haute-Saône, Poitou-Charentes, Bourgogne-Franche-Comté).  

Exiliat, després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la CNT-AIT en l'Exili. Formà part d'Spanish Refugee Aid (SRA, Ajuda al Refugiat Espanyol), organització fundada en 1953 per Nancy MacDonald a Nova York (Nova York, EUA).  

Membre del Moviment Independent dels Albergs de Joventut (MIAJ), coneguts els seus membres com ajistes, l'1 d'abril de 1959 signà amb altres companys d'aquest moviment, una adhesió al periodista llibertari Cristóbal Vega Álvarez, que havia estat condemnat a vuit anys suplementaris a la pena de 26 anys de presó que purgava a les garjoles franquistes per haver editat clandestinament a la presó del Puerto de Santa María (Bahía de Cádiz, Cádiz, Andalusia) el butlletí Combate de la CNT.  

José Val Solán, després de 37 dies hospitalitzat, va morir el 30 de gener de 1975 a Saintes i fou inhumat civilment tres dies després. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada