dilluns, 22 de febrer del 2021

Jerónimo Marey Jodra

Necrològica de Jerónimo Marey Jodra apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 15 de novembre de 1988

  Necrològica de Jerónimo Marey Jodra apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 15 de novembre de 1988

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 22 de febrer de 1918 neix a Madrid l'anarcosindicalista Jerónimo Marey Jodra 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Jerónimo Marey Jodra: El 22 de febrer de 1918 neix a Madrid (Madrid, Castella la Nova) l'anarcosindicalista Jerónimo Marey Jodra. El seu pare es deia Leonardo Marey i la seva mare, Melchora Jodra.  

Obrer metal·lúrgic, quan encara era adolescent s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Durant l'Ocupació alemanya participà en la Resistència al departament occità de l'Arièja.  

Després de l'Alliberament s'instal·là a Vic de Sòs (Arièja, Occitània) i fou l'administrador i el tresorer de la Federació Local de CNT-AIT en l'Exili i de la secció local de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA) d'Ausat (Arièja, Occitània), que comptà amb un centenar de membres.  

En 1945 treballà, com molts altres companys, en les obres del pantà occità de Gnioure, on el setembre acollí els companys Joaquín Raluy Sanmartín i els germans Miguel i Alejandro Domeque Till que acabaven de passar la frontera del Pirineu.  

Posteriorment milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània), de la qual fou administrador i s'encarregà durant molts d'anys del servei de llibreria. La seva companya fou l'anarcosindicalista Raimunda Gómez Pous (Mundeta) --filla del militant cenetista aragonès Fulgencio Gómez Mora i de Teresa Pous-- amb qui tingué una filla (Placer Marey Gómez).  

Víctima de nombrosos infarts, soferts per treballar a grans altituds, Jeronimo Marey Jodra va morir el 8 d'agost --algunes fonts citen erròniament el 10 d'agost-- de 1988 al seu domicili a Tolosa de Llenguadoc. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada