dijous, 11 de febrer del 2021

Domingo Alcaide Rodríguez

Necrològica de Domingo Alcaide Rodríguez apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 28 de gener de 1986

Necrològica de Domingo Alcaide Rodríguez apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 28 de gener de 1986


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'11 de febrer de 1903 neix a Aldea del Rey (Campo de Calatrava) l'anarcosindicalista Domingo Alcaide Rodríguez 

Milità en la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, i les Companyies de Treballadors Estrangers 

Domingo Alcaide Rodríguez: L'11 de febrer de 1903 neix a Aldea del Rey (Campo de Calatrava, Ciudad Real, La Mancha) l'anarcosindicalista Domingo Alcaide Rodríguez. El seu pare es deia Francisco Alcaide i la seva mare, Sila Rodríguez.  

Emigrà a Barcelona i s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT), organització sindical en la qual ocupà càrrecs de responsabilitat orgànica.  

A principis dels anys vint del segle XX va ser cridat a files i es declarà insubmís al servei militar obligatòria.  

Fugint de la repressió, passà a l'hexàgon francès, on milità en els grups anarquistes d'exiliats.  

Sembla que va ser expulsat del territori francès i s'establí a Brussel·les (Bèlgica).  

En 1931, amb la proclamació de la República del 14 d'Abril, retornà al Principat de Catalunya i continuà militant en la CNT barcelonina.  

Durant la revolució col·lectivista autogestionària de 1936 va ser responsable d'una col·lectivitat catalana.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, i les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE).  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista participà activament en la reorganització del Moviment Llibertari Espanyol-CNT-AIT en l'Exili.  

Fou membre de l'Spanish Refugee Aid (SRA, Ajuda al Refugiat Espanyol), fundada en 1953 per Nancy MacDonald a Nova York (Nova York, EUA) i de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA).  

En 1961 la seva companya, Isabel Salvador Taverna, amb qui tingué filles, morí en un accident de circulació.  

Durant el seu últim període vital va ser secretari del Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-IT de Briva la Galharda (Corresa, Llemosí, Nova Aquitània, Occitània), població on residia.  

Domingo Alcaide Rodríguez va morir el 25 d'octubre de 1985 a casa de la seva família a Les Gatouilles Haut (Luberçac, Corresa, Llemosí, Occitània) i va ser incinerat.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada