divendres, 5 de febrer del 2021

Antonio González González

Antonio González Gonzñalez

Antonio González Gonzñalez



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 5 de febrer de 1917 neix a Peñaflor (Grao, Astúries) l'anarcosindicalista i resistent antifeixista Antonio González González 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració de la platja d'Argelers de Marenda, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Posteriorment passà per les Companyies de Treballadors Estrangers. Durant la primavera de 1940 va caure pres dels ocupants alemanys i va ser internat a Alemanya en un Kriegsgefangenen-Mannschafts-Stammlager (Stalag), del que pogué fugir 

Antonio González González: El 5 de febrer de 1917 neix a Peñaflor (Grao, Astúries) l'anarcosindicalista i resistent antifeixista Antonio González González.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració de la platja d'Argelers de Marenda (Costa Vermella, Rosselló), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Posteriorment passà per les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE). Durant la primavera de 1940 va caure pres dels ocupants alemanys i va ser internat a Alemanya en un Kriegsgefangenen-Mannschafts-Stammlager (Stalag), del que pogué fugir.  

Després de travessar el riu Rin nedant, es va refugiar a la zona de Florimont (Belfort, Borgonya - Franc Comtat), on treballà un temps.  

Més tard passa al Massís Septentrional i en 1943 s'establí a Salèrn (Cantal, Alvèrnia, Occitània), on es casà amb una refugiada espanyola, amb qui tingué quatre infants.  

En aquesta època va fer feina en una CTE a l'embasament de l'Aigle (Cantal, Alvèrnia, Occitània).  

Entrà a formar part de la Resistència i en 1944 era un dels 75 membres de la Companyia Espanyola del Batalló «Didier» de les Forces Franceses de l'Interior (FFI), comandada pel capità Juan Montoliu del Campo, que participà en l'alliberament del Cantal.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista entrà a fer feina a una fàbrica de cables de Riam (Cantal, Alvèrnia, Occitània).  

Malalt d'un càncer de pulmó, Antonio González González va morir en 1969 a Riam.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada