divendres, 15 de gener del 2021

Lluís Alerany Sarroca

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 14 de gener de 1919 neix al Pinell de Brai (Terra Alta) l'anarcosindicalista Lluís Alerany Sarroca 

Militant de la CNT-AIT com la seva germana Rosa i el seu germà  Pasqual, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració d'El Barcarès, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Internat als camps nazis de Mauthausen i Gusen fou alliberat el 5 de maig de 1945 i més endavant establert a Illa (Riberal de la Tet) 

Lluís Alerany Sarroca: El 14 de gener --algunes fonts citen erròniament el 15 de gener-- de 1919 neix al Pinell de Brai (Terra Alta) l'anarcosindicalista Lluís Alerany Sarroca. El seu pare es deia Joan Francesc Alerany Montagut, jornaler, i Teresa Sarroca Guimerà.  

Milità activament en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) al seu poble natal. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració d'El Barcarès (Costa Salanquesa, Vall de l'Aglí, la Salanca, Rosselló), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

El seu germà Pasqual Alerany Sarroca també s'exilià, mentre que la seva germana Rosa Alerany Sarroca va ser condemnada en 1939 a sis anys i un dia de presó major. Entre 1941 i 1942 va ser processat en absència per un consell de guerra franquista.  

Amb l'Ocupació alemanya, va ser detingut i deportat a Alemanya. El 29 de maig de 1943, procedent de l'Stalag de Karlsruhe (Baden-Württemberg, Alemanya) va ser enviat, sota la matrícula 30.115, al camp de concentració de Mauthausen-Gusen (Alta Àustria, Àustria).  

El 5 de maig de 1945 aconseguí la llibertat amb l'alliberament del camp per soldats alemany.  

Establert a Illa (Riberal de la Tet, Vall de la Tet, Rosselló), milità en la CNT-AIT de l'Exili (Moviment Llibertari Espanyol-CNT).  

Lluís Alerany Sarroca va morir el 9 de desembre de 1947 a Illa a conseqüència d'un accident. Segons la seva família, assassinat pels seus enemics polítics. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada