dimecres, 6 de gener del 2021

Homenatge ahir a Fransesc Sabaté al cementiri de Sant Celoni

KIKO


Es recorda Quico Sabater en el 61è aniversari del seu assassinat als carrers de Sant Celoni 

Tot i evitar durant uns dies la Guàrdia Civil, el 3 de gener de 1960 Sabaté i els altres membres del MURLE van ser acorralat al Mas Clarà. Ell, molt malferit, va aconseguir fugir la nit del 4 de gener, però  a l'endemà, el 5 de gener, fou assassinat a traïció pel  somatent i destacat franquista Abel Rocha a Sant Celoni. Tenia 44 anys 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Sant Celoni (Baix Montseny, Vallès Oriental) 06/05/2021.- Com cada 5 de gener, però amb menys participació a causa de les mesures sanitàries pel covid-19, s'ha recordat la memòria de Quico Sabaté al cementiri de Sant Celoni (Baix Montseny, Vallès Oriental). Ahir va fer 61 anys que va ser assassinat a traïció, després d'un tiroteig amb el somatent i destacat element franquista Abel Rocha.  

L'acte d'ahir va acabar amb el cant A les barricades.  

El 5 de gener de 1960 cau assassinat Francesc Sabaté i Llopart (1915-1960), mecànic d'ofici, es va afiliar a la Confederació Nacional del Treball amb només 17 anys.  

Durant la Guerra Civil va lluitar en diverses columnes llibertàries i el 1939 va passar a la frontera del Pirineu Oriental, camí de l'exii, on va ser internat durant un temps al camp de concentració de Vernet d'Arèja (Arièja, Occitània).  

Un cop alliberat es va instal·lar amb la seva família a Costoja (Alt Vallespir, Vallespir) des d'on va estudiar possibles rutes clandestines cap al Principat de Catalunya.  

El 1944 es va incorporar als grups d'acció llibertària contra el franquisme, va formar una guerrilla i fins al 1959 va combinar diversos treballs (lampista, agricultor) amb l'activitat antifranquista: robatoris per a finançar accions contra el règim, reorganització de la CNT a l'Interior, trasllats de propaganda antifranquista, sabotatges, col·laboració amb altres grups guerrillers llibertaris com els de Marcel·lí Massana i de Josep Lluís i Facerias. 

A finals del 1959 va participar en un grup del MURLE, de cinc guerrilles anarquistes. Tot i evitar durant uns dies la Guàrdia Civil, el 3 de gener van ser acorralats per la Guàrdia Civil al Mas Clarà. Quatre anarquistes van ser assassinats el matí del 4 de gener i ell, molt malferit, va aconseguir fugir durant la nit del 4 de gener, però el 5 de gener, fou assassinat pel somatent Abel Rocha a Sant Celoni. Tenia 44 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada