diumenge, 10 de gener del 2021

Eduard Calpe Pérez

Colla d'obrers al Forn del Vidre de Mataró als anys trenta. Joan Peiró, en primer pla a l'esquerra, n'era el director

Colla d'obrers al Forn del Vidre de Mataró als anys trenta. Joan Peiró, en primer pla a l'esquerra, n'era el director



El 17 de juny de 2018 es publicà que "el 17 de juny de 1984 mor a Mataró (Baix Maresme) l'anarcosindicalista Eduard Calpe Pérez. Havia nascut en 1899 a Barcelona." Ara tenim més dades: el 10 de gener de 1899 neix a Barcelona l'anarcosindicalista Eduard Calpe Pérez. 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 10 de gener de 1899 neix a Barcelona l'anarcosindicalista Eduard Calpe Pérez 

Va treballar de vidrier a Mataró, a Badalona, on conegué Joan Peiró, i Arenys de Mar, militant a la CNT 

 Quan l'exèrcit franquista ocupa el Nord-est de Catalunya, es troba sota el comandament de García Vivancos, aleshores coronel de l'Exèrcit Popular, al sector de Puigcerdà, quan es procedí a l'evacuació total vers l'Alta Cerdanya el 13 de febrer de 1939. A l'exili va restar internat al camp de concentració de Vernet d'Arièja i a altres camps, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Eduard Calpe Pérez: El 10 de gener de 1899 neix a Barcelona l'anarcosindicalista Eduard Calpe Pérez. El seu pare es deia Juan Calpe i la seva mare, María Pérez. 

Afiliat al Sindicat del Vidre de la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Mataró (Baix Maresme), durant els anys de la repressió de Martínez Anido, va ser detingut i amenaçat de mort pels pistolers de la patronal, però l'atzar va fer que pogués escapolir-se'n. Va estar amagat i en 1924 milità a València (l'Horta de València, País Valencià). 

Més endavant va treballar de vidrier a Badalona (Barcelonès Nord), on conegué Joan Peiró, i Arenys de Mar (Alt Maresme). 

En 1928 es retrobà amb Joan Peiró al Forn de Vidre de Mataró. A la Cooperativa Forn del Vidre d'aquesta ciutat tingué càrrecs  directius com a membre de la CNT-AIT. 

Durant la Guerra Civil lluità al front i tingué càrrecs de responsabilitat en la 28 Divisió de l'Exèrcit Popular de l'Est de la República Espanyola, comandada per Miguel García Vivancos. 

Quan l'exèrcit franquista ocupa el Nord-est de Catalunya, es troba sota el comandament de García Vivancos, aleshores coronel de l'Exèrcit Popular, al sector de Puigcerdà (Baixa Cerdanya), quan es procedí a l'evacuació total vers l'Alta Cerdanya el 13 de febrer de 1939. A l'exili va restar internat al camp de concentració de Vernet de l'Arièja (Arièja, Occitània) i a altres camps, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Durant la Segona Guerra Mundial interimperialista participà en la resistència antinazi a l'hexàgon francès fins que fou detingut per la Gestapo. Deportat als camps de concentració d'Alemanya, aconseguí escapar. 

Tornant a l'Estat francès, en 1947 retornà a Mataró. Fundà una de les primeres associacions de jubilats de Mataró, al carrer Beat Oriol. 

Eduard Calpe Pérez va morir el 17 de juny de 1984 a Mataró i va ser inhumat al cementiri d'aquesta ciutat.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada