dijous, 3 de desembre del 2020

Unió de Pagesos demana que el parc solar projectat a l'Escala canviï d'ubicació, que es de fèrtils terres de regadiu

Unió de Pagesos demana que el parc solar projectat a l'Escala canviï d'ubicació, que es de fèrtils terres de regadiu  

El sindicat creu que es podrien instal·lar les plaques als terrats 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 03/12/2020.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el projecte de construcció d'un parc solar agrivoltaic en fèrtils terrenys agrícoles de regadiu al terme de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) ha aixecat molts recels a la pagesia de la zona, no solament a nivell social ecologista, ja que creuen que la seva construcció faria inviables els cultius que hi ha al voltant. Es tracta d'un projecte que ocuparia una parcel·la de 33,6 hectàrees i produiria uns 17 MWp. 

Per aquest motiu, Unió de Pagesos ha presentat un conjunt d'al·legacions al projecte per tal que s'emeti un informe desfavorable. Segons apunten des del sindicat, la parcel·la on es vol ubicar aquest parc solar és de regadiu i s'hi cultiven herbacis (blat de moro i alfals). La construcció de tots els panells solars, però, no farien rendibles els cultius ja que les línies de panells no permetrien el desenvolupament correcte de les plantes. 

A més, el Departament d'Agricultura hauria preclassificat aquests terrenys com a 'zona potencialment no apte de regadiu'. Tal com apunta el sindicat, els cultius de regadiu tenen un alt valor agrari en aquesta zona entre el Ter i el Fluvià. 

Tot i així, el sindicat també ha demanat que el projecte incorpori una anàlisi completa que avaluï quines serien les afectacions concretes a l'espai agrari. A més, han recordat que els impulsors també han de presentar alternatives en la ubicació del parc que no afectin terrenys agrícoles, ja que totes les opcions que es plantegen en el document afecten a parcel·les amb el mateix valor agrari. 

Per tot això, creuen que el projecte s'hauria de construir sobre territoris on ja hi hagi alteracions del medi natural, com ara les edificacions ja existents. Per això, Unió de Pagesos ha instat a demanar que el parc instal·li els panells fotovoltaics en els terrats i sostres d'edificis ja construïts. 

Unió de Pagesos ha reiterat el seu compromís amb la producció d'energies renovables, però no en detriment del sol agrari amb un valor elevat, com és el cas de la parcel·la agrícola de l'Escala.  

Per altra banda, el sindicat aposta per a la creació de parcs de dimensions més reduïdes amb la implicació del territori. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada