dijous, 24 de desembre del 2020

L'Alt Empordà reclama eines per fer front a l'allau de projectes d'implantació de renovables

L'Alt Empordà reclama eines per fer front a l'allau de projectes d'implantació de renovables 

Els consistoris se senten "indefensos" davant la falta de marc regulador 

Ja hi ha en tràmit un parc d'aerogeneradors a la Jonquera i una horta solar a l'Escala però hi ha desenes de projectes que en estudi 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 24/12/2020.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà està treballant en una moció que ajudi els ajuntaments i els serveixi de recolzament davant de l'allau de projectes d'implantació de renovables.  

El mes de gener se celebrarà un nou consell d'alcaldes on està previst aprovar el document. 

Aquesta és una de les vies que té oberta l'ens amb l'objectiu de donar suport als consistoris, que es troben "indefensos" davant la falta de marc regulador que "planifiqui i ordeni el desenvolupament d'aquestes iniciatives".  

De moment, hi ha en tràmit un parc d'aerogeneradors a la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) i una horta solar a l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) però hi ha desenes de projectes que en estudi. 

El conseller comarcal de Canvi Climàtic, Agustí Badosa, admet que no tenen competències en aquesta matèria i diu que son "conscients" que caldrà aportar un percentatge d'energia però reclamen a la Generalitat que clarifiqui les zones on es poden implantar perquè els ajuntaments tinguin eines. 

Diverses entitats i col·lectius ecologistes van llençar un crit d'alerta el mes de novembre reclamant que es redefinís la implantació de renovables per "l'allau" de projectes que estava rebent la comarca de l'Alt Empordà. La seva situació geogràfica --amb la MAT-- juntament amb elements meteorològics, com el vent, la fan molt atractiva per a les empreses del sector i fons d'inversió. 

La publicació del Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables per part de la Generalitat va obrir la porta a la seva tramitació però, segons el Consell Comarcal i els ajuntaments afectats, ho va fer sense definir les zones on era més adequat implementar aquests projectes. 

L'Estat espanyol va publicar l'11 de desembre una zonificació ambiental però els municipis afectats reclamen al Govern de la Generalitat que es clarifiqui en quins espais és més viable que es puguin instal·lar. De fet, el procés preveu que les empreses presentin el seu projecte a l'anomenada Ponència d'Energies Renovables, en el qual participen diversos departaments de la Generalitat i on es passa el "primer filtre". Després, es fa arribar als ajuntaments i al Consell Comarcal perquè facin una primera avaluació. 

Badosa diu que el principal problema el tenen els ajuntaments petits --molt nombrosos a la comarca-- és que molts ni tant sols tenen tècnics ni enginyers que els puguin assessorar i ho tenen delegat en l'ens comarcal. 

En aquests moments, el Consell Comarcal ja està oferint assessorament però ha obert altres vies. Entre elles, els contactes amb la Diputació de Girona, que a principis d'any preveu presentar un estudi de zonificació que està elaborant amb la Universitat de Girona (UdG). 

Consell d'Alcaldes monogràfic 

A més, està previst que a mitjans de gener se celebri un nou Consell d'Alcaldes monogràfic --el mes de novembre ja se'n va fer un per abordar-ho-- on es presentarà una moció que estan ultimant. El document està concebut com una mena de declaració política on reclamaran a la Generalitat de Catalunya que clarifiqui i aporti més documentació per donar "eines als ajuntaments". 

"Som conscients que hi haurà una part d'energia que haurem d'aportar a la resta del territori però cal definir on i quin model energètic perquè potser no calen grans projectes", afirma Badosa. 

Desenes de projectes a la vista 

En aquests moments, el projecte més avançat seria el que preveu 10 aerogeneradors de 200 metres d'alçada a la Jonquera. La iniciativa ha obtingut el vistiplau de la Ponència d'Energies Renovables, tot i l'informe contrari de l'Ajuntament. També el que preveu una horta solar a l'Escala, que estaria encara en un tràmit més inicial. Malgrat això, des del Consell i les entitats i col·lectius ecologistes asseguren que hi ha desenes de projectes sobre la taula. Entre ells, en poblacions com Fortià (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries), Garriguella (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada), Garrigàs (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries), Siurana (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries), Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà, comtat de Besalú) o Llers (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada