divendres, 11 de desembre del 2020

Joan Benet Cherta

Necrològica de Joan Benet Cherta apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 4 d'abril de 1971

Necrològica de Joan Benet Cherta apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 4 d'abril de 1971


 

El 3 de desembre de 2016 es publicà que "el 3 de desembre de 1970 mor a Carcassona (Aude) l'anarcosindicalista Joan Benet Cherta. Havia nascut en 1904 a Cervera del Maestrat (Baix Maestrat)". Ara tenim més dades: L'11 de desembre de 1904 neix a Cervera del Maestrat l'anarcosindicalista Joan Benet Cherta. Va morir el a morir l'1 de desembre de 1970 a Carcassona 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'11 de desembre de 1904 neix a Cervera del Maestrat (Baix Maestrat) l'anarcosindicalista Joan Benet Cherta 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internat al camp de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Posteriorment, per sortir del camp, s'integrà en una Companyia de Treballadors Estrangers 

Joan Benet Cherta: L'11 de desembre de 1904 neix a Cervera del Maestrat (Baix Maestrat, País Valencià) l'anarcosindicalista Joan Benet Cherta. El seu pare es deia Maties Benet i la seva mare, Josepa Maria Cherta. 

Emigrat a Barcelona, es guanyà la vida fent de barber i de ben jovent s'adherí a la Confederació Nacional del Treball (CNT). 

El juliol de 1936 participà en les lluites als carrers de Barcelona per a sufocar l'aixecament militar franquista i després s'enrolà com a milicià. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internat al camp de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Posteriorment, per sortir del camp, s'integrà en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE). 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'instal·là a Carcassona (Aude, Occitània) on milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili.  

En 1947 va ser nomenat tresorer de la Federació Local i posteriorment exercí el càrrec de tresorer en el decurs dels anys seixanta del segle XX. 

Col·laborà en els periòdics cenetistes Le Combat Syndicaliste i Espoir. 

Després d'una llarga malaltia, Joan Benet Cherta va morir el a morir l'1 de desembre --algunes fonts citen erròniament el 3 de desembre-- de 1970 a Carcassona. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada