diumenge, 27 de desembre del 2020

Cristóbal Gamero Crespo

Notícia del consell de guerra de Cristóbal Gamero Crespo apareguda en el periòdic reusenc "Las Circunstancias" del 12 d'agost de 1928

Notícia del consell de guerra de Cristóbal Gamero Crespo apareguda en el periòdic reusenc Las Circunstancias del 12 d'agost de 1928



El 18 de setembre de 2015 es va publicar que "el 18 de setembre de 1976 mor a Perpinyà l'anarquista i anarcosindicalista Cristóbal Gamero Crespo" i que "havia nascut cap el 1896 a Fuentes de Andalucia". Ara tenim més dades: neix a Fuentes de Andalucia (La Campiña) el 27 de desembre de 1895 i mori a Perpinyà el 18 de setembre de 1976.   

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 27 de desembre de 1895 neix a Fuentes de Andalucia (La Campiña) l'anarquista i anarcosindicalista Cristóbal Gamero Crespo 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Va morir el 18 de setembre de 1976 a Perpinyà a resultes d'un accident de circulació on també morí el confederal Manuel Guitera 

Cristóbal Gamero Crespo: El 27 de desembre de 1895 neix a Fuentes de Andalucia (La Campiña, Sevilla, Andalusia) l'anarquista i anarcosindicalista Cristóbal Gamero Crespo. El seu pare es deia Antonio Gamero i la seva mare, Dolores Crespo.  

En el seu poble natal milità en el moviment llibertari i posteriorment emigrà a Barcelona, on s'integrà en les lluites socials d'aleshores. 

El setembre de 1928 va ser jutjat en consell de guerra, juntament amb altres 14 companys, en la causa seguida contra l'intent d'assalt de la caserna de les Drassanes de Barcelona del 6 de novembre de 1924, i, considerat el cap de la insurrecció, condemnat a quatre anys de presó per «tinença d'explosius».  

Un cop lliure, retornà a Fuentes de Andalucia, on treballà de jornaler.  

Posteriorment va ser novament empresonat a Jérez de la Frontera (Campiña de Jérez, Cadis, Andalusia).

El febrer de 1930 fou alliberat gràcies a l'amnistia decretada pel president del Consell de Ministres Dámaso Berenguer Fusté i marxà cap a l'hexàgon francès. 

El juliol de 1936 retornà a Barcelona i s'integrà en una milícia llibertària que lluità al front d'Osca (Aragó). 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

La seva companya fou María del Carmen Gallego.  

Cristóbal Gamero Crespo va morir el 18 de setembre de 1976 a l'Hospital Civil de Perpinyà (Pla de Rosselló, Rosselló) a resultes d'un accident de circulació on també morí el confederal Manuel Guiteras. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada