dimecres, 16 de desembre del 2020

Agueda Oto Esquerra

Necrològica d'Agueda Oto Esquerra apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 15 d'octubre de 1991

Necrològica d'Agueda Oto Esquerra apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 15 d'octubre de 1991


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 16 de desembre de 1922 neix a Albalat de Cinca (Cinca Meya) l'anarcosindicalista Agueda Oto Esquerra 

De família anarcosindicalista, hagué d'exiliar-se amb tota la seva família en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, passnt la frontera del Pirineu Oriental 

Agueda Oto Esquerra: El 16 de desembre de 1922 neix a Albalat de Cinca (Cinca Meya, Osca, Aragó) l'anarcosindicalista Agueda Oto Esquerra. El seu pare es deia Joaquín Oto i la seva mare, Joaquina Esquerra.  

De família anarcosindicalista, hagué d'exiliar-se amb tota la seva família en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, passnt la frontera del Pirineu Oriental. 

A l'exili acabà treballant a l'agricultora i militant en la Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT). El seu company fou el confederal Manuel Sardaños Castro, amb qui tingué filles.  

En 1989 el seu testimoni va ser recollit per Hanneke Willemse, de la Universitat d'Amsterdam (Països Baixos), i es troba dipositat a l'International Institute of Social History (IISH) d'Amsterdam.  

Després d'una intervenció quirúrgica, Agueda Oto Esquerra va morir el 7 d'agost de 1991 a l'HospitalRangueil de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània). Els seu germà José i les seves germanes María i Carmen Oto Esquerra també van ser militants anarcosindicalistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada