dimarts, 17 de novembre del 2020

Segons DIRECTA, les IP utilitzades en la trama d'espionatge digital assenyalen la Comissaria General d’Informació dels Mossos

Alerta Solidària anuncia noves querelles per l'espionatge dels Mossos a l'independentisme combatiu i moviments populars 

Apunta que les noves informacions aparegudes ahir que vinculen una trama d'espionatge polític que afecta fins i tot a partits parlamentaris, uns fets sens dubte que qualifica gravíssims i que mostren com la Generalitat ha utilitzat recursos públics per perseguir col·lectius independentistes i moviments populars 

Les IP utilitzades en la trama d'espionatge digital assenyalen la Comissaria General d'Informació dels Mossos 

Algunes connexions dels suplantadors es van realitzar amb dues adreces IP que s'utilitzen des de l'Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu (ACMTSO), sota les ordres de la Comissaria General d'Informació, i des d'altres organismes ubicats a la seu central de la policia catalana  

Les suplantacions digitals afecten organitzacions de l'esquerra independentista, moviments socials i sindicats llibertaris 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès) 17/11/2020.- Llegim a Llibertat.Cat que Alerta Solidària recorda que fa dues setmanes va denunciar públicament, en roda de premsa davant el Departament d'Interior, juntament amb altres organitzacions de l'independentisme combatiu, aquesta trama d'espionatge digital a través d'spofying i de l'accés a diversos correus dels col·lectius afectats. 

Noves informacions a les que ha pogut accedir La Directa apunten de forma clara que les IPs que es van poder rastrejar en la trama d'espionatge digital que van destapar fa dues setmanes corresponen a la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra. 

Arran d'aquesta denúncia pública a dia d'avui entitats, col·lectius, organitzacions i persones diverses vinculades a col·lectius i moviments socials van denunciar haver patit accions d'aquest tipus, emmarcant aquest espionatge en una acció sistemàtica, que ha perdurat en el temps i que ha estat planificada amb un origen clar en el Departament d'Interior de la Generalitat. 

Alerta Solidària, ha remarcat que també que ja s'han interposat dues querelles per aquests fets davant la justícia ordinària i que imminentment se n'interposarà una tercera. 

Alhora, ha anunciat que també que s'iniciarà un procediment de denúncia de la situació a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades així com es posarà en coneixement del Síndic de Greuges per tal que emprenguin les accions d'investigació pertinents. 

Davant la nova constatació dels fets ja denunciats i les noves informacions aparegudes avui que vinculen una trama d'espionatge polític que afecta fins i tot a partits parlamentaris, uns fets sens dubte gravíssims i que mostren com la Generalitat ha utilitzat recursos públics per perseguir col·lectius independentistes i moviments socials, des d'Alerta Solidària s'exigeix al govern de la Generalitat del Principat:  

 • Que el Conseller d'Interior i el president en funcions de la Generalitat donin explicacions clares, inequívoques i imminents sobre aquests fets, sobre quin coneixement en tenia el Govern i els Consellers d'Interior actuals i passats.  

• Una condemna i depuració clara d'aquests fets, un desmarcatge públic i inequívoc per part del Govern de la Generalitat. 

• La imposició de sancions contra les persones responsables d'aquesta investigació així com el suport de la Generalitat a les accions judicials ja interposades i pendents d'interposició per part d'Alerta Solidària.  

• Posar fir a la persecució política i ideològica de l'Esquerra Independentista i moviments socials a través de l'acumulació il·legal de dades: que Interior i el Govern realitzin una acció de transparència absoluta explicant quines dades emmagatzema la Comissaria d'Informació de ciutadans, ciutadanes i col·lectius i amb quins motius així com garantir la destrucció de totes les dades emmagatzemades per motius ideològics i sense ordre judicial. 

Les IP utilitzades en la trama d'espionatge digital assenyalen la Comissaria General d'Informació dels Mossos 

Llegim a Directa (16/11/2020) que l'origen de la trama d'espionatge digital destapada per aquesta revista el passat 28 d'octubre es va estrenyent. Algunes connexions telemàtiques efectuades pels suplantadors es van realitzar des de dues IP --matrícula digital que identifica inequívocament un dispositiu connectat a la xarxa-- que, segons Directa ha pogut confirmar, estan vinculades a la Comissaria General d'Informació (CGI) dels Mossos d'Esquadra i, concretament, a l'Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu (ACMTSO). 

En el reportatge publicat al número 510, la Directa va poder certificar que darrere la suplantació d'identitats --spoofing-- i dels accessos no autoritzats a correus electrònics per captar informació hi havia el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI) i que, a més, una de les connexions provenia d'una infraestructura de telecomunicacions ubicada a l'edifici Egara, complex central dels Mossos d'Esquadra a Sabadell. Això és el que revelaven dues de les adreces IP que es van connectar a un núvol fictici on l'organització juvenil La Forja havia col·locat --a tall d'esquer-- la suposada documentació sol·licitada pel suplantador de la territorial del Baix Empordà a un militant de l'Alt Empordà. 

Si bé és cert, tal com va piular el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, que "les connexions a Internet de qualsevol ordinador com una escola, delegació o dependència apareixen amb el nom CTTI", la Directa pot confirmar que la primera connexió, en mans del CTTI, també està vinculada a Mossos d'Esquadra i concretament al Complex Egara. Aquesta IP ha estat utilitzada anteriorment per diversos organismes ubicats a la seu central de la policia catalana: la Comissaria General d'Investigació Criminal, la Unitat Central de Delictes Informàtics i la Unitat Central d'Investigació Forense i, recentment, l'Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu (ACMTSO), que depèn jeràrquicament de la Comissaria General d'Informació. En el cas de la segona IP destapada, ubicada dins del complex central de la policia catalana, ara aquest mitjà pot confirmar que es tracta d'una adreça que ha estat utilitzada també per l'ACMTSO. 

La Directa ha contactat amb l'ACMTSO perquè confirmés o desmentís les noves revelacions i, alhora, per saber si en alguna ocasió la policia catalana ha utilitzat la pràctica de l'spoofing per tal de desenvolupar alguna investigació, però no n'ha obtingut cap resposta. 

Quan es compleixen dues setmanes des de l'aparició de les primeres informacions de l'existència de la trama, també hem pogut confirmar que la Divisió d'Afers Interns dels Mossos d'Esquadra ha obert una investigació interna, després que així ho avancés en una compareixença a la Comissió d'Interior del Parlament de Catalunya el conseller Miquel Sàmper.  

Mentrestant, en l'àmbit judicial, l'organització juvenil La Forja, amb el suport d'Alerta Solidària, ha presentat dues querelles criminals davant del jutjat de guàrdia i la CUP n'està enllestint una altra.  

Les organitzacions afectades són diverses. Els darrers mesos, almenys catorze adreces de correu electrònic de La Forja, Arran, Endavant, la CUP, Vilaweb, l'Ateneu La Base, el Sindicat de Llogateres, Batzac, CGT Barcelona, CNT-AIT Catalunya i Poble Lliure han estat suplantades. En total, s'han enviat més d'una seixantena de correus falsos per captar informació i el suposat suplantador --darrere el nom de "Marta"-- també s'ha infiltrat al grup de Telegram de la Federació d'Estudiants Llibertària (FEL) de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

De la Brimo a la cúpula d'Informació 

L'Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu (ACMTSO) dels Mossos d'Esquadra realitza vigilàncies i seguiments de persones i organitzacions investigades per la Comissaria General d'Informació (CGI). Aquesta comissaria és l'encarregada de la investigació i persecució dels casos de "delinqüència criminal que tenen una finalitat ideològica" i s'ubica físicament al Complex Central Egara de Sabadell. 

L'exconseller Miquel Buch va anunciar, precisament, el 28 de juliol d'enguany en roda de premsa, que la CGI posaria "èmfasi" en "la intel·ligència i la tecnologia" i va avançar la creació de la divisió d'operacions i intel·ligència i una àrea de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) pròpia. L'encàrrec va recaure en el comissari Xavier Porcuna i en l'intendent Carles Hernández, que ocupen els números 1 i 2 de la comissaria des de fa un any i mig. El primer hi va arribar en substitució d'Eduard Sallent, que per decisió de Buch va ser nomenat comissari en cap del cos policial. El segon hi va anar a parar després de ser ascendit malgrat una polèmica intervenció contra una manifestació de la Plataforma Antifeixista de Girona quan era cap de la Brigada Mòbil (Brimo). Hernández, en una imatge que es va fer viral a les xarxes i va obrir una crisi al Govern de la Generalitat, va desenfundar una porra extensible i va carregar contra la primera línia de manifestants a Girona. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada