dimecres, 25 de novembre del 2020

Pedro José Serrano Navarro

Necrològica de Pedro José Serrano Navarro apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 6 de setembre de 1988

Necrològica de Pedro José Serrano Navarro apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 6 de setembre de 1988


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 25 de novembre de 1911 neix a Estercuel (Andorra-Sierra de Arcos) l'anarcosindicalista Pedro José Serrano Navarro 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Pedro José Serrano Navarro: El 25 de novembre de 1911 neix a Estercuel (Andorra-Sierra de Arcos, Terol, Aragó) l'anarcosindicalista Pedro José Serrano Navarro --a vegades citat erròniament com Pablo--. El seu pare es deia Antonio Serrano i la seva mare, Vicenta Navarro Gargallo.  

Quan era adolescent s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i participà en les activitats del moviment llibertari de la seva zona.  

Durant la Guerra Civil lluita en la 29 Centúria de la «Columna de Ferro».  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Durant l'Ocupació alemanya participà en la Resistència, fet pel qual se li va lliurar el carnet de «combatent voluntari» quan acabà la Segona Guerra Mundial interimperialista.  

En 1949 va ser nomenat secretari de la CNT-AIT en l'Exili de Chaumont-sur-Loire (Loir-et-Cher, Centre-Val de Loire).  

Posteriorment milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Tarascon (Arièja, Occitània), després Sindicats d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT, població on residia. La seva companya fou Joaquina Montanel Casabona.  

Pedro José Serrano Navarro va morir el 14 de març de 1988 a l'Hospital de Pàmias (Arièja, Occitània). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada