MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST
L'11 de setembre de 1900 neix a la l'Escala (Baix Ter) l'anarcosindicalista Joan Lluís i Mas
Membre de la CNT-AIT de l'Escala, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Sortí d'un camp per enrolar-se en una Companyia de Treballadors Estrangers. Fet presoner pels alemanys el juny de 1940 i portat a Alemanya en Stalag. Fou envia com àtrida al camp nazi de Mauthausen. Morí el 29 de setembre de 1941 al camp auxiliar de Gusen
Joan Lluís i Mas: L'11 de setembre de 1900 neix a la l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà), aleshores dia festiu local de Sant Martí d'Empúries, l'anarcosindicalista Joan Lluís i Mas.
Afiliat al Sindicat Únic d'Oficis Diversos de la CNT-AIT de l'Escala, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Sortí d'un camp per enrolar-se en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) de l'Exèrcit francès.
Fou fet presoner pels alemanys en el decurs de juny de 1940 i portat a Alemanya en un Kriegsgefangenen-Mannschafts-Stammlager (Stalag), que vol dir «camp de base de guarnició de presoners de guerra». Finalment, com no era ciutadà francès i el Govern espanyol franquista no el considerava espanyol va anar a parar com apàtrida al camp nazi de Mauthausen, a l'Alta Àustria (Àustria), on també hi van anar companys seus veïns de l'Escala, tots de la CNT-AIT i alguns de les Joventuts Llibertàries (els que van sobreviure van ser Pere Freixa i Colomer, Fèlix Girona i Callol i Josep Nicolau i Vicens, i els hi van deixar la vida, Miquel Costa i Saló, Francesc Estela i Caballé, Josep Corti Sanpielmo (o Cori Sampietro), Joaquim Ibáñez Elhombre, Joan Pagès i Granollers, els germans Llibert i Pere Parona i Quintana i com ell mateix).
Joan Lluis i Mas no va durar gaires més d'un any de presoner en aquelles dures condicions i morí dels patiments i treballs forçats d'esclau en mans dels nazis SS el 29 de setembre de 1941 al camp auxiliar, anomenat comando, de Gusen (Alta Àustria, Àustria).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada