divendres, 25 de setembre del 2020

Martín Mur Escamilla

Camp de concentració de Gusen

Camp de concentració de Gusen



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 25 de setembre de 1908 neix a Albalat de Cinca (Cinca Mitjà) l'anarquista i anarcosindicalista Martín Mur Escamilla 

Destacat militant de la CNT-AIT i essent entre 1936 i 1937, en representació seva, regidor del Consell Municipal de Terrassa, quan la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Passà per les Companyies de Treballadors Estrangers fins que fou capturat pels alemanys en 1940 i morí el 2 de febrer de 1942 al camp nazi de Gusen 

Martín Mur Escamilla: El 25 de setembre de 1908 neix a Albalat de Cinca (Cinca Mitjà, Osca, Aragó) l'anarquista i anarcosindicalista Martín Mur Escamilla.  

Fuster de professió, milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Terrassa (Vallès Occidental).  

Fou detingut, amb altres companys, arran de l'aixecament comunista llibertari de gener de 1933, que implicà la clausura de la Federació Local de Sindicats Únics de la CNT-AIT de Terrassa.  

El juliol de 1935 fou absolt per manca de proves, juntament amb Eusebi Margriñà Ferrer, Manuel Rubio García, Josep Puig Serrano i Lluís Portet Hoguera, d'haver participat en l'expropiació econòmica a mà armada a la nòmina de «Casa Peinajes e Hilaturas de Lana» de Terrassa el 19 d'abril d'aquell any, amb un botí de 42.500 pessetes per activitats revolucionàries.  

En 1936 col·laborà en el periòdic Vida Nueva de Terrassa i entre octubre de 1936 i juliol de 1937 fou conseller municipal per CNT en aquesta ciutat.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Passà per les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE) fins que fou capturat pels alemanys en 1940 i enviat en al camp nazi de Gusen (Alta Àustria, Àustria) amb el número de matrícula 2.348.  

Martín Mur Escamilla va morir el 2 de febrer de 1942 al camp de Gusen.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada