L'Escola d'Estiu Walter Benjamin de Portbou manté un programa divers i enriquidor entorn del filòsof
Aquesta edició coincideix amb els vuitanta anys de la seva mort i els setanta-cinc de la fi de l'Holocaust
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Portbou (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) 23/09/2020.- Llegim al Setmanari Alt Empordà que fa vuitanta anys el filòsof Walter Benjamin va perdre la vida a Portbou (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) i en fa setanta-cinc que es va posar fi a l'Holocaust. Són dues dates claus que la Fundació Àngelus Novus i l'associació Passatges Cultura Contemporània no han volgut deixar passar.
Malgrat la pandèmia de covid-19 i la falta de recursos, però amb l'esperó del públic --ja hi ha quaranta inscrits-- han gestat un nou programa de l'Escola d'Estiu Walter Benjamin. Ho han fet combinant ponències d'especialistes en diferents disciplines, tant científiques com artístiques, que permeten aproximar-se a Benjamin des de diferents mirades, allunyant-se del to academicista perquè, com recorda Pilar Parcerisas, presidenta de la Fundació Àngelus Novus, Benjamin va ser rebutjat per l'acadèmia «per ser un heterodox amb un discurs modern i obert».
El programa comença divendres, al Centre Cívic Ca l'Herrero, amb una ponència de la filòloga Cari Oriol que aborda un tema poc tractat: el de les dones escriptores i víctimes de l'Holocaust, entre elles la cosina de Benjamin, Gertrud Kalmar.
Altres dones parlaran del filòsof: la psicoanalista Carme Alda que profunditzarà en la malenconia en Benjamin, la filòsofa Claudia Kálasz que ho farà a partir de la seva correspondència a l'exili i l'antropòloga Maria Maïlat qui parlarà de la crítica de la ideologia del progrés vuitanta anys després. També intervindrà la sociòloga Marta Simó i el crític Christian Gattinoni.
A més a més, es presenta diumenge la reedició de la primera traducció al català de Benjamin, Art i literatura de masses. Feta per Antoni Pous el 1962, no es va publicar fins vint-i-dos anys més tard. Ara la reedita la Fundació Àngelus Novus i Rere Murs totalment revisada. Segons Parcerisas, «pot ser una bona iniciació a textos diversos del filòsof». El volum obrirà una col·lecció nova sobre el filòsof, personatge que interessa cada vegada més «per la vigència del seu pensament». «Ell és literatura i pensament», reconeix Parcerisas.
Dins el vessant més artístic, Catherine Estrade i Vicent Commaret presentaran una performance, amb música, textos i projeccions. El Taller Aladeriva farà una taula rodona sobre fotografia i exposarà a la Sala de Duanes de l'estació de Portbou on Rosa Brugat també farà una performance. A més es projectarà el curt L'Àngel de la Història, d'Eric Esser.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada