divendres, 25 de setembre del 2020

Acte demà dissabte en homenatge a Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi a Arbúcies

Acte d?homenatge a Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi a Arbúcies

Acte demà dissabte en homenatge a Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi a Arbúcies 

Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi, líder de la guerra d'alliberament del Rif, geni militar i socialista revolucionari que va destacar en les lluites anticolonialistes durant el segle XX al Magreb  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Arbúcies (Baix Montseny, les Guilleries, la Selva, comtat de Girona) 25/09/2020.- Llegim a Llibertat.Cat que demà dissabte a les 18.30h,  la plaça Pepet Pol d'Arbúcies (Baix Montseny, les Guilleries, la Selva, comtat de Girona) acollirà l'homenatge a Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi.  

L'acte està organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb la col·laboració del Casal Argenti d'Arbúcies i la Selva i comptarà amb la participació de Fouad Mohamed El Jatabi, besnét d'Abdel Krim i arbucienc; Abdelaaziz Mohamadi, activista associatiu; Diego Arcos de l'ANC d'Arbúcies i dos representants de la Comissió Catalana de suport al Moviment Popular del Rif. 

Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi, El líder de la guerra d'alliberament del Rif, geni militar i socialista revolucionari que va destacar en les lluites anticolonialistes durant el segle XX al Magreb. Va posar les bases de la fi del domini colonial espanyol i francès al Nord de l'Àfrica amb el seu exemple insurgent. 

Va derrotar al colonialisme espanyol fins que el Regne d'Espanya va pidolar l'auxili de la jacobina República Francesa i l'armament químic alemany, donat que havia posat en perill tot el projecte colonialista al Nord de l'Àfrica. 

La República del Rif 

Després de derrotar a les forces militars espanyoles al Rif, va caldre enviar una força militar colonialista de 800.000 soldats amb avions i artilleria per vèncer un poble amb gel·labes i espardenyes, que aconseguia el seu armament prenent-les als soldats enemics. 

"Retrem homenatge a aquest patriota que és un exemple del qual hem d'aprendre i volem compartir amb els i les catalanes d'origen del Magreb les seves ensenyances polítiques i ètiques, que avui en dia continuen en la defensa de la llengua i la identitat amaziga, i al mateix temps commemorem que el 18 de setembre, en que va fundar l'efímera República del Rif". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada