divendres, 25 de setembre del 2020

Acorden la suspensió del Carnaval 2021 de l'Escala així com la quina del CER i la degustació d'anxoves a la Riba

Acorden la suspensió del Carnaval 2021 de l'Escala 

Comissió de Carnaval i Ajuntament acorden la suspensió del Carnaval 2021  

S'ha considerat que una activitat que té sentit per la disbauxa i pels actes multitudinaris no és compatible amb les mesures de distanciament obligades per la pandèmia de covid-19  

Ahir es va comunicar oficialment a les colles de carrosses 

La Festa i la Ruta de l'Anxova s'adapten al context de pandèmia de covid-19. L'acte institucional es faran a la Punta 

Xavier Sala i Martín i Valery Fernández rebran l'anxova d'or a la Festa de l'Anxova d'enguany, adaptada al context de pandèmia  

El president de la DO Empordà serà el pregoner d'una trentena edició marcada per l'anul·lació de la degustació popular i per una ruta adaptada en format de visita guiada 

El CER farà castanyes però es suspenen les sessions de quina 

El CER creu  que pot complir totes les mesures de seguretat i farà castanyes a la Riba com cada any.  

La junta també ha decidit suspendre les sessions de quina. En aquest cas seria difícil complir-les  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 25/09/2020.- Segons Canal 10 Empordà que l'entrada de la tardor porta associat un any rere l'altre l'inici de la feina de les colles de carnaval. Primer, decidint la temàtica de què anirà cada carrossa i comparsa, després el planteig de la feina, que anirà a un ritme cada setmana més accelerat fins arribar a un màxim estrés els dies previs a la festa.  

Aquest any, però, això no serà possible. I és que ahir la Comissió de Carnaval i Ajuntament de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) han comunicat la suspensió dels actes del Carnaval 2021. Una suspensió que s'argumenta per la impossibilitat de compatibilitzar-ho amb la celebració d'una de les activitats que més públic i participants mobilitza al llarg de l'any al municipi.  

La decisió s'ha comunicat amb pràcticament cinc mesos d'antelació a la celebració de la festa perquè ara és quan es comencen a preparar carrosses i disfresses. Ha estat una decisió consensuada entre totes les parts i tot i la tristor amb què s'ha hagut de prendre tant des de la comissió com des de l'Ajuntament es comprèn que aquesta era la decisió més correcta. 

Abans de prendre la decisió formal de suspensió, bona part de les carrosses ja havien manifestat a la Comissió de Carnaval la seva convicció que una rua de les característiques de la de l'Escala no es podia dur a terme, perquè amb el context actual seria impossible guardar les distàncies de seguretat ja en tot el període de construcció de les carrosses.  

Bona part de les colles locals es reuneixen i treballen en una nau municipal ubicada a la zona industrial de l'entrada sud del municipi.  

Aprofitant que aquest hivern no s'hi treballarà, el regidor de Promoció i Acció Cultural ha avançat que s'aprofitaran aquests mesos per dur a terme treballs de millora com l'ampliació de potència, instal·lar punts de connexió personalitzats per a cada colla i l'establiment de mesures de seguretat i eficiència en els treballs de preparació de les carrosses.  

Festa de l'Anxova d'enguany, adaptada al context de pandèmia de covid-19 

El primer diumenge d'octubre és marcat a l'Escala, des de fa tres dècades, per la celebració de la Festa de l'Anxova, una celebració a mode d'homenatge a un sector emblemàtic per al municipi com és l'anxover. Ajuntament i Unió d'Antics Saladors han acordat mantenir l'acte institucional i anul·lar o adaptar els actes més populars, però amb el convenciment des d'un primer moment que la festa en sí s'havia de convocar. 

Enguany, de forma excepcional es lliuraran dues anxoves d'or. Una per a l'economista Xavier Sala i Martín i l'altra per al futbolista Valery Fernández. Així ho ha oficialitzat Rosa Hostench, en nom de la Unió d'Antics Saladors. 

Pel que fa al pregó, aquest serà pronunciat pel president de la DO Empordà, Xavier Albertí. 

Aquest acte institucional s'ha programat a l'esplanada de la Punta, amb aforament limitat i amb reserva prèvia obligatòria, que es pot fer des d'avui a l'oficina de turisme o al telèfon 972.770603. 

L'acte institucional es manté, doncs, invariable, només amb l'acotament d'aforament. No es podrà celebrar, en canvi, la degustació popular que tradicionalment es feia a la Riba. I el que era la Ruta de la Tapa de l'Anxova es reinventa amb el nom de Gastroanxova Tour. 

La reserva per participar en aquesta ruta, al preu de 25 euros per persona, s'ha de fer també a l'Oficina de Turisme. Val a dir que aquesta nova activitat s'ha programat amb voluntat que, si té acceptació, pugui incorporar-se al calendari de visites guiades de patrimoni de l'Escala. 

No serà una festa de l'anxova normal, com totes les activitats programades des que esclatà la crisi de la covid-19. Però això no treu que la festa aixecarà el teló diumenge de la setmana entrant amb un component de reivindicació d'un sector tradicional que segons l'organització "fa singular el poble de l'Escala". 

El CER farà castanyes però es suspenen les sessions de quina 

El cap de setmana del 10 i 11 d'octubre començarà l'anyal venda de castanyes que cada temporada es fa des del CER. Amés de castanyes també en vendran moniatos.  

Serà com sempre a la Riba, però enguany mantenint distàncies i més mesures per complir les mesures sanitàries que pertoquen.  

Els horaris seran el habituals i es faran cuites els caps de setmana i festius.  

L'entitat esportiva i recreativa necessita diners per fer funcionar les seves 13 seccions, és per això, i vist que no es programaran activitats d'altres anys, que la venda es pot allargar fins el 8 de desembre en lloc de per la festa de Sant Martí, al poble d'Empúries. 

El que si que es veu inviable, per les condicions de la sala, que encabiria només la meitat de l'habitual, és la quina. 

La quina no però sí el concurs de dibuix, que es celebrarà com és habitual el 8 de desembre. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada