dimarts, 4 d’agost del 2020

L’Ajuntament de Figueres aprova retirar la medalla d'or de la ciutat a Juan Carlos de Borbón amb l'abstenció del PSC i el vot contrari de Ciutadans

Coincidint amb l'acord municipal s'ha anunciat un proper exili del Borbó "emèrit" 

L'Ajuntament de Figueres aprova retirar la medalla d'or de la ciutat a Juan Carlos de Borbón amb l'abstenció del PSC i el vot contrari de Ciutadans 

El ple ha donat llum verda a una moció proposada per Guanyem, ERC i Canviem 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú) 04/08/2020.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, ple municipal de Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú) ha aprovat retirar la medalla d'or de la ciutat a Juan Carlos de Borbón amb el suport d'ERC, Junts per Figueres, Guanyem Figueres i Canviem Figueres, l'abstenció del PSC i els vots en contra de Ciutadans. 

La moció la van presentar a principis de juliol els grups municipals de  Guanyem, ERC i Canviem Figueres però un error de forma va obligar a ajornar-la.  

El ple també ha acordat sol·licitar a Joan Carles I que retorni la medalla i demanar a la Comissió del Nomenclàtor els informes per tramitar la retirada de la distinció. 

La moció recorda que el Borbó va ser proclamat succeint el dictador Franco com a cap d'Estat i que, prèviament, havia jurat en dues ocasions els Principis Fonamentals de la dictadura franquista, "uns juraments que acceptaven la sublevació colpista contra la legítima democràcia".  

El document també remarca que cal una "revisió" del "gest superficial" que va atorgar-li la distinció i que reflecteix un "anacrònic vassallatge a l'autoritarisme". 

La moció detalla que la Constitució del 1978 "redactada sota l'atenta vigilància d'alguns dirigents del tardofranquisme, va acabar d'institucionalitzar els privilegis actuals de la monarquia". En ella, recorden, es recull que el càrrec és "hereditari i vitalici" i que, per tant, no està subjecte "a les normes més elementals de la democràcia, ni està sotmès a la sobirania popular, principi bàsic de les democràcies modernes". 

En aquest sentit, remarca que no es pot fer cap control sobre els diners que "lliuren els ciutadans, mitjançant els Pressupostos Generals de l'Estat, al Rei ni a la seva família".  

La moció recull que Joan Carles I va rebre la medalla el 28 de juny del 1999 aprofitant una visita a la ciutat en motiu del 25è aniversari de la inauguració del Museu Dalí. "Vint-i-vuit anys després, creiem que cal una revisió d'aquell gest superficial que reflecteix un anacrònic vassallatge a l'autoritarisme i al centralisme espanyol que traeixen la pròpia essència del llegat històric de la ciutat i el seu compromís amb la democràcia", diu la moció. 

A tot això, la moció diu que cal sumar-li la "conducta" del monarca que posa en dubte "l'honestedat de la família reial". 

El document s'ha aprovat amb el suport de tots els grups municipals figuerencs, excepte el PSC que s'ha abstingut i Ciutadans que hi ha votat en contra.  

Els grups proposants han defensat la petició davant de les crítiques de Ciutadans, que ha assegurat que no era una prioritat davant de la situació que viu la ciutat amb els brots de covid-19. El regidor de Ciutadans Héctor Amelló els ha demanant que "almenys mentre duri la crisi, aparquin l'odi" i que quan s'hagi superat, "ja poden tornar a l'estat natural del nacionalisme".  

L'alcaldessa, Agnès Lladó (ERC), li ha recriminat que pretengui "donar lliçons" i ha afirmat que creu que Juan Carlos no és "el que volem que la ciutat representi". A més, ha dit que per mantenir una distinció com aquesta cal "mantenir els mèrits" i "crec que ha quedat palès que no és així". 

El PSC diu que "no ha estat exemplar" 

Per la seva banda, el vicealcalde i regidor del PSC Pere Casellas ha defensat l'abstenció del seu grup al·legant que el seu partit "defensa la figura del cap d'Estat i no la de la persona". "Creiem que no el seu comportament no ha estat exemplar i el que s'espera d'una persona amb la immunitat que tenia", ha assegurat. 

Manifest conjunt pel covid-19 

Els grups municipals han consensuat una declaració que han llegit a l'inici del ple on critiquen les comunicacions que han "provocat confusió entre els figuerencs i visitants" i demanen "la màxima claredat possible en una situació tan sensible". "Figueres ha continuat i continuarà essent una ciutat oberta i en funcionament, on els establiments comercials, de restauració, culturals, etc, han garantit la seguretat i complert amb totes les mesures necessàries", remarquen. 

Per això, animen a la població a "continuar fent l'esforç per superar aquesta situació, evitant aglomeracions, amb el rentat de mans, l'ús de mascareta i el manteniment de la distància interpersonal". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada