Dos positius obliguen a confinar una trentena de vigilants i auxiliars de l'aeroport Girona - Costa Brava
Es tracta de la meitat de la plantilla de les dues empreses de seguretat de les instal·lacions
Els treballadors reclamen que se'ls facin les proves PCR i afirmen que l'empresa no ha cobert les baixes com havia promès
Alemanya farà un test als viatgers procedents del Principat de Catalunya perquè «és una zona de risc»
Més d'una desena d'estats europeus imposen restriccions o recomanen no viatjar al Principat de Catalunya pels rebrots de covid-19
Aïllen els primers turistes amb coronavirus-19 a l'Illa de Mallorca
El Govern balear va adjudicar dilluns un hotel per posar en quarantena turistes infectats pel covid-19
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Vilobí d'Onyar (la Selva, comtat de Girona) 01/08/2020.- Prop d'una trentena de vigilants i auxiliars de l'aeroport de Girona - Costa Brava han quedat confinats a casa després que la setmana passada es confirmessin dos casos positius de Covid-19 entre els treballadors de les instal·lacions. Tal com marca el protocol, per cada cas positiu s'ha de confinar el seu grup de contacte directe, en aquest cas d'unes 10 o 12 persones. El primer dels casos va ser detectat el passat dimecres, i el diumenge es va confirmar el segon. Així, dels 60 treballadors que conformen les plantilles de les empreses Sagital i Segurisa (conjuntament), prop de la meitat es troben en règim d'aïllament.
Aquesta situació ha provocat les queixes dels treballadors, que reclamen que se'ls facin proves PCR. Les seccions sindicals de CCOO de les dues empreses van explicar ahir en un comunicat conjunt que «l'empresa s'ha negat a fer la prova PCR, que hauria servit per identificar els treballadors realment contagiats i no prendre mesures extremes com el confinament sistemàtic». Tancat a casa seva, el secretari de la secció sindical de l'areoport de CCOO, Andreu Haba, explica que «volem que ens facin la PCR per tranquil·litat en l'àmbit personal». L'empresa, però, s'hi ha negat, explica. «Imagino que perquè en altres aeroports de l'estat no ho reclamin», especula Haba. «Si aquí ho fem compta com a precedent i després ho haurien de fer a la resta, i tindria un cost alt». Tot i això, afirma que «és un cost més elevat tenir un vigilant 12 o 14 dies confinat a casa seva».
Amb la reducció del 50% de la plantilla, la Guàrdia Civil ha de complir l'altra meitat del servei dels vigilants i auxiliars de l'aeroport. CCOO, però, denuncia que el cos policial no pot cobrir-ho tot i que els vigilants que segueixen treballant «van carregats d'hores». En aquesta línia, expressa també que «l'empresa ens ha afirmat que està disposada a portar personal d'altres províncies i fins i tot d'altres comunitats, però de moment no ha vingut ningú». A més, diu Haba, tot i que alguns treballadors poden seguir treballant per no ser grup de proximitat directa amb els casos positius, també és probable que hagin tingut contacte amb les persones infectades. Això fa que treballin «amb aquell neguit de no saber si el que té al costat té el covid o no». «Si ens fessin la PCR també ens donaria tranquil·litat en aquest sentit», comenta.
Per tot això, les seccions sindicals de CCOO denuncien «la poca preocupació per part de l'empresa pel manteniment del servei, i el desempar que aquesta actitud provoca en la plantilla, tant en l'àmbit professional com de salut» i amenacen amb possibles mobilitzacions de protesta si l'empresa no es replanteja «la seva actitud».
Des d'Aena confirmen que tenen constància que s'ha activat el protocol derivat de casos de coronavirus-19 i asseguren que «segueix els criteris que Salut i Sanitat donen». L'empresa que gestiona els aeroports assegura que les instal·lacions compleixen les mesures de seguretat i que vetllen perquè les empreses que presten un servei compleixin les mesures.
Tot i que no tenen constància de les demandes dels treballadors de les empreses Sagital i Segurisa, asseguren que investigaran si l'empresa ha activat correctament el protocol. En cas contrari, asseguren, «Aena actuarà en conseqüència».
Alemanya farà un test als viatgers procedents del Principat de Catalunya perquè «és una zona de risc»
Alemanya ha situat el Principat de Catalunya, Aragó i Navarra a la llista de «zones de risc», enmig de la preocupació pel repunt de contagis de coronavirus-19, tant importats com sorgits en el propi territori alemany.
La inclusió en aquesta llista, que determina l'Institut Robert Koch (RKI) en funció de les dades de noves infeccions --més de 120 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies--, implicarà l'obligatorietat de sotmetre a un test a l'aeroport d'arribada a Alemanya els viatgers procedents d'aquestes zones.
Més d'una desena d'estats europeus imposen restriccions o recomanen no viatjar al Principat de Catalunya pels rebrots de covid-19
De fet, ja són més d'una desena d'estats europeus que imposen restriccions o recomanen no viatjar al Principat Catalunya pels rebrots de covid-19.
Dinamarca ha estat l'últim a unir-se a aquesta llista, després que el ministeri d'Exteriors hagi recomanat que els viatgers que tornen del Principat de Catalunya, l'Aragó i Navarra es facin un test quan hi arribin. Malgrat alertar de les «altes taxes d'infecció», el Govern danès no desaconsella viatjar a aquests territoris, cosa que sí fan Alemanya i França en el cas del Principat de Catalunya.
Respecte al Regne Unit, la recomanació de no viatjar és a tot el Regne d'Espanya i imposa una quarantena de deu dies.
Finlàndia també recomana fer un aïllament de catorze dies als viatgers provinents del Regne d'Espanya.
En el cas de Noruega, també s'imposa una quarantena de deu dies. Irlanda imposa un aïllament de catorze dies als viatgers provinents d'Espanya, de la mateixa manera que Lituània, Estònia i Letònia, que a més desaconsellen viatjar al Regne d'Espanya.
El Govern francès va ser el primer que va demanar evitar els viatges no essencials al Principat de Catalunya i recomanar als seus ciutadans que es fessin un test a la tornada.
Després, els Països Baixos van aconsellar evitar anar a Barcelona i la seva àrea metropolitana, mentre que Bèlgica prohibeix els viatges a Lleida i Osca i recomana «augmentar la vigilància» si es viatja al Principat de Catalunya i altres territoris de l'Estat.
Situació al Principat de Catalunya
El Principat de Catalunya suma 1.070 nous casos confirmats per PCR i en registra un total de 77.412, segons l'últim balanç del Departament de Salut. La xifra total s'eleva a 96.614 (1.355 més) si es tenen en compte la resta de proves. Per PCR, Barcelona i l'àrea metropolitana sumen 774 nous positius, i la de Regió Sanitària de Lleida, 159. Pel que fa a les morts, se n'han sumat deu més respecte a l'últim balanç i la xifra total és de 12.726. El risc de rebrot és de 163,05 i tendeix a baixar tot i mantenir-se en nivells elevats, la taxa de confirmats per PCR és de 77,14 i la velocitat de propagació (Rho) és d'1,14. Al Principat de Catalunya hi ha actualment 699 persones ingressades per coronavirus-19, 29 menys que en l'últim balanç, dels quals 103 ho estan a l'UCI, quatre menys.
En l'interval de set dies entre el 21 i el 27 de juliol, a tot el Principat de Catalunya hi ha hagut 5.918 casos confirmats per PCR. Respecte als set dies anteriors, del 14 al 20 de juliol, suposa un increment, ja que en aquest període hi va haver 5.485 casos confirmats per PCR.
Més rastrejadors
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va anunciar ahir que «si tot va bé» s'incrementarà el nombre de rastrejadors de coronavirus-19 per tal de detectar més ràpidament els contactes dels possibles infectats. Argimon va recordar que ara ja hi ha 560 professionals, que es podrien incrementar si creixen els afectats.
Aïllen els primers turistes amb coronavirus-19 a l'Illa de Mallorca
L'hotel que paga el Govern balear per aïllar els turistes infectats amb coronavirus-19 ja està en funcionament. El Morlans Garden de Peguera (Calvià, Mallorca, Illes Balears) acull deu visitants, un positiu confirmat i deu contactes estrets, que passaven les seves vacances a l'illa de Mallorca (Illes Balears). Tots estan en un edifici aïllat que forma part del complex hoteler, però s'hi accedeix per una porta diferent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada