Les empreses Girona Fruits i Cooperativa Costa Brava aglutinen un 90% dels productors del Baix Empordà
El Baix Empordà llista equipaments per allotjar els treballadors temporeres puntuals en cas de brots comunitaris de coronavirus-19 a la comarca
Alcaldes de poblacions amb terreny agrícola i fruiter temen una situació com la del Segrià
La incorporació dels treballadors temporers puntuals és progressiva, efectuant-se en tres períodes com són a l'agost, al setembre i la resta s'incorporen al novembre per acabar la recollida
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Bisbal d'Empordà (Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona) 31/07/2020.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el Consell Comarcal del Baix Empordà i alcaldes de poblacions amb terreny agrícola i fruiter han fet un llistat d'equipaments que es podrien convertir en allotjaments per als treballadors temporers puntuals en cas de brots comunitaris de coronavirus-19.
Segons un comunicat, el Consell Comarcal del Baix Empordà s'ha reunit amb representants de dues grans empreses que aglutinen més treballadors temporers puntuals, una trobada que sorgeix arrel de la preocupació d'alguns alcaldes del territori per evitar que es pugui produir una situació de brots comunitaris de covid-19, com la patida al Segrià, aquest estiu a la comarca baix-empordanesa durant la collida de la poma.
Per això, s'ha proposat una col·laboració entre el Consell Comarcal, el Govern de la Generalitat de Catalunya i les empreses agrícoles per coordinar la situació dels treballadors temporers puntuals en cas que pugui haver-hi rebrots de covid-19 a la comarca durant la collita de la poma.
El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro; el gerent, Albert Costa; el conseller delegat de Règim Interior i alcalde de Gualta, Jaume Fontdevila; el representant de Cooperativa Costa Brava, Àlex Creixell; i el representant de Girona Fruits, Josep Maria Cornell, ahir es van reunir per abordar la situació dels treballadors temporers puntuals que arriben a la comarca i poder-hi establir protocols a seguir davant d'uns possibles brots comunitaris de covid-19.
Actualment les empreses Girona Fruits i Cooperativa Costa Brava aglutinen un 90% dels productors de la comarca. La collita de la poma requereix dels serveis entre 1.500 i 2.000 treballadors. Entre el 40 i 50% són fixes, un 30% són fixes discontinus i el 20% restant són treballadors temporals puntuals. La incorporació dels treballadors temporers puntuals és progressiva, efectuant-se en tres períodes com són a l'agost, al setembre i la resta s'incorporen al novembre per acabar la recollida.
El Consell Comarcal ha proposat establir una coordinació amb la Generalitat de Catalunya (Departaments de Salut, Treball i Agricultura), el mateix consell (en representació dels Ajuntaments) i les empreses del sector per oferir una informació actualitzada als temporers informant del risc que implica la collita.
També es vol tenir un control dels allotjaments, incidint en la coordinació dels espais. En el cas del Baix Empordà, remarquen que una part important dels treballadors temporers resideixen de forma habitual a la comarca, pel que no necessitarien cap allotjament extraordinari.
El president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, subratlla que tot i que la situació a la comarca és molt diferent a la del Segrià "per volum i per tipologia de temporers" volen ser "previsors" i comptar amb protocols "per si s'esdevingués un rebrot de covid-19".
Sobre les localitzacions escollides la Generalitat de Catalunya està estudiant en aquests moment els equipaments i de cara a la setmana vinent es confirmaran.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada