dimarts, 2 de juny del 2020

Solidaritat internacional amb la revolta popular nord-americana a partir d'una concentració antracista ahir a Salt (recull de premsa)

La revolta nord-americana arriba a Europa amb ressò també al Gironès

Els organitzadors de la concentració a Salt es desmarquen dels incidents

Els Mossos, com els seus col·legues nord-americans, investiguen la gent de la manifestació solidària antiracista pels carrers de Salt i de Girona d'ahir, que aplegà més de cinc-centes persones indignades per tot plegat

El Nord d'Amèrica tremola davant l'empoderament popular i afroamericà

Donald Trump, que amenaça amb l'aplicació d'una antiga llei contra una insurrecció popular a través de l'Exèrcit al carrer, exigeix mà de ferro per aturar les protestes

El president dels EUA vol que els governadors utilitzin mesures agressives per frenar els aldarulls i no semblar "idiotes"

El mandatari culpa de la revolta el moviment antifeixista Antifa, a qui vol designar grup terrorista

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Salt/Girona (Gironès, comtat de Girona).- Segons la premsa convencional gironina (El Punt Avui, Diari de Girona o Gerió Digital) la concentració solidària antiracista que va tenir lloc ahir a Salt (Gironès, comtat de Girona) i la posterior manifestació pels carrers de Girona --i finalment, la gent va tornar a Salt--, que va aplegar més de cinc-centes persones indignades, per protestar per la mort de l'afroamericà George Floyd a mans de la policia de Minneapolis als Estats Units es criminalitzada descaradament pel polèmic Departament d'interior del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Els Mossos d'Esquadra informen als media que han obert una investigació per tal de localitzar les persones "que van causar danys en vehicles, edificis i mobiliari urbà i que fins i tot van assaltar un supermercat" d'on diuen que una minoria va furtar diversos productes, com ara fruita per llançar-la contra la Policia Autonòmica de la Generalitat de Catalunya.

Segons els Mossos, en concret els agents estan recollint informació amb el visionat de les nombroses imatges que hi ha per les xarxes socials d'aquesta protesta així com la declaració de testimonis. També s'estan recopilant denúncies dels afectats, com els responsables del supermercat. Consideren que malgrat l'inici pacífic de la protesta antracista, es va formar una manifestació que al seu entre hauria  desembocat en disturbis de carrer quan la gent es va anant desplaçant pel centre de la ciutat de Girona, on es van proferir càntics contra la policia, com davant la porta dels Jutjats que també va resultar malmesa, remarquen en la seva informació. Així, com, afirmen, que  cap al final de la protesta és quan va començar els llançaments d'objectes com fruita i alguna pedra contra les furgonetes dels Mossos i també es van trencar alguns vidres dels Jutjats i d'entitats bancàries, com també que es van llançar contenidors per impedir el pas de vehicles policials i se'n va cremar algun durant la dispersió.

Bullanga contra el racisme i el Capital

Segons la versió que llegim al Diari de Girona la mobilització va començar a Salt contra la mort de l'afroamericà George Floyd a mans d'un o dos policies als Estats Units. Es va arribar a convocar cinc-centes persones, segons fonts policials que recull el diari. Va tenir un inici pacífic però després tot i la forta pluja que queia a Salt va derivar en alguns disturbis, segons els Mossos.

Així que la protesta solidària antiracista va començar a les sis de la tarda a la plaça Llibertat de Salt, que estava blindada pels Mossos i va congregar veïnes i veïns de la població i d'altres localitats. Durant el recorregut, es van cridar proclames antiracistes. Algú va llançar una pedra a una furgoneta dels agents antivalots dels Mossos d'Esquadra.

A Salt, on també van anar tombant contenidors per intentar bloquejar els pas dels furgons dels agents antiavalots al seu pas en direcció al terme municipal de Girona, també es va trencar el vidre d'una entitat bancària, com símbol evident del Capital. Els Mossos d'Esquadra van estar vigilant en tot moment la manifestació, del tot espontània i no organitzada ni convocada, ja que l'inici de la mobilització social era exclusivament una concentració solidària, sense manifa a Girona.

Posteriorment, la manifestació es va traslladar cap a Girona, on unes tres-centes persones, segons Diari de Girona, van arribar a tallar la carretera de Barcelona, i la manifestació va passar pel carrer de la Sèquia i plaça de l'U d'Octubre. Va manifestar-se davant dels Jutjats, a l'Avinguda Ramon Folch de Girona.

Tot seguit, la manifestació antiracista també es va traslladar cap a la zona del Palau Firal i l'Audiència Provincial de Girona, on, diu el diari, es va cremar algun contenidor. Uns quants joves també es va traslladar fins a la zona de les Hortes de Santa Eugènia. Allí, van entrar al supermercat Aldi i, segons el Diari de Girona, es van llançar per terra lleixes i se'n van endur taronges, que posteriorment van utilitzar per llançar als furgons dels antiavalots, segons fonts policials.

Alhora, sembla, que també van llançar per terra mobiliari d'un restaurant, com és habitual en les bullangues, per fer una barricada.

Els Mossos d'Esquadra arran dels fets han obert diligències penals. També resten a l'espera de denúncia del supermercat Aldi on es va produir el furt d'unes taronges per llançar-les i els Mossos estan investigant els causants dels danys i desperfectes per acabar-los imputant els fets.

La manifestació, per la violència policial als Estats Units, va reunir cinc-centes persones

Llegim al diari de l'entorn governamental català El Punt Avui que una marxa antiracista per protestar contra la violència racial als Estats Units va acabar ahir amb aldarulls, danys en vehicles i mobiliari urbà i el saqueig d'un supermercat. La mobilització va començar a Salt amb uns 150 participants, però de seguida s'hi va anar afegint gent, fins arribar al mig miler de persones. A Salt ja es van produir incidents de carrer (el diari pro convergent en diu "bretolades" en un sentit força racista ja que a la ciutat de Salt hi ha una nombrosa població sud-sahariana), com ara llançament d'objectes, que van provocar danys en tres vehicles: un turisme, un autobús i una furgoneta dels Mossos d'Esquadra. Els manifestants es van dirigir cap a Girona i durant tot el recorregut "van seguir amb la mateixa actitud violenta" (sic). Segons van informar els Mossos d'Esquadra, van cremar contenidors, van tirar motos a terra, van trencar dos vidres de l'Audiència Provincial de Girona i també els d'un supermercat proper, on part dels manifestants van entrar i se'n van endur productes. La manifestació va tornar després a Salt i posteriorment es va dissoldre. Segons van informar les mateixes fonts policials, ahir no es tenia constància que s'hagués dut a terme cap detenció.

Els organitzadors de la concentració a Salt es desmarquen dels incidents, que recollien de terra els contenidors i no volen aquesta imatge insurgent de la protesta d'ahir

AfroVibes, entitat ciutadana convocant de l'acte solidari d'ahir a Salt, segons el Diari de Girona, s'ha desmarcat dels incidents als carrers i ha demanat disculpes als establiments i persones "afectades pel comportament d'un grup reduït" de persones manifestants. L'entitat solidària explica que es va desconvocar la manifestació un cop van arribar davant l'ajuntament de Salt i que així ho van dir per un megàfon. Afegeixen que "una vintena de nois amb unes idees diferents a les nostres" van ser les que van instar la resta de les persones manifestants a dirigir-se cap a la comissaria dels Mossos i més tard cap a Girona. "Vam posar-nos a recollir els contenidors que es van tirar, perquè nosaltres no buscàvem la imatge que es va donar a entendre", afirmen des de l'entitat.

Punt d'iceberg d'aquesta gran depressió capitalista en temps de pandèmia i creixent caos social

Al nostre entendre, d'anàlisi sociològic periodístic, els fets d'ahir a Salt i a Girona solament són la punt d'iceberg d'aquesta gran depressió capitalista en temps de pandèmia i creixent caos social.

El Nord d'Amèrica tremola davant l'empoderament popular i afroamericà

El president dels Estats Units, Donald Trump, està aprofitant el moment de crisi i revolta popular al país per mostrar la seva cara més autoritària: la seva veu més contundent, el perfil de "llei i ordre" que vol vendre al seu electorat. Amb una Amèrica el Nord literalment en flames, en què s'han unit les protestes per la brutalitat policial racista amb els estralls de la pandèmia de coronavirus-19 en forma de gran depressió econòmica, augment de les desigualtats i explosió de l'atur laboral, el mandatari nord-americà en comptes d'apostar per la calma i la pacificació, aposta per més confrontació i agressivitat.

Ahir, en una trucada amb governadors de tots els Estats Units per analitzar la situació, va insultar-los tot exigint-los mà de ferro per reconduir la situació i fer que s'acabin les protestes. "La majoria sou dèbils. O domineu o semblareu una colla d'idiotes", va etzibar-los, aconsellant que facin ús de totes les eines militars que tinguin a l'abast. Segons el president, revoltes com aquesta no són noves ni fets excepcionals, però "només tenen èxit quan s'és dèbil".

No és la primera vegada que Trump expressa un discurs de repressió, però en el context actual, en què l'espurna que va iniciar tota la revolta recau en l'abús violent de les autoritats, ressona encara més. El mandatari no té cap intenció de fer un pas enrere ni de fer concessions, i manté la posició de ser dur amb les manifestacions populars. "Els heu de detenir, els heu de perseguir, els heu de posar a la presó durant deu anys, i així no veureu aquestes coses mai més", va recomanar.

Trump considera "terrorisme domèstic americà" els moviments autònoms antifeixistes espontanis

Trump vol aprofitar l'avinentesa per treure'n rèdit electoral, i està modelant el discurs de la ultradreta nord-americana assegurant que la culpa dels aldarulls és del moviment antifeixista autònom i autoorganitzat espontàniament des de la base social indignada --conegut internacionalment com Antifa, amb molta vigència ara mateix als-- especialment contraposant-se al creixement del supremacisme blanc, que ha ressorgit gràcies a Trump. La convicció del president és tan gran que fins i tot ha amenaçat que el designarà el moviment antifeixista autònom com a grup terrorista. "[La violència] ve de l'extrema esquerra. Tothom ho sap", va dir Trump als governadors, instant-los que els persegueixin i jutgin amb duresa per evitar nous aldarulls, que considera una revolució social insurgent que s'ha d'aixafar amb les armes de l'Exèrcit.

En la mateixa trucada, el fiscal federal, William Barr, va anunciar que estan disposats a acusar de delictes federals les i els manifestants. Mentrestant, el cap del Pentàgon, Mark Esper, va qualificar els carrers com "camps de batalla".

Trump i família s'amagaren el divendres dins un búnquer a la Casa Blanca  

Aquest posat ferm i de mascle alfa de Trump contrasta amb la desaparició de l'escenari públic del propi president, només visible a través del seu compte a Twitter i les seves piulades amenaçant, i la filtració que divendres al vespre, quan les revoltes populars, espontàniament insurgents (sense cap mena d'estat major revolucionari organitza) començaven a esclatar a Washington, covardament ell i la seva família es van refugiar en un búnquer a la Casa Blanca.

Revolta popular sense aturador

Les protestes contra la violència policial racista que des de fa una setmana es viuen als Estats Units agafa fases: una de pacífica, en les hores que hi ha llum, i una que es torna violenta quan el sol s'ha post. És el moment en què la policia vol dispersar les concentracions i la tensió latent acaba sent insostenible. No hi ha indicis sobre si les protestes estan en una fase iniciàtica o ja han passat l'apogeu. Les imatges de focs i batalles campals es multipliquen per les principals ciutats. En la primera setmana d'aldarulls, hi ha hagut mitja dotzena de morts, les detencions es compten per milers, les ferides per bales de goma són habituals i el gas lacrimogen és part del paisatge insurgent que sorgeix del moment que viuen els Estats Units.

Dilluns a la matinada, per exemple, van cremar uns banys públics a la plaça de davant de la Casa Blanca i els baixos d'una església on han anat tots els presidents des de principis del segle XIX. L'alcaldessa de Washington va avançar el toc de queda a la capital a les set del vespre per controlar els múltiples saquejos i trencadisses. Una mesura que ja han pres mig centenar de grans ciutats a tot els EUA.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada