Una frontera tancada però plena de gent procedent de la banda nord-catalana: el cas de l'Albera
El poble transfronterer del Portús reviu les cues de compradors i la Gendarmeria es veu obligada a limitar l'accés
L'alcalde del Portús i l'alcaldessa de la Jonquera, ja que els Límits forma part d'aquest municipi empordanès, es reuneixen per analitzar la situació
L'alcalde del Portús francès confessa que no estaven preparats per l'allau de compradors d'ahir
El Govern francès aplica restriccions de trànsit a partir d'avui
Es desconeix que passarà divendres amb la quarantena de viatgers estrangers dins el Regne d'Espanya
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL El Portús (Albera, Baix Vallespir, Vallespir, comtat del Vallespir) 12/05/2020.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, les autoritats franceses han limitat el trànsit al poble transfronterer del Portús (Albera, Baix Vallespir, Vallespir, comtat del Vallespir) aquest dimarts al matí per evitar les aglomeracions que ja s'havien generat de nou a primera hora i que ja es van viure al llarg d'ahir dilluns.
Segons les nostres fonts, la gentada busca tabac als dos estancs (Campà i Santaló) que hi ha a la banda espanyola dels Límits. Després el Pernaud, Als supermercats espanyols del lloc també compra tabac, a més de pastís i coses d'alimentació i altres begudes alcohòliques com el vi i licors com whisky o rom, a preu més barats que a la República francesa. Els dos estancs espanyols abans de l'estat d'alarma feien comanda cada uns deu dies a Tabacalera. Els paquets són més barats que a l'Estat francès i de 25 cigarrets mentre que a l'hexàgon francès solament hi 20 cigarrets i més car. Cada estanc demanava cada setmana o deu dies segons la venda més de 100 caixes de 20 cartrons de les marques més venudes. Supermercats com La Frontera o La Sardana també venen tabac a sobrepreu però tot i així és més barat que l'Estat francès, A l'estanc de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) també el venien molt degut als camioners que compraven cartrons i els revenien al seu país o per encàrrecs d'amics i altre gent.
Seguint amb el relat de l'agència de premsa esmentada, des de primera hora del matí, centenars de persones nord-catalanes feien cua als estancs i botigues situats al Portús, ja que el preu d'alguns productes, com ara el tabac i l'alcohol, costen la meitat que a la República francesa.
La Policia Local de la Jonquera i els cossos de Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional espanyola han fet complir les mesures de distanciament necessàries per garantir la seguretat. Per això, a la part de vorera de l'Estat espanyol --els Límits-- les i els clients havien d'estar distanciats. La situació era ben diferent en superar la línia discontínua que marca la frontera. A la part francesa, la gentada feia la cua sense cap tipus de distància.
Finalment, a mig matí, la Prefectura de Ceret (Massís de les Salines, Baix Vallespir, Vallespir, comtat del Vallespir) ha decidit aplicar mesures per evitar les aglomeracions. La Gendarmeria ha tallat l'accés de tots els vehicles a l'altura del Voló (Albera, Rosselló, comtat del Rosselló). Tal com ha explicat el subprefecte Jean Marc Bassaguet, a partir d'ara la policia francesa només deixa accedir els vehicles fins a l'aparcament de l'entrada del Portús. Una vegada aquest queda ple --té una capacitat de 400 places--, la policia no permet que cap altre cotxe passi. Quan en marxin la meitat, la policia tornarà a deixar passar uns 200 vehicles més fins que l'aparcament torni a quedar ple.
D'aquesta manera, les autoritats franceses han regulat el volum de persones que poden arribar fins als comerços dels Límits del Portús. Una vegada a dins, la Policia Municipal del Portús també ha desplegat un gran nombre d'efectius que obliguen a mantenir les distàncies de seguretat mentre la gent fa la cua. Per fer-ho, han deixat lliures totes les places d'aparcament dels dos estancs del cantó espanyol, i així, la gent pot esperar el seu torn a sobre de la calçada però sense interrompre la circulació.
Per altra banda, Bassaguet ha recordat que l'ús de mascaretes no és obligatori en territori francès, però sí que les autoritats sanitàries recomanen portar-ne. Malgrat tot, el subprefecte ha insistit que mentre la gent mantingui les distàncies de dos metres no hi ha risc de propagació del CAVID-19.
Segons Gerió Digital, l'alcalde del Portús, Thierry Thadée, ha assegurat en declaracions a Ràdio Arrels que no estaven preparats per rebre l'allau de compradors que ahir van envair el municipi francès a l'hora de creuar la frontera per comprar als establiments espanyols dels Límits.
Thadée ha definit la situació que ahir es va viure com a "caos" i ha avançat que des del Govern francès s'han començat a imposar restriccions com també s'ha fet una crida demanant als ciutadans nord-catalans que posposin les seves compres en territori de l'Estat espanyol.
Pel que fa a les restriccions imposades, aquestes comencen a l'entrada nord del Portús, on s'obliga als conductors a deixar el seu vehicle, permetent un màxim de 400 aparcats. A partir d'allà, van a peu fins als establiments. Thedée ha confessat que ahir no hi havien agents de la Gendarmeria però que avui s'hi que fan acte de presència per regular la situació.
I a partir de divendres, que passarà al comerç dels Límits?
Les viatgeres i els viatgers que vagin al Regne d'Espanya des de l'estranger hauran de fer quarantena durant els 14 dies següents a la seva arribada, segons una Ordre del Ministeri de Sanitat publicada aquest dimarts al Boletín Oficial del Estado (BOE), que serà efectiva a partir de divendres 15 de maig, i estarà vigent durant l'estat d'alarma i les seves possibles pròrrogues.
El Regne d'Espanya segueix així l'exemple de gran part dels seus Estats veïns de la Unió Europea, que han anat establint períodes de quarantena de 14 dies als viatgers que entren als seus territoris. A l'Etat espanyol, aquesta mesura s'havia estat aplicant a les autoritzacions excepcionals atorgades a les repatriacions de ciutadans de nacionalitat espanyola i residents al Regne d'Espanya procedents d'Itàlia. Ara es farà amb tot viatger internacional, amb certes excepcions.
Segons argumenta el Govern espanyol en aquesta Ordre, "la favorable evolució de la situació epidemiològica" al Regne d'Espanya i l'inici de la desescalada "fan necessari reforçar les mesures de control, de manera que, tenint present la distribució mundial del virus, i sobre la base del principi de precaució, es considera necessari aplicar a les persones que procedeixin de l'estranger la necessitat de fer una quarantena de 14 dies".
Durant aquest període de quarantena, els viatgers que arribin al Regne d'Espanya hauran de romandre al seu domicili o allotjament, havent de limitar els seus desplaçaments a l'adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centres, serveis i establiments sanitaris, i altres desplaçaments per motius de força major o situació de necessitat. En totes elles i en tots ells serà obligatori l'ús de màscara.
L'Ordre també estableix que caldrà observar totes les mesures d'higiene i/o prevenció de la transmissió de la malaltia provocada pel Coronavirus-19, especialment pel que es refereix a contacte amb convivents.
Les autoritats sanitàries podran contactar amb les persones en quarantena per fer-ne un seguiment. En cas que es detectin símptomes, com ara febre, tos, dificultat respiratòria, malestar general o d'altres que siguin sospitosos de COVID-19, les persones en quarantena "hauran de contactar per telèfon amb els serveis sanitaris mitjançant els números habilitats per les comunitats autònomes, indicant que es troben en quarantena perquè procedeixen de l'estranger", assenyala l'Ordre
De totes aquestes mesures, en queden exempts els treballadors transfronterers, transportistes i les tripulacions, així com els professionals sanitaris que es dirigeixin a exercir la seva activitat laboral, sempre que no hagin estat en contacte amb persones diagnosticades de COVID-19. No diu res de la gent nord-catalana --de nacionalitat francesa-- que van a comprar tabac i begudes alcohòliques en territori del Regne d'Espanya al comerç del Portús. Com sempre hi ha vuits legals i manifestes contradiccions en les ordres governamentals de l'estat d'alarma.
Les agències de viatge, els tour operadors i companyies de transport, hauran d'informar els viatgers d'aquestes mesures a l'inici del procés de venda dels bitllets amb destinació en el territori espanyol.
En el cas dels viatges amb avió, les companyies aèries hauran de facilitar el formulari de salut pública per localitzar als passatgers (Passenger Location Card), que haurà de dur el viatger en arribar al Regne d'Espanya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada