dijous, 28 de maig del 2020

Rafael Adell Flos

Necrològica de Rafael Adell Flos apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 20 de setembre de 1988

Necrològica de Rafael Adell Flos apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 20 de setembre de 1988



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST

El 28 de maig de 1898 neix a Barcelona l'anarquista i anarcosindicalista Rafael Adell Flos

En 1914, junt amb Josep Negre Oliveras, Josep Llovid, Julio Ramón i Sánchez frmà el grup «ABC Sindicalista» que s'encarregava de la difusió de 300 exemplars de Solidaridad Obrera i de 150 de Tierra y Libertad

En el decurs de la Retirada republicana de primers de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental

Rafael Adell Flos: El 28 de maig de 1898 neix a Barcelona l'anarquista i anarcosindicalista Rafael Adell Flos. El seu pare es deia Agusti Adell i la seva mare, Dolors Flos.

Des d'adolescent va militar en el Sindicat dels Cilindradors del Ram de l'Aigua de la Confederació Nacional del Treball (CNT) al barri del Poble Nou de Barcelona.

Cap al 1914, arran d'una reunió amb Josep Negre Oliveras, va formar amb Josep Llovid, Julio Ramón i Sánchez el grup «ABC Sindicalista» que s'encarregava de la difusió de 300 exemplars de Solidaridad Obrera i de 150 de Tierra y Libertad.

Va ser també un dels organitzadors del Sindicat del Tèxtil de la CNT al barri del Clot de Barcelona i un dels fundadors de la Comissió Cultural de l'Escola «Natura» (La Farigola).

En el decurs de la Retirada republicana de primers de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental

Exiliat, després de la Segona Guerra Mundial interimperialista i la reorganització llibertària, va ser membre de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili d'Alen (Boques del Roine, Provença, Occitània), de la qual va ser secretari en nombroses ocasions i va ser assidu dels Plens Regionals de Provença.

En 1947 havia estat delegat en el II Congrés del Moviment Llibertari Espanyol (MLE) que se celebrà a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània).

El febrer de 1949 va ser nomenat secretari de la Lliga de Mutilats del departament de les Boques del Roine. En aquesta època vivia al número 1 del carrer de les Tuileries a Charlaval (Boques del Roine, Provença, Occitània).

En 1961 va ser delegat al Congrés de la CNT-AIT-MLE en l'Exili celebrat a Lemòtges (Alta Viena, Llemosí, Occitània).

Durant la dècada dels seixanta als setanta va viure a Charlaval i va col·laborar en Le Combat Syndicaliste  París) i en Cuadernos de pedagogía (Barcelona, 1977).

En la seva última època fou secretari del Sindicat d'Oficis Diversos de la CNT-AIT Exterior d'Alan.

La seva companya fou Assumpció Surinach. La filla, Azucena Adell Surinach, i el seu gendre Cristóbal Parra Román també van ser destacats militants anarquistes.

Rafael Adell Flos va morir el 26 de març de 1988 a Selon de Provença (Boques del Roine, Provença, Occitània) --algunes fonts citen erròniament Charlaval -- i va ser enterrat a Charlaval.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada