dimecres, 13 de maig del 2020

Preocupació al Massís de les Salines per l’augment del trànsit rodat pels camins rurals de terra Alerten que els cotxes, majoritàriament francesos, circulen a gran velocitat per vies fins ara desertes i on hi ha bestiar en pastura



Efectes col·laterals del tancament de fronteres a causa del COVID-19

Preocupació a Maçanet de Cabrenys per l'augment del trànsit rodat pels camins rurals de terra

Alerten que els cotxes, majoritàriament francesos, circulen a gran velocitat per vies fins ara desertes i on hi ha bestiar en pastura

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL (Massís de les Salines, Alta Garrotxa, Alt Empordà, comtat de Besalú) 13/05/2020.- Llegim en l'edició d'aquesta setmana en l'edició del setmanari figuerenc Hora Nova que hi ha Intranquil·litat i preocupació al Massís de les Salines. Això és el que senten les veïnes i els veïns de Maçanet de Cabrenys (Massís de les Salines, Alta Garrotxa, Alt Empordà, comtat de Besalú) després d'haver detectat un augment del trànsit de vehicles pels camins rurals de terra que envolten el municipi.

El problema deriva del tancament de les fronteres arran de la crisi sanitària de la COVID-19.

Mentre els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional espanyola controlen bàsicament els passos de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) i Portbou (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada), que són els principals, la Guàrdia Civil i l'Exèrcit espanyol s'han desplegat per les carreteres secundàries de la comarca. A la frontera amb el terme de Costoja (Alta Garrotxa, Baix Vallespir, Vallespir, comtat de Vallespir), per exemple, hi ha un control militar constant. Per la seva banda, les autoritats franceses només han posat blocs de formigó en alguns passos.

Els camins rurals que connecten l'Alta Garrotxa i l'Alt Empordà amb el Baix Vallespir, però, són infinits, i tal com explica l'alcaldessa de Maçanet de Cabrenys, Mercè Bosch, «la gent que vol entrar busca passos alternatius». Uns passos alternatius molt abundants al seu municipi, que en els darrers dies estan sent molt més freqüentats per vehicles de l'habitual.

La majoria dels vehicles que hi passen són francesos, i l'Ajuntament tem que hi pugui haver tràfic de drogues. «Jo ja ho penso, que moltes vegades ja feien servir aquestes carreteres, però ara els veiem més perquè passen per llocs que no passaven», diu Bosch, que afegeix: «I clar, hi ha una mica de preocupació perquè passen per carreteres de terra, que estan en mal estat, zones on no hi sol haver trànsit de vehicles i hi ha bestiar…».

Les zones més transitades són la carretera de les Salines i el pas de la collada de Pous. L'alcaldessa admet que a dins del poble gairebé no els veuen, però lamenta que la situació sí que està afectant la gent que viu a la urbanització (de pas obligat) i als pagesos i ramaders, que estan acostumats a estar sols a la muntanya. «Veus que són gent que no fan gaire bona pinta, i quan te'ls trobes crea incomoditat», relata Bosch, tot afegint que «a vegades baixen a unes velocitats que no són les correctes, i poden aixafar algun animal» que pastura. A més, en algun cas fins i tot han demanat ajuda a algun veí perquè se'ls ha espatllat el vehicle.

Creixent presència francesa a la Costa Brava

Per la nostra banda, comptem en fonts d'informació, la majoria extretes de les xarxes socials, en que gent de pobles de la Costa Brava detecten en el dia a dia una creixent presència de persones de certa edat de nacionalitat francesa (parlen francès quan van a comprar en carnisseries, fleques, peixateries o altres establiments d'alimentació), les quals tenen segones residències o se les deixen a gent amiga o a familiars. Tot apunta a que més enllà al transport de narcòtics gran part dels vehicles que traspassen per camins de muntanya la frontera pirinenca es tracta de gent francesa amb segones residències a la Costa Brava. Un altre factor del creixent immobiliari de segones residències al litoral.     


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada