Joan Ripoll Pedrola
MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST
El 8 de maig de 1918 neix a Miravet (Ribera d'Ebre) l'anarcosindicalista Joan Ripoll Pedrola
En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internat a diversos camps de concentració i enviat posteriorment, enquadrat en una Companyia de Treballadors Estrangers, a treballar a les fortificacions de la «Línia Maginot», on va caure presoner dels alemanys i enviat, amb la matrícula 61.563, a l'Stalag X-B. El 3 de març de 1941 va ser traslladat, sota la matrícula 3.662, al camp nazi de Mauthausen, i el 3 d'abril de 1942 va ser traslladat al camp de Sachsenhausen, on la Gestapo, a petició de l'ambaixada espanyola a Berlín el va interrogar en diferents ocasions. Després que les autoritats espanyoles el reclamessin, va ser lliurat a la policia franquista a la frontera del País Basc
Joan Ripoll Pedrola: El 8 de maig de 1918 neix a Miravet (Ribera d'Ebre) l'anarcosindicalista Joan Ripoll Pedrola.
Amic des de la infància de l'anarquista Roc Llop Convalia, ambdós militaren en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).
En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internat a diversos camps de concentració i enviat posteriorment, enquadrat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE), a treballar a les fortificacions de la «Línia Maginot».
Amb l'ocupació alemanya va ser fet presoner i enviat, amb la matrícula 61.563, a l'Stalag X-B. El 3 de març de 1941 va ser traslladat, sota la matrícula 3.662, al camp nazi de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria).
Amb ell també va ser traslladat a Àustria el seu cunyat Joan Papaseit, que va ser assassinat al camp veí de Gusen (Alta Àustria, Àustria).
El 3 d'abril de 1942 Ripoll va ser traslladat al camp de Sachsenhausen (Oranienburg, Brandenburg, Alemanya), on la Gestapo, a petició de l'ambaixada espanyola a Berlín el va interrogar en diferents ocasions. Després que les autoritats espanyoles el reclamessin, va ser lliurat a la policia franquista a la frontera del País Basc.
Internat a Donostia (Donostialdea, Guipuzkoa, País Basc, Euskal Herria), va ser traslladat a la Presó Model de Madrid (Castella la Nova).
Jutjat, va ser condemnat a 30 anys de presó per fets durant la Guerra Civil.
Després de 12 anys de presó, va ser posat en llibertat condicional i s'instal·là a Madrid, on retrobà la seva companya Petra Jiménez.
Fou membre de la Federació Espanyola de Deportats i Internats Polítics (FEDIP).
Joan Ripoll Pedrola va morir el 28 de maig de 1970 a Madrid, sense poder veure la mort de Franco, igual que passà amb milers de perseguits per la Dictadura.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada