divendres, 29 de maig del 2020

Amedeo Gianotti

Amedeo Gianotti

Amedeo Gianotti



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST

El 29 de maig de 1906 --algunes fonts citen el 20 de maig de 1904-- neix a Torí l'anarquista Amedeo Gianotti, sovint citat de diferents maneres (Amedeo Giannotti, Mario Giannotti, Amedeo Giovanotti)

En 1936 marxà com a voluntari, passant per la frontera del Pirineu Oriental, a la guerra d'Espanya i s'integrà en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso», morint l'1 de setembre a l'hospital de Lleida a causa de les ferides rebudes en combat al front del cèrcol a Uesca

Amedeo Gianotti: El 29 de maig de 1906 --algunes fonts citen el 20 de maig de 1904-- neix a Torí (Piemont) l'anarquista Amedeo Gianotti, sovint citat de diferents maneres (Amedeo Giannotti, Mario Giannotti, Amedeo Giovanotti). El seu pare es deia Natale Gianotti i la seva mare, Cecilia Gatti --altres fonts citen Bartolomeo Gianotti i Cecilia Gatta--.

En 1930, després que les autoritats italianes emetessin una ordre de detenció al seu nom, fugí cap a l'hexàgon francès i va ser inscrit en el registre de fronteres amb l'ordre de detenció.

En 1934, per la seva militància llibertària, va ser expulsat del territori de l'Estat francès.

En 1936 va ser detingut a Orà (وهران,, wilaya d'Orà, Algèria), juntament amb altres companys (Vicenzo Consoli, Giuseppe Fusero i Bruno Quiriconi), sota l'acusació d'haver participat en l'atracament d'un banc en realitat portat a terme per un grup anarquista espanyol.

Expulsat d'Algèria, s'establí a Marselha (Boques del Roine, Provença, Occitània), on va ser acollit per l'anarquista Edoardo Angeli (Dino Angelli o Poupon).

Aquest mateix any marxà com a voluntari, passant per la frontera del Pirineu Oriental, a la guerra d'Espanya i s'integrà en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso».

El 28 d'agost de 1936 participà en la batalla de Monte Pelado (Almudébar, La Violada, Plana de Uesca, Osca, Aragó), al front del cèrcol a Uesca (Plana de Uesca, Osca, Aragó). Durant l'ofensiva sobre Uesca (Plana de Uesca, Osca, Aragó), a Almudébar, el camió blindat on es trobava, juntament amb els milicians italians Giovanni Barberis (José Gómez), Guido Bruna i Giuseppe Gabbani, s'incendià després de rebre una granada.

Greument cremat, Amedeo Gianotti va morir l'1 de setembre de 1936 a l'hospital de Lleida (Segrià).

Guido Bruna també va ser greument ferit, però sobrevisqué, mentre que Giovanni Barberis morí l'endemà 2 de setembre al mateix hospital.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada