dissabte, 18 d’abril del 2020

Reptes ambientals del coronavirus 19

Reptes ambientals del coronavirus

(article de l'Ham d'abril del 2020)

Des del món naturalista i ecologista ens preocupa l'impacte del coronavirus sobre la nostra societat i el medi ambient, i resulta especialment rellevant com la crisi del coronavirus ha posat de manifest el conflicte capital-vida del nostre sistema econòmic. Cal afrontar la crisi global mitjançant un procés de reflexió profunda i de transformació que apel·li a la responsabilitat individual però també, i especialment, a la responsabilitat col·lectiva.

Des del moviment naturalista s'ha donat respostes al repte social del confinament, per tal de generar propostes i activitats positives, i és en aquest sentit que han aparegut diverses iniciatives que promouen l'observació de la natura des de casa. L'Institut Català d'Ornitologia ha donat d'alta el projecte #JoEmQuedoACasa" on la gent pot entrar al portal web www.ornitho.cat les llistes d'observacions d'animals que faci des de casa seva durant el confinament, així com han ofert uns cursos on-line d'ornitologia. És sorprenent la quantitat d'ocells i altres animalons que poden passejar-se o sobrevolar el nostre terrat, o es poden veure des del balcó o el patí de casa, no cal tenir jardí, i si en tenim molt millor. N'hi ha que han anat més enllà i en el projecte "confiNATs - Amb prismàtics al terrat" ens expliquen l'experiència de veure ocells a la ciutat de Girona des del Terrat i altres curiositats. Podeu consultar-lo a la pàgina de facebook del dibuixant "Toni Llobet- Natura Il·lustrada". També és una oportunitat per des de casa fer tallers i multitud d'activitats lligades amb l'aprenentatge sobre la natura.

No tancarem aquest article, sense fer un contrapès ecologista. Si no fem res per mantenir els equilibris ecològics, tindrem més pandèmies com aquesta. Els experts fa temps que ho avisaven. Les raons son varies, resumint: cada cop hi ha més gent al planeta i estem més connectats a un nivell molt intens, i la destrucció dels hàbitats naturals i la pressió sobre la fauna salvatge que incrementa l'exposició al contacte amb reservoris d'epidèmies. L'analogia d'aquesta crisi sanitària amb la crisi climàtica i ecològica és òbvia, en tant que la primera pot ser una avantsala del que ens tocarà viure aviat si no canviem urgentment de paradigma econòmic i productiu. És per això que cal afrontar la crisi global mitjançant un procés de reflexió profunda i de transformació que apel·li a la responsabilitat individual però també, i especialment, a la responsabilitat col·lectiva. La societat ha de canviar, i és necessari que lluitem perquè aquest canvi es faci amb justícia social i ambiental. La solidaritat i la responsabilitat col·lectiva són el camí a seguir en moments d'emergència global, i el canvi climàtic ho és, perquè inclou des del risc de noves pandèmies, a la crisi energètica, la pujada del nivell del mar, les migracions i els problemes d'abastiment d'aigua i altres recursos.

--

Articles relacionats amb el coronavirus 19

A continuació fem un recull d'alguns dels principals articles que relacionen la crisi del coronavirus 19 amb la pèrdua de biodiversitat i el canvi global que està vivint el planeta:

Extrets web XCN:

Ecological Reflections on the coronavirus, Vandana Shiva, 18-3-2020

El coronavirus está directamente vinculado a la salud del planeta, La Vanguardia, 7-4-2020

Biodiversidad y salud humana, Ecologistes en Acció, 6-4-2020

Protegir la natura és protegir la nostra salut, CREAF blog, 31-3-2020

La destrucción de los ecosistemas, el primer paso hacia las pandemias, Público, 18-3-2020

Altres documents interessants sobre mediambient i coronavirus:

- Repensar nuestro mundo- 11 abril 2020

- Documental molt didàctic de Fernando Valladares del CSIC Coronavirus un desafío a nuestro modelo social

- Peor de lo esperado. Pandemias y colapso inducido (1) Web del diculgador Ferran P. Vilar.

- El crecimiento económico, incompatible con la conservación de la biodiversidad. CSIC. 15 Abr 2020

-  Coronavirus i el col·lapse socioecològic del capitalisme. Marc Cerdà. Catarsi Magazin.

- La crisis del coronavirus y nuestros tres niveles de negacionismo. Jorge Riechman. 27 març 2020

- Causalidad de la pandemia, cualidad de la catástrofe. El Diario.es



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada