dilluns, 23 de setembre del 2019

Ciriaco Puyo Manero

Necrològica de Ciriaco Puyo Manero apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 19 d'octubre de 1969

Necrològica de Ciriaco Puyo Manero apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 19 d'octubre de 1969.


Memòria Proletària del Nord-est

El 5 d'abril de 1899 neix a Valljunquera (Matarranya) l'anarcosindicalista Ciriaco Puyo Manero

durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera, marxà amb el seu germà David a l'hexàgon francès per treballar en una mina d'extracció de talc al Pirineu. Tornaren al seu poble l'estiu de 1936 per participar en la col·lectivització

En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà de nou la frontera, pel Pirineu Oriental, on treballà a la pedrera de talc de Trimons, al massís de Taba

Ciriaco Puyo Manero: El 5 d'abril de 1899 neix a Valljunquera (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Ciriaco Puyo Manero. El seu pare es deia Liborio Puyo i la seva mare, Antonia Manero.

Quan era adolescent, durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera, marxà amb el seu germà David a l'hexàgon francès per treballar en una mina d'extracció de talc al Pirineu.

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 amb el seu germà retornà a Valljunquera, on tots dos participaren en la col·lectivitat agrícola de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).

Durant la primavera de 1937, quan l'ofensiva reaccionària republicana burgesa i stalinista, ambdós van ser detinguts per les tropes stalinistes.

En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà de nou la frontera, pel Pirineu Oriental, on treballà a la pedrera de talc de Trimons, al massís de Taba (Arièja, Occitània), i continuà militant en la CNT-AIT.

 Ciriaco Puyo Manero va morir el 6 de juliol de 1977 a Pàmias (Arièja, Occitània), just quan li havien donat el passaport per retornar a la seva terra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada