dilluns, 5 d’agost del 2019

Dia de la Terra a l'Escala

Comença la Rebel·lió contra l'Extinció

El Dia de la Terra, 22 d'abril, a l'Escala

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/04/2019 L'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries).- A l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries), el dilluns 22 d'abril, per primera vegada es celebrarà la Diada de la Terra amb una trobada en solidaritat amb el moviment social internacuinal Extinction Rebelion. Uns actes lúdics. Tothom hi està convidat. Activitats obertes a tothom. Es faran en el Local La Platja, al carrer del Port, núm. 21.

En els darrers segles, i, sobretot, en les darreres dècades, la Humanitat ha degradat i destruït una gran part de la vida que ha sorgit a la Terra a través d'un complex procés de milions d'anys d'evolució. Unes 200 espècies s'extingeixen cada dia.

Molts dels nostres actes habituals, com viatjar en avió o menjar animals, tenen implicacions ecològicament devastadores. El nostre impacte sobre la biosfera és, segons alguns científics, equiparable amb la destrucció ocasionada per la col·lisió d'un gran meteorit sobre la Terra.

La intensa contaminació a què estem sotmetent el nostre cel, juntament amb la desaforada desforestació a la que estem sotmetent al nostre sòl, estan donant lloc a un creixent escalfament planetari i desgavell climàtic. Això està fent que els desastres «naturals» (incendis, inundacions, tornados,…) siguin cada cop més freqüents i virulents. Arribats a cert punt, tot això pot provocar la destrucció massiva dels cultius que alimenten la nostra vida, provocant l'escassetat de queviures bàsics fins i tot en els països enriquits…

En aquesta crisi ecològica, sumada d'altres factors, fa que la civilització global moderna tingui els dies comptats. En paraules de Peter Goldmark, president de la Fundació Rockefeller, «La mort de la nostra civilització ja no és una teoria o una possibilitat acadèmica: és el camí en què estem.» Ho sabem de ciència certa tot això. Però no ho assimilem. No ho assumim. No ho emprem. La magnitud de la tragèdia ens sobrepassa. Les inèrcies ens absorbeixen. La irresponsabilitat ens sedueix.

Penso que és l'hora de despertar-nos, de fer un pas endavant, de madurar. És l'hora que les persones i els pobles declarem en actes el nostre amor a la Terra, que tant ens ha donat i que tant està patint. És l'hora de superar les inèrcies i els interessos que impedeixen que la veritat sigui degudament escoltada i emprada. És l'hora de posar fi a la civilització del creixement material i donar a llum a la civilització del creixement vital. És l'hora, en fi, de la Rebel·lió contra l'Extinció.

Així, Extinction Rebelion és un moviment que, amb una estratègia d'acció directa no-violenta, o, dit en altres paraules, de desobediència civil pacífica, volent generar pressió i conscienciació, reivindicant la immediata implementació de les següents mesures :

1. VERITAT. Que els governs i els mitjans de comunicació diguin la veritat sobre la gravetat de la crisi ecològica i la situació d'emergència climàtica en què ens trobem, explicant les conseqüències catastròfiques de seguir amb el rumb actual.

2. ACCIÓ. Que els governs prenguin mesures d'emergència per a reduir dràsticament les emissions d'efecte hivernacle en els pròxims anys i per a frenar el procés d'extinció d'espècies (biològiques, animals i vegetals).

3. DEMOCRÀCIA. Que es constitueixin assemblees ciutadanes, formades per persones normals i corrents escollides per sorteig, per a supervisar el procés de decreixement de les emissions i de transformació ecològica general.

Sorgit a Anglaterra, el moviment s'està escampant arreu del món. Hi haurà accions a desenes de ciutats. Milers d'activistes bloquejaran les principals artèries de la circulació motoritzada de Londres i d'altres centres neuràlgics de l'economia global. A mitja dotzena de ciutats del la península Ibèrica hi ha convocades accions i concentracions. Paraules de Blai Dalmau Solé: "A l'Escala, el dia 22 d'abril, la Diada de la Terra, farem una trobada en solidaritat amb Extinction Rebelion." "A Anglaterra cada cop més persones estan deixant la seva feina per a unir-se a temps complet a aquesta rebel·lió que consideren, no sense raó, que es mou per la causa més urgent i important de totes, ja que, si perdem aquesta lluita, les perdem totes".

Les persones que volem actuar per a que la dinàmica ecocida de la nostra civilització contemporània sigui reemplaçada per una dinàmica realment ecològica, no som poques. Però, per tal que les nostres idees proliferin i les nostres accions siguin fructuoses, ens hem de trobar. Ens hem de trobar sovint. Convé que parlem cara a cara de les nostres inquietuds, que aprenguem i reflexionem junts, que ens coneguem i ens donem suport, que compartim les nostres millors idees i troballes… Només així podrem afrontar els reptes del present amb la necessària fortalesa, valentia i saviesa.

És per això el dilluns 22 d'abril, Dia de la Terra, a l'Escala, hi ha una trobada ben senzilla, espontània i modesta, però també ben plena de sentit. Es crearà un espai -temps per a compartir pensaments (i sentiments) sobre l'estat actual del món, i sobre les nostres possibilitats d'acció salvadora i transformadora, posant especial atenció als anàlisis, objectius i estratègies plantejats per Extinction Rebellion. Procurarem inspirar-nos per a cuidar la natura i defensar el nostre planeta, celebrant la vida que la Terra ens regala cada dia.

Hi esteu tothom convidat. Aneu amb la vostra mainada, amb els vostres nets, nebots, amb la parella…Tothom serà benvingut i es gaudirà tothom junt.

HORARI APROXIMAT I SUBJECTE A CANVIS. Podem anar-hi a l'hora que vulguem:

15:00h. Projecció de vídeos artístics infantils (Amelia Burke).

16:00h. Animació del Racó Lúdico-Creatiu pels Infants(Amelia Burke).

17:00h. Projecció d'un discurs de Greta Thunberg.

17:30h. Presentació de la Trobada.

18:00h. Xerrada debat (Blai Dalmau).

19:00h. Cercles de reflexió.

19:30h. Plenari. Espai per compartir.

20h. Projecció documental "Cowspiracy" o "Home".

21:30h. Vetllada Musical (Olivier Sabane).

22:30. Fi de l'acte.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada