diumenge, 28 de juliol del 2019

SOS Costa Brava reclama que no hi hagi «marxa enrere» en la moratòria i que representi «un punt d'inflexió que s'estengui en la planificació urbanística i territorial arreu del país»

SOS Costa Brava reclama que la moratòria urbanística «no tingui marxa enrere»

Representants de la plataforma es reuneixen amb Quim Torra i Damià Calvet per demanar-li un canvi «profund» en les polítiques ambientals del Govern de la Generalitat

SOS Costa Brava presenta un llibre sobre espècies i paratges en perill

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 03/04/2019 Vilajuïga (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada).- Llegim en la premsa convencional comarcal que representants d'entitats ecologistes i de defensa del territori s'han reunit per primera vegada amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per demanar-los un canvi «profund» en les polítiques ambientals del Govern català i la recuperació del Departament de Medi Ambient.

Una imatge de la reunió entre les entitats ecologistes i el Govern català.

Una imatge de la reunió entre les entitats ecologistes i el Govern català.

Entre els assistents a la trobada, coordinada per la Federació Ecologistes de Catalunya, hi havia Marta Ball-llosera, de la Iaeden-Salvem l'Empordà, i Eudard de Ribot, advocat de SOS Costa Brava, que van aplaudir la «valentia» de la moratòria però van reclamar que no hi hagi «marxa enrere» i que representi «un punt d'inflexió que s'estengui en la planificació urbanística i territorial arreu del país». Tots dos van advertir que, en cas que el Govern de la Generalitat ignori la sosteniblitat «des d'una perspectiva àmplia i real», ni la moratòria ni el pla director no hauran servit per a res i s'agreujaran encara més els problemes urbanístics. D'altra banda, van advertir que arreu del territori s'estan mobilitzant i creant altres plataformes SOS preocupades per «la bombolla immobiliària especulativa» que s'està despertant. Per tot plegat, van demanar una «planificació coherent i racional a mida de les necessitats de la gent que hi viu i del medi ambient, i fora de l'especulació urbanística».

Entre altres col·lectius del territori català, a la reunió hi van assistir membres del Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), que van demanar Quim Torra que s'executi «sense retallades» l'ordre judicial que li ordena buidar l'abocador de Vacamorta, a Cruïlles (Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona).

Per la seva banda, la representant del Grup de Defensa del Ter, Ginesta Mary, va exposar que al Principat de Catalunya hi ha un 41% de masses d'aigua contaminades amb nitrat degut a l'excessiva concentració de porcs a les comarques situades a l'entorn de l'Eix Transversal, especialment a les comarques gironines, Osona i les Terres de Ponent.

Davant d'això, Quim Torra va agrair «la visió i els exemples aportats» i va manifestar el seu compromís amb el reequilibri territorial. També va recordar que s'ha continuat el procediment per posar en marxa l'Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i va alertar de la manca de recursos i l'ofec econòmic de l'Estat, que alenteixen la voluntat del Govern català per abordar temes ambientals i socials.

SOS Costa Brava presenta un llibre sobre espècies i paratges en perill

SOS Costa Brava presentarà demà dijous 4 d'abril el llibre «50 espècies i paratges de la Costa Brava en perill», amb il·lustracions de Toni Llobet i que pretén mostrar les espècies de fauna i flora que es troben en perill al litoral de l'Alt i Baix Empordà i la Selva a causa de la pressió humana i urbanística sobre els seus ecosistemes.

La plataforma té previst editar uns 4.000 exemplars de la guia, que es distribuirà sobretot per la Costa Brava, la Regió de Girona i Barcelona i tindrà com a objectiu, a banda de divulgar la situació, recaptar fons per a la lluita de SOS Costa Brava contra la pressió urbanística que pateix el litoral gironí. La presentació tindrà lloc a les sis de la tarda al Celler Espelt, a Vilajuïga (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada).

La guia té dues cares: per una banda, es recullen 50 espècies de flora i fauna que estan patint regressions a causa de la pressió humana, i per l'altra, un mapa que mostra la pressió urbanística a la Costa Brava.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada