Olot es declara municipi antifeixista i a favor de la convivència en la diversitat
El ple de l'Ajuntament també aprova el Codi de gestió per a la transició energètica i sengles mocions: per unes festes del Tura paritàries i contra la criminalització dels joves migrats
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/03/2019 Olot (La Garrotxa, comtat de Besalú).- Llegim en la premsa convencional comarcal que en el decurs del penúltim ple d'aquest mandat de l'Ajuntament d'Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú) va moure's suaument aquest dijous, 28 de març, durant tres hores i mitja de debats, acords i mocions, aprovats gairebé tots per unanimitat. En aquest darrer cas, el de les mocions, destaca la de la Coordinadora Antifeixista de la Garrotxa que declara Olot municipi antifeixista i en favor de la convivència en la diversitat, que va comptar amb el suport de tots els grups i una nodrida representació de l'entitat a la Sala de Sessions del plenari.
Aquesta moció, de fet, compromet l'Ajuntament d'Olot en els seus set punts a aïllar l'extrema dreta al municipi, dies després que se celebrés un acte del partit ultradretà Vox a la plaça del Mig de la ciutat on, per cert, els Mossos --que van encerclar la plaça per impedir el pas dels antifeixistes que s'hi van acostar-- van trencar una pilona d'accés, la factura de reposició de la qual, segons va dir ahir el batlle, es farà arribar a qui correspongui.
Justament, Josep M. Corominas va afirmar que es vetllarà perquè aquesta moció es dugui a terme i es va comprometre a reunir la Junta de Portaveus per a valorar no donar permís per a fer actes a Olot a col·lectius i formacions polítiques que tot i legalitzats incitin a la discriminació racial, ètica, cultural, de gènere o política, així com a entitats que facin enaltiment del franquisme, el nazisme, el racisme o mostres d'odi contra qui no pensa de la mateixa manera, tal com es relata en el punt segon de la moció aprovada. Un compromís, però, que restarà sota l'ègida de la Junta Electoral Central, que és qui mana en aquests afers i en d'altres que van més enllà de les normes, com es va poder saber ahir quant a la prohibició de certes expressions als mitjans públics catalans. Un periodista, present al ple, va deixar anar a les xarxes socials: "JEC i de las JONS", com a recordatori per als oblidadissos de com les gastava Falange Española, ara renascuda entre els diversos partits unionistes de les Espanyes.
Altres mocions aprovades
El ple també va aprovar una moció presentada per ERC --i defensada per Pep Quintana-- per manera que les Festes del Tura siguin paritàries si més no en l'àmbit musical. La moció, aprovada també de forma unànime, insta perquè a partir d'aquest 2019 i en endavant un mínim del 50% dels grups que hi actuïn tinguin una de les seves components femenina i, igualment, que augmenti la presència de dones en tots els concerts que organitzi l'Ajuntament i en les entitats que reben ajuts municipals. Un acord, doncs, en línia de les reivindicacions de les associacions feministes Dones Alba i Dalla.
L'altra moció aprovada per tots els grups municipals, presentada per Xavier Garcia Zabal, d'Olot en Comú (OeC), declara el municipi d'Olot lliure de xenofòbia i racisme i compromet l'Ajuntament d'Olot a personar-se com a acusació particular con els veïns del municipi que hagin comès delictes d'odi; també, el compromet a treballar de manera col·laborativa i en xarxa amb entitats, moviments socials i voluntaris per a desmuntar rumors i estereotips sobre diversitat cultural i per a afavorir les relacions basades en la igualtat, el respecte i el reconeixement mutu de drets davant les diverses discriminacions que dificulten la convivència al municipi.
S'aprova el Codi de gestió per a la transició energètica
També per unanimitat, el ple va aprovar el Codi de gestió per a la transició energètica i el canvi climàtic, la rehabilitació i l'accessibilitat d'habitatges, d'acord amb el programa EuroPACE de la Comissió Europea. De fet Olot ha estat triada en aquesta experiència pilot, junt amb algunes poques ciutats més de l'estat espanyol, especialment pel fet de ser una vila molt sensibilitzada en els temes ambientals, com ho demostra la posta en marxa de la Xarxa Espavilada i la plena integració del municipi al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
L'acord també impulsarà la creació de l'ens gestor del programa EuroPACE i n'autoritzarà la participació de l'Ajuntament per l'interès públic general que persegueix aquest programa. En aquest sentit es nomenarà els representants tècnics del Consistori a la comissió d'estudi per a la consolidació de l'ens.
Altres acords del ple
El ple va aprovar per unanimitat la modificació de la plantilla de personal dels organismes autònoms, l'Institut Municipal de Cultura Olot i Institut Municipal d'Educació i Joventut Olot per a l'any 2019. Igualment, va aprovar --en aquest cas amb l'abstenció de l'únic vot dels comuns-- el pla econòmic i financer de la Corporació (2018-2020) per tal de donar compliment a la correcció del sostre de la despesa.
Amb l'abstenció de la CUP i OeC --partidàries de la tarifació social progressiva– i el vot favorable de la resta de grups municipals es van aprovar els preus públics de Sismògraf i d'actuacions musicals d'estiu d'Olot Cultura.
La unanimitat també es va estendre a l'hora d'aprovar el conveni de col·laboració amb la Direcció General del Cadastre.
Horari d'estiu dels mestres
A l'hora dels precs i preguntes cal destacar, de primer, un prec d'informació de Xavier Garcia (OeC) sobre l'avinguda Sant Jordi, i una protesta de Josep Guix (PSC) pel fet que, segons ell, el tinent d'alcalde, Pep Berga, s'havia excedit al Consell Escolar Municipal comprometent els pressupostos de l'any que ve.
Pel que fa a la baquetejada avinguda Sant Jordi el mateix alcalde, Josep M. Corominas, va informar que just ara han començar les obres de reparació del ferm, però que si no es va a la una i s'és més contundent quant a la variant d'Olot i la connexió a la Vall d'en Bas des de Bracons, el problema s'anirà repetint any rere any. De fet, Corominas va reconèixer que la Generalitat és responsable de crear un coll d'ampolla a Olot, amb la creació del túnel de Bracons (per l'oest) i l'autovia de Besalú (per l'est), un embut de què ja advertien fa anys molts ecologistes que van ser assenyalats com a alarmistes.
Pel que fa a la protesta de Josep Guix, el mateix Pep Berga va explicar que en cap cas s'ha compromès el pressupost de l'any que ve, sinó que s'ha acordat destinar 6.000 euros per a totes les escoles d'Olot --per al monitoratge--, per manera que els mestres puguin fer l'horari intensiu durant els 10 darrers dies de juny (i no els tres actuals), com passa arreu de les comarques gironines, en què es compensa les hores no retribuïdes en múltiples tasques escolars, un fet que reconeix el Departament d'Educació, però que va produir un conflicte a la capital de la Garrotxa, ja que la votació per fer efectiu l'acord des dels consells escolars la van perdre els mestres –on son minoria–, en favor de les famílies.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada