dimarts, 16 d’abril del 2019

Tractorada pagesa reivindicativa també a Girona

Tractorada a Girona per reclamar millores a favor de la pagesia

Unió de Pagesos aquest matí ha fet una marxa fins a la seu de la Subdelegació del Govern espanyol

Algunes peticions són una rebaixa de l'IVA i del preu del gasoil, així com una PAC més favorable

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/03/2019 Girona (Gironès, comtat de Girona).- Llegim en la premsa convencional gironina aquest matí una cinquantena de tractors de pagesos gironins han participat en una de les cinc tractorades convocades per Unió de Pagesos en territori català per exigir al Govern espanyol mesures urgents per a la pagesia professional, que suposen uns 300 milions d'euros anuals per al Principat de Catalunya, segons calcula el sindicat pagès. En el cas de les comarques gironines, han sortit tractors des de quatre punts del territori --Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú), Medinyà (Baix Ter, Gironès, comtat de Girona), Franciac (Caldes de Malavella, la Selva, comtat de Girona) i Verges (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries)--, que s'han aplegat al pavelló de Fontajau, per després concentrar-se al davant de la seu de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona.

Unió de Pagesos reclama, entre altres coses, una aplicació justa de la política agrària comuna a l'Estat espanyol i un repartiment just i equitatiu del valor afegit a la cadena alimentària. Alhora denuncia l'encariment dels costos de producció. Segons el sindicat, tots aquests són factors que impedeixen que les rendes de la pagesia siguin equiparables a les de la resta de ciutadans. Les protestes s'han fet conjuntament amb d'altres d'arreu de l'Estat convocades per la resta d'organitzacions que integren la Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders.

Així, una quarantena de vehicles, majoritàriament tractors, procedents d'arreu de les comarques gironines s'han concentrat aquest  migdia al pavelló de Fontajau de Girona amb la intenció de plantar-se davant la seu de la Subdelegació del Govern espanyol a la ciutat per reclamar millores en les condicions dels pagesos catalans i també amb relació a les ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC).

La iniciativa a Girona, organitzada per Unió de Pagesos (UP), ha començat a primera hora del matí a diferents punts de la demarcació gironina, on els tractors de cada comarca s'han anat trobant amb la intenció de marxar junts fins al centre de la ciutat. Un cop assolit aquest punt, el coordinador nacional d'Unióde Pagesos, Joan Caball, ha destacar en un míting que ara és el millor moment per reclamar més mesures a favor de la pagesia, ja que es tracta d'un repte que s'ha de fer de forma col·lectiva. També ha subratllar la necessitat de reconèixer en tot moment el treball de les dones pageses.

Segons ha detallat el sindicat pagès a través d'un comunicat, que s'han organitzat tractorades a Manresa (Bages, comtat de Manresa), Girona (Gironès, comtat de Girona), Lleida (Segrià, Terres de Ponent), Tarragona (Tarragonès) i Tortosa (Baix Ebre, Terres de l'Ebre) i, segons apunta Joan Caball, aquestes també s'han repetir a altres punts de la península Ibèrica. La particularitat de les concentracions és que havien de finalitzar «davant de diferents delegacions estatals d'aquestes ciutats, en el marc d'una plataforma reivindicativa que demana que siguin reals i efectives les mesures urgents per a la pagesia professional que suposen uns 300 milions d'euros anuals per a Catalunya», segons l'informe d'Unió de Pagesos.

A primera hora del matí, a la demarcació de Girona s'han concretat diversos punts de trobada. Un cop organitzades les columnes de tractors, juntament amb algun turisme i camió, totes s'han reunit a l'aparcament del pavelló de Fontajau de Girona al migdia, preparades per seguir circulant fins a la seu de la Subdelegació del Govern espanyol a la ciutat. Segons els Mossos, a la plantada final s'han recomptar uns 40 vehicles i una cinquantena de participants.

Reclam dels pagesos

El coordinador comarcal d'Unió de Pagesos del Ripollès, Xavier Pastoret, ha participat a la tractorada posant el focus en el fet que «tenim un gasoil molt car i, en teoria, el nostre IVA és el reduït (10%) però ens cobren el 21% per tot i no arribem. Pel que fa a la PAC, cada dia ens van retallant més».

A la tractorada hi ha participat dues dones. Una d'elles ha estat Brigitte Garolera, cotitular d'una explotació agrària a Serinyà (Pla de l'Estany, comtat de Besalú). La pagesa va subratllar que «hi ha molta gent que cobra de la PAC i no és agricultor. El que reivindiquem és que les ajudes vagin destinades a aquells que, com a mínim, generen un 25% dels ingressos procedents de l'agricultura. D'aquesta manera, els diners d'Europa anirien realment per als agricultors i els ramaders». Per acabar, ella mateixa va indicar que «es defensa la pagesia perquè som els que donem menjar a tothom».

La segona dona dalt d'un tractor va ser Maria Farrés, veterinària de Cervià de Ter (Baix Ter, Gironès, comtat de Girona), que ha assistit en nom del seu pare, però que «vindria igualment a donar suport a tots els pagesos, tenint en compte que són un col·lectiu cada vegada més minoritari amb diverses necessitats».

Caball ha refermat que la majoria del que trobem a la nevera o al rebost prové de la pagesia, que «ha de viure dignament fent la seva feina, i això moltes vegades no passa».

--- fi del missatge ---


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada