dilluns, 18 de febrer del 2019

Un munt de denúncies contra Tomàs Pons, capellà de l'Opus Dei i rector del Bisbat, ara rebutjat fins i tot al seu poble, Agullana

La investigació al clergue Tomàs Pons amb 13 denúncies d'abusos de moment

El Bisbat de preveu enllestir a finals de mes l'informe que s'enviarà al Vaticà

Ensenyament de la Generalitat encara no ha iniciat cap investigació dels casos del Bell-lloc

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/02/2019 Girona (Gironès, comtat de Girona).- Llegim a la premsa convencional que només fa una setmana que veïns de Vilobí d'Onyar (la Selva, comtat de Girona) van confirmar un dels rumors més estesos pel poble en les últimes dècades: l'exrector, Tomàs Pons, hauria abusat d'almenys set menors al llarg de 30 anys. Una història feta pública pel diari Ara que va créixer cinc dies més tard, quan Diari de Girona va avançar que cinc ex alumnes de l'escola de l'Opus Dei de Bell-lloc del Pla de Girona també van denunciar haver patit «tocaments» del mossèn entre els cursos 67-68 i 95/96. Al col·legi concertat, el capellà hi havia fet missa, confessions, tutories espirituals i, en alguna ocasió, de professor de religió. Uns abusos que, segons va explicar el mateix dia un dels afectats, haurien començat a Siurana d'Empordà, l'any 1959.

Al poble natal de Tomàs Pons, Agullana (Alt Empordà, comtat de Besalú), el rebuig a la seva persona s'ha generalitat aquests dies, fins hi tot entre la gent més devota de la parròquia.

Segons les xarxes socials, almenys hi va haver un cas a l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) d'un nen de 13 anys, ara ja traspassat, durant una excursió el setembre 1965 a la Clota Grossa a finals del casal d'estiu, que ell mateix havia organitzat.

De moment, 13 casos denunciats públicament sobre els suposats tocaments i abusos del sacerdot, que el Bisbat de Girona haurà d'investigar a la Comissió Diocesana que es va posar en marxa ahir i que es preveu que conclogui a finals de mes, quan es redactarà un informe que s'enviarà al Vaticà. Formada per un capellà, un assistent i una psicòloga, aquesta comissió rebrà totes les víctimes que es posin en contacte amb ells. Des del Bisbat de Girona es va assegurar ahir que s'analitzaran tots els casos que els arribin. No només els de Vilobí d'Onyar, sinó també els d'altres parròquies on hagués exercit mossèn Tomàs i els del col·legi Bell-lloc del Pla. Tot i això, el Bisbat de Girona va remarcar que en cas de demostrar-s'hi que el capellà va cometre abusos dins el centre educatiu, la «responsabilitat» seria de l'escola.

De fet, la setmana passada, després que esclatés el cas, el Bisbat de Girona ja va demanar a tots aquells qui haguessin estat víctimes de l'exrector que s'hi posessin en contacte per correu electrònic, a través del telèfon o, directament, anant a la seu del Bisbat, informa l'Agència Catalana de Notícies. «La comissió es reunirà en els propers dies amb tots els afectats», va concretar el portaveu del Bisbat, Xavier Roca. Tot i això, la diòcesi no va avançar quanta gent els ha contactat, de moment, per denunciar els abusos. «D'entrada, la comissió d'investigació escoltarà el seu testimoni i, en cas que ho desitgin, se'ls prendrà declaració formal», va explicar Roca. També està previst que aquest òrgan investigador parli amb mossèn Tomàs Pons, qui actualment té 91 anys i des del 1999 viu en una casa de descans a Arbúcies (les Guilleries, Baix Montseny, la Selva, comtat de Girona).

La previsió és que a finals de mes la comissió acabi la feina, tot i que això --va concretar Roca-- també «dependrà dels casos que hi arribin». Aleshores, emetrà un informe que s'enviarà directament a la Congregació per la Doctrina de la Fe del Vaticà. Des del Vaticà s'estudiarà el cas de mossèn Tomàs Pons i s'emetrà una resolució, que pot comportar que se li retiri el ministeri eclesiàstic.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Vilobí decidirà aquesta setmana si emprendre alguna acció amb relació a l'exrector. «De moment, ja hem parlat amb el Bisbat i ens hem ofert a fer d'enllaç entre aquest ens i les víctimes del poble», va explicar l'alcaldessa, Cristina Mundet.

A Arbúcies, la CUP ha començat una recollida de signatures per instar l'Ajuntament a declarar mossèn Tomàs Pons persona non grata al municipi. «La CUP Arbúcies també vol advertir que tothom que encobreixi o negui fets com els ocorreguts serà objecte de denúncia i també es demanarà que es declari persona non grata» afegeixen en el document.  

Ensenyament de la Generalitat encara no ha iniciat cap investigació dels casos del Bell-lloc

El Departament d'Ensenyament de la Generalitat no iniciarà, de moment, una investigació sobre els presumptes abusos denunciats per cinc ex alumnes de l'escola Bell-lloc del Pla de Girona. Tot i això, el Departament de la Generalitat assegura que d'ençà que es va conèixer la notícia està actuant «d'acord amb el protocol establert i respectant la privacitat dels afectats» i que no descarta iniciar una investigació més endavant.

Aquest protocol --que es pot trobar al web d'Ensenyament de la Generalitat-- es va modificar arran del cas d'abusos sexuals de l'escola Maristes de Barcelona. El nou protocol va incorporar la figura del professor i l'educador com a possible abusador sexual i es va concretar que el pla s'ha d'aplicar en els centres del Servei d'Educació de Catalunya, és a dir, els públics i concertats.

Aquest nou protocol de maltractament infantil i adolescent i abús sexual va ser aprovat el 2016 i modificat el 18 de juliol passat. El document estableix unes pautes a seguir en cas de detectar-s'hi un d'aquests casos en un centre educatiu. Algunes d'aquestes, informar l'alumnat sobre què és l'abús i abús sexual per poder identificar les situacions de risc en què es pugui trobar; atorgar eines de prevenció; insistir en la necessitat de prendre consciència que cal promoure el bon ús de les tecnologies per evitar que infants i adolescents puguin exposar-se al sexting o el grooming; aportar elements que permetin reconèixer el perfil d'una persona maltractadora; o desenvolupar habilitats per demanar ajuda o ajudar els altres.

Casos a Constantí

D'altra banda, l'Arquebisbat de Tarragona es va posar ahir a disposició de les víctimes d'abusos sexuals del mossèn de Constantí (Tarragonès) Pere Llagostera, encara que va manifestar que no li consta cap denúncia d'aquests fets. Dues persones han denunciat haver estat víctimes durant la seva infància d'abusos sexuals per part de Llagostera, encara que asseguren que el rector va abusar almenys d'una desena d'escolans des de finals dels 60 fins a finals dels 80. Aquestes dues persones, Joan Maria Ramon, de 59 anys, i Joan Reig, bateria del grup Els Pets, va relatar a El Periódico els abusos soferts per part de mossèn Llagostera.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada