dimarts, 5 de febrer del 2019

Tren Machado

Tren Machado a Cotlliure

Unes 50 persones rememoren l'últim viatge de Machado

A més de reivindicar la figura de l'escriptor, els assistents han reclamat trens dignes transfronterers

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 27/01/2019 Cotlliure (Albera marítima, Costa Vermella, Rosselló, comtat de Rosselló).- S'han complet aquest diumenge 80 anys del viatge d'Antonio Machado a l'exili: després de deixar Portbou (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada), l'escriptor i poeta va anar a Cervera de la Marenda (Albera marítima, Costa Vermella, Rosselló, comtat de Peralada), i d'allà també en tren fins a Cotlliure (Albera marítima, Costa Vermella, Rosselló, comtat de Rosselló), on tres setmanes més tard moriria.

Tal com informa l'Agència Catalana de Notícies, aquest últim viatge ha estat el mateix que una cinquantena de persones han volgut reproduir aquest diumenge des de l'estació ferroviària de Cervera de la Marenda. Després de diversos parlaments, els assistents han desplaçat amb banderes de la República espanyola i en tren fins a Cotlliure per retre homenatge a l'escriptor i poeta a la seva tomba, en el cementiri de la localitat.

Una cinquantena de persones, moltes d'elles equipades amb banderes republicanes espanyoles, han rememorar l'últim viatge en tren que va fer Antonio Machado, durant el seu exili fa exactament 80 anys. Els participants han sortit amb un comboi a les 9:37h de l'estació ferroviària de Cervera de la Marenda, on Machado va dormir amb la seva mare, i van arribar un quart d'hora més tard a Cotlliure, on tres setmanes més tard moriria l'escriptor i poeta, el 22 de febrer de 1939.

Tot plegat, es va dur a terme en una jornada cultural que pretén reivindicar la figura de l'escriptor i poeta andalús organitzada per l'Associació d'Usuaris del Tren de Portbou a Perpinyà (UTPP) i la Plataforma Salvem el Tren Empordà. El portaveu de la plataforma empordanesa, Josep Maria Loste Romero, explica que a més de recordar la persona de Machado, també es reivindica la importància d'aquest transport: «Machado té molts poemes parlant del tren, i creiem que aquesta és una manera de valorar el poeta i recordar-lo, alhora que reclamem trens dignes transfronterers».

Un cop van arribar a Cotlliure, s'han llegit uns poemes seus davant de la Casa Quintana, on s'havia allotjat amb la seva mare, i posteriorment, els assistents han visitar la tomba de Machado.

Durant tota la tarda s'ha realitzat diferents actes culturals i cap a quarts de sis del vespre han tornat de nou a Cervera de la Marenda.

Maria Serra i Maria Bou són dues amigues que hi han anat amb les seves parelles de Bescanó i Garrigàs, respectivament. Totes dues han explicat a la premsa que els feia molta gràcia fer el mateix recorregut en tren que va fer Antonio Machado i així poder participar en un acte cultural a la Catalunya del Nord.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada