diumenge, 10 de febrer del 2019

Rememorar els bombardejos feixistes sobre Girona fa 80 anys

Guanyem Girona homenatja la memòria republicana 80 anys després de la caiguda de la ciutat  

50 persones s'han reunit aquest dijous a la plaça Marquès de Camps, escenari d'un dels últims bombardeigs feixistes sobre Girona en 1939

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 31/01/2019 Girona (Gironès, comtat de Girona).- Llegim a Nació Digital que Guanyem Girona a celebrar aquest dijous un acte en memòria del 80è aniversari dels últims bombardejos de l'aviació feixista sobre de Girona i la posterior entrada de les tropes franquistes a la ciutat en el que van ser l'ocupació militar franquista i l'inici de la repressió de la Dictadura. En primer lloc el candidat a l'alcaldia de la plataforma Guanyem Girona, el regidor cupaire Lluc Salellas, va lamentar que la placa commemorativa del bombardeig a la plaça Marquès de Camps, instal·lada ara fa cinc anys, hagués estat arrancada. Salellas va presentar algunes propostes de Guanyem Girona en matèria de Memòria Històrica: incentivar projectes educatius entre els centres escolars i el Museu d'Història de la Ciutat, revisar la política de medalles i mèrits de l'Ajuntament franquista, aconsellar les persones amb familiars enterrats a la fossa comuna del cementiri o senyalitzar els llocs de la ciutat on hi va haver esdeveniments històrics de la Guerra Civil, el Franquisme i la denominada Transició.

D'altra banda, l'historiador Pere Castellanos va relatar com van viure les gironines i gironins els bombardejos que es van patir des del 27 de gener fins l'1 de febrer i que van deixar una trentena de morts. Tres dies després, el 4 de febrer de 1939, les tropes de Franco entraven a Girona.

Finalment, Sergi Font, president d'Òmnium Gironès, va aprofitar per presentar les iniciatives de l'associació per recordar l'aniversari d'aquesta data.

Sonaran les sirenes

Llegim en la premsa convencional gironina que la plataforma Girona Vota farà sonar de nou demà a les 8 vespre, a la concentració convocada a la plaça del Vi, les sirenes que fa 80 anys alertaven d'un imminent bombardeig sobre la ciutat.

Segons s'assenyala, "es vol fer una aportació a la Memòria Històrica i recordar que actualment també hi ha exilis forçats, com els dels dirigents independentistes i els milers de persones que fugen de les guerres i la pobresa".    



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada