diumenge, 3 de febrer del 2019

Més de 230 al Principat en dos anys

Grups d'ultradreta han fet més de 320 atacs en dos anys

L'Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat detecta una vintena de grups organitzats d'extrema dreta que actuen de manera coordinada a Catalunya

Atempten contra la llibertat ideològica de la gent

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 25/01/2019 Girona (Gironès, comtat de Girona).- Llegim en la premsa convencional gironina que l'Oficinade Drets Civils i Polítics (ODCP) de la Generalitat va confirmar ahir l'existència d'una vintena de grups organitzats d'ultradreta que funcionen de manera coordinada al Principat de Catalunya amb l'objectiu d'atemptar contra la llibertat ideològica i d'expressió dels ciutadans, que haurien comès 328 agressions els últims dos anys a Catalunya. Aquestes són algunes de les dades que recull el primer balanç d'activitat de l'ODCP des que va ser creada el mes d'octubre per defensar els drets civils i polítics, independentment de la seva tendència i adscripció ideològica. L'estadística recull els atacs realitzats des del gener del 2017 fins a l'actualitat.

Així, l'ODCP ha detectat que aquests grups d'ultradreta espanyola s'organitzen de manera paramilitar i actuen en municipis de majoria social independentista, amb la voluntat d'intimidar la població i realitzar ocasionalment robatoris de material reivindicatiu a la via pública (estelades i pancartes demanant la llibertat dels presos polítics, entre d'altres) o atacs en monuments i plaques commemoratives o de suport a la independència, i en seus d'entitats i cases particulars. Entre aquests grups hi ha els anomenats Tabàrnia, GDR Cataluña, Democracia Unidad Española, Resistencia Alta Tabarnia i Legión Urbana, entre d'altres.

En una roda de premsa, el director de l'ODCP, organisme que depèn del Departament de la Vicepresidència i d'Economia de la Generalitat, Adam Majó, va explicar que aquests grups "estan molt ben organitzats i responen a la mateixa consigna", i que actuen amb "formes paramilitars", segons recull l'agència EFE.

"Busquen forçar enfrontaments i violència", va indicar Majó, que va dir que, encara que representin "una minoria molt petita", aquestes organitzacions d'ultradreta "no deixen de ser perilloses".

La gran majoria dels atacs de la ultradreta s'han produït a Barcelona, amb 267 casos registrats, mentre que Girona figura en segon lloc, amb 40 reclamacions, i Tarragona en suma 15. Lleida tanca la llista amb 6 atacs.

Ultradreta i cossos policials

Des de la posada en marxa de l'organisme, el juny de l'any passat, l'Oficina de Drets Civils i Polítics ha atès 30 reclamacions amb relació a incidents comesos per grups d'ultradreta (36,7% dels casos); reclamacions sobre drets de participació política (30,1%); vulneracions contra el dret a l'honor (6,6%), i protestes per les actuacions dels cossos i forces de seguretat (6,6%).

De fet, en la roda de premsa, el director de l'oficina, Adam Majó, ha reconegut que existeixen "vincles directes i identificables" entre membres dels grups d'extrema dreta i alguns partits polítics, encara que ha admès que són "puntuals", i ha denunciat que existeix una "evident connivència ideològica" entre aquestes organitzacions i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Per Majó, l'extrema dreta "comença pintant i amenaçant i acaba matant", i ha demanar tallar d'arrel aquest fenomen.  

--- fi del missatge ---


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada