diumenge, 10 de febrer del 2019

amprodon s'hauria compromès a canviar el sacerdot de parròquia però, finalment, hauria admès estar rebent «moltes pressions» per deixar Tomàs Pons, que és de l'Opus Dei, a Vilobí d’Onyar

El bisbe Jaume Camprodon s'hauria compromès a canviar el sacerdot de parròquia però, finalment, hauria admès estar rebent «moltes pressions» per deixar mossèn Tomàs Pons, que és de l'Opus Dei, a Vilobí d'Onyar

El Bell-lloc, de l'Opus Dei, envia una carta als pares condemnant els abusos de Tomàs Pons

Cinc ex alumnes del Bell-lloc de Girona van patir abusos dins del centre escolar. L'equip directiu admet que antics estudiants els han contactat telefònicament, «alguns molt afectats», per relatar les «actuacions irregulars» comeses per Tomàs Pons entre els anys 1967 i els 1996

Testimoni: «Tocava els nens en el confessionari». L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, relata els abusos de mossèn Tomàs Pons que va presenciar quan era alumne

El Síndic de Greuges investigarà els casos eclesiàstics

El Bisbat de Girona es desvincula dels abusos comesos per mossèn Tomàs al Bell-lloc i anuncia que no es responsabilitzarà dels casos ocorreguts a l'escola

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 31/01/2019 Girona (Gironès, comtat de Girona).- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies l'escola Bell-lloc de Girona va enviar dilluns una carta als pares dels alumnes dels centre condemnant els abusos sexuals a menors per part de l'exrector de Vilobí d'Onyar (la Selva, comtat de Girona), durant 33 anys; de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries), 5 anys, i Siurana d'Empordà (Alt Empordà, comtat d'Empúries), 4 anys, i assegurant que avui dia compten amb protocols "eficaços" per combatre i prevenir aquest tipus de situacions.

La direcció del centre va fer arribar la missiva després que el diari Ara publiqués la notícia on es recollien els testimonis de diverses persones que denuncien abusos per part del religiós. A l'escrit, el Bell-lloc detalla que el capellà, Tomàs Pons, va participar en "l'atenció espiritual" del centre des del curs 1967/1968 fins al 1995/1996 "assistint alguns matins per celebrar missa, confessar i predicar". "Lamentem profundament els actes exposats i condemnem amb rotunditat qualsevol abús", detallen.

El centre de l'Opus Dei anuncia, a més, que a nivell intern s'han posat en contacte amb tots aquells que van ocupar càrrecs directius en aquella època, tot i que cap té constància d'haver rebut "cap denúncia explícita" sobre conductes irregulars del sacerdot.

Des de la direcció asseguren que els protocols, consensuats amb el personal del centre, es poden consultar al web de l'escola i remarquen que "durant els propers dies" mantindran "la mateixa claredat i esperit de col·laboració" que han practicat fins ara.

Segons ha avançat Diari de Girona, cinc ex alumnes han denunciat que també van patir abusos del capellà a l'escola. El testimoni de l'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, a més, ha explicat que va presenciar-ne alguns mentre el mossèn confessava estudiants.

De 1967-1968 a 1995-1996

Al comunicat que han enviat aquest dijous, el Bell-lloc confirma que mossèn Tomàs Pons va col·laborar-hi des del cursos 1967/1968 fins al 1995/1996 i que durant els cinc primers va treballar al col·legi dotze hores a la setmana. En els últims anys, en canvi, hi anava un matí per setmana.

Tot i que el centre no disposa de cap registre històric on es detallin totes les tasques que hi va fer, "testimonis recents han explicat que durant els primers anys va impartit alguna classe de religió i va dedicar part del seu temps a atendre la direcció espiritual d'alguns alumnes individualment".

Des de l'escola insisteixen que han parlat amb totes les persones que van ocupar càrrecs directius en aquella època i que cap té constància d'haver rebut cap denúncia explícita de caràcter sexual.

Queixes de pares

Tot i això, han "rescatat de l'oblit" una entrevista de l'any 1999 que es va produir entre una família de Vilobí d'Onyar i un tutor personal. En ella, els pares explicaven que els seus fills no havien fet la primera comunió al poble per una "enganxada" amb el capellà.

"Uns anys abans, l'aleshores director del col·legi opus deista recorda haver atès uns pares que li van manifestar estranyesa per uns comentaris del sacerdot durant una excursió amb els seus fills", detallen. De "cap de les dues entrevistes", insisteixen, "no es podia deduir que el sacerdot hagués mantingut conductes inapropiades amb menors".

La direcció de l'escola de Bell-lloc ha confirmat també que en els darrers dies alguns antics alumnes s'hi ha posat en contacte per explicar que van patir "tocaments" durant les activitats que feia el religiós. Un d'ells ha relatat que "un dia, fa més de trenta anys, es va sentir acorralat pel sacerdot i va aconseguir escapolir-se".

Amb tot, el centre s'ha posat a disposició dels afectats per atendre qualsevol testimoni, suggeriment o queixa relacionada amb els fets a través del seu telèfon (972 23 21 11).

Cinc ex alumnes del Bell-lloc de Girona van patir abusos dins del centre escolar

Llegim al Diari de Girona que cinc ex alumnes de l'escola Bell-lloc de Girona van patir abusos dins el centre a mans de mossèn Tomàs, entre finals dels anys 60 i mitjans dels 90. Així ho ha confirmat, a Diari de Girona, el cap d'estudis de l'escola, Enric Vidal, qui va explicar que en els darrers dies han rebut trucades d'antics estudiants, alguns d'ells «molt afectats», per relatar que van ser víctimes de les «actuacions irregulars» comeses per mossèn Tomàs dins l'escola i per verificar algunes de les acusacions fetes contra el sacerdot, d'ençà que, el diumenge passat, el diari Ara va destapar els abusos que va cometre contra menors de Vilobí d'Onyar quan era rector d'aquest poble.

1967-1968 i fins al 1995-1996. Inicialment, l'equip directiu de l'escola va explicar que  mossèn Tomàs Pons feia de voluntari a l'oratori escolar durant dos matins a la setmana i que, durant aquesta activitat, l'únic moment en el qual es quedava a soles amb els menors era durant la confessió. Dos dies més tard, i després de preguntar a ex professors i ex directius d'aquella època, des del centre relaten que en els primers anys també havia impartit alguna classe de religió grup al i que, de tant en tant, algun estudiant «volia parlar amb ell espiritualment». «Són coses de les quals ens anem assabentant sobre la marxa perquè no tenim cap arxiu on s'especifiqui quines tasques feia a l'escola», va assenyalar Vidal, qui va precisar que el religiós va ser contractat com a sacerdot i no com a professor.

CONTACTA'NS

Diari de Girona manifesta que si algun lector té informació relacionada amb aquest cas, pot contactar-nos a través del següent correu electrònic: [participacio@ddg.cat].

Segons l'escola, tampoc consten denúncies formals contra el religiós relacionades amb «tocaments o abusos de caràcter sexual». Tot i això, precisen que, després de conèixer els fets ocorreguts a Vilobí d'Onyar, han sabut que hi va haver dues queixes relacionades amb aquest capellà. Una d'uns pares que en els anys 90 van parlar amb el tutor del seu fill per demanar-li que el nen fes la formació per a la primera comunió a l'escola perquè a Vilobí d'Onyar «estaven descontents amb el mossèn»; i una altra, en la qual una família advertia al mossèn que «no fos ingenu» i «anés amb compte» amb les coses que la mainada explicava sobre ell. «Cal tenir en compte que, malauradament, fa 30 o 40 anys, els sacerdots a Catalunya eren figures intocables i mai qüestionades», va assenyalar el cap d'estudis del Bell-lloc, qui va ressaltar que, en aquella època, no hi havia la cultura de la denúncia ni la sensibilitat contra el maltractament actual. «Per aquests nois era molt diferent la figura d'autoritat que representava el sacerdot en aquell moment que la que poden tenir ara», va remarcar Vidal, qui va defensar que des de l'escola tenen «la consciència absoluta que no s'ha encobert res».

En aquest sentit, també asseguren que no tenen «cap interès» a ocultar informació i que van oferint detalls a mesura que els van coneixent. «Volem fer cau i net d'aquest tema», va ressaltar el cap d'estudis del Bell-lloc.

Sobre les víctimes, i en nom de la direcció del centre, Vidal va assegurar que l'escola està «al costat» dels ex alumnes afectats pels abusos de mossèn Tomàs i que els animaran a comunicar els seus testimonis a la comissió diocesana que crearà el Bisbat de Girona per investigar el cas d'abusos sexuals de Vilobí d'Onyar. «El passat no el podem refer i el que ens toca és atendre i acompanyar els possibles alumnes afectats», va assenyalar el directiu del centre. Tot i això, Vidal va destacar que no volen interferir en la investigació feta pel Bisbat i que, per aquest motiu, no faran una investigació paral·lela. «Qui ha d'exigir comptes a aquest sacerdot és el Bisbat», va afegir Vidal.

Ordenat sacerdot en 1953 i integrat a l'Opus Dei

Actualment, mossèn Tomàs té 91 anys i viu en una casa de descans a Arbúcies, a pocs quilòmetres de Vilobí d'Onyar. Aquest sacerdot va ser ordenat el 1953 i a Vilobí d'Onyar hi va arribar l'any 1969 procedent de l'Escala, des d'on ja havien rebut algun avís sobre el comportament del mossèn. Des de la Parròquia de Sant Pere de l'Escala, on arribà procedent de la de Siurana d'Empordà, organitzà un nombrós grup d'adults i que es reunia en una sala de la santcristia del temple de Sant Pere i Santa Màxima, anomenat De Colores, popularment dit Escubidu, una plataforma de captació de l'Opus Dei que feia exercissis espirituals a les cel·les del santuari de la Salut, a Terrades (Alt Empordà, comtat de Besalú), on a l'entrada es venien llibres opus deistes, com ara Camino, d'Escrivà; també el Casal d'Estiu, solament per a nens i minyons (sense nenes ni minyones), amb classes al matí a les Escoles Nacionals i excursions, amb venerada, les tardes, i, a més, un grup d'escoltes del Bisbat de Girona, amb estades d'acampada a les muntanyes. 

A Vilobí d'Onyar hi va estar 33 anys, fins al 1999. Va ser durant aquests anys quan es van produir els abusos sexuals a diversos menors del poble i en espais, com el casal d'estiu, que ell mateix va muntar; al gimnàs que va fer construir, al confessionari de l'església o a la rectoria on va fer instal·lar un futbolí i una televisió.

Els bisbes no poden fer res pel fet de ser de l'Opus Dei

Dos ex alcaldes del poble --Josep Maria Vidal i Ramon Rovira-- van fer arribar les queixes d'algunes famílies als bisbes de Girona d'aquell moment: primer a Narcís Jubany, i després a Jaume Camprodon. Aquest últim s'hauria compromès a canviar el sacerdot de parròquia però, finalment, hauria admès estar rebent «moltes pressions» per deixar mossèn Tomàs Pons, que és de l'Opus Dei, a Vilobí d'Onyar, segons revela Diari de Girona. Tot i això, el Bisbat de Girona va assegurar dilluns passat, i a través d'un comunicat, que «no tenia constància de cap queixa» sobre aquests casos i que tampoc «existeix cap document en els arxius diocesans» amb les visites fetes pels alcaldes.

L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, relata els abusos de mossèn Tomàs Pons que va presenciar quan era alumne

Diari de Girona també revela que l'alcalde de Bàscara (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà, comtat de Besalú), Narcís Saurina, va ser alumne del Bell-lloc de Girona durant tres anys.

«Vèiem com a mossèn Tomàs, mentre confessava els nens, se li'n anaven les mans i els tocava», relata l'alcalde

Tres cursos durant els quals, amb un grup d'amics i durant les misses, s'amagava a la part de darrere de l'església per no haver d'assistir a l'ofici religiós. Des d'allà, Saurina recorda com veien el confessionari on mossèn Tomàs Pons escoltava els escolars de 1r i 2n curs de Primària. «Vèiem com a mossèn Tomàs, mentre confessava els nens, se li'n anaven les mans i els tocava», relata l'alcalde, qui remarca que en aquella època, explicar un fet com aquest a casa o a l'escola era sinònim de rebre un càstig. Sobre aquests abusos, que van veure més d'una vegada, Saurina detalla que ells no són els únics que ho devien veure. «Entre la part on es feia missa i la dels confessionaris hi havia una mampara separadora, però els de les files de darrere també podien veure què passava», ressalta l'exalumne de l'escola gironina, qui, gairebé 40 anys després dels fets, encara els té ben presents.

A més, afegeix que mossèn Tomàs Pons va ser el seu tutor i que quan la resta de companys van saber que a Saurina li havia tocat el sacerdot el van advertir que anés amb «compte», que no s'hi «acostés gaire» i que marxés «tan ràpid com pogués». Sobre el caràcter del capellà, Saurina diu que era «hipòcrita», amb «excés de falsa amabilitat» i que els parlava a tots com si fossin nens petits.

El Síndic de Greuges investigarà els casos eclesiàstics

L'Agència Catalana de Notícies el Síndic de Greuges ha obert una investigació a partir de les denúncies fetes públiques els últims dies per possibles abusos sexuals en l'àmbit eclesiàstic i que afecten persones que llavors eren menors. El Síndic demanarà informació al Govern de la Generalitat, a la Conferència Episcopal Tarraconense i a l'Abadia de Montserrat. Segons Rafael Ribó, l'Església catòlica romana «ha d'assumir un compromís ferm en la lluita contra l'abús sexual infantil» tenint en compte que presta serveis d'atenció als infants. El Síndic instarà les autoritats eclesiàstiques a portar a terme actuacions de prevenció, detecció, formació de professionals i denúncia. El Síndic ja va presentar un informe sobre abús sexual infantil el 2016.

De Colores i l'Opus Dei al servei de Tomàs Pons

Segons informa Tramuntana Vermella Mail en el cas dels tocament del rector Tomàs Pons a l'Escala l'escàndol fou combatut i tapat dels homes que pertanyien a De Colores i l'Opus Dei. 

El Bisbat de Girona es desvincula dels abusos comesos per mossèn Tomàs al Bell-lloc i anuncia que no es responsabilitzarà dels casos ocorreguts a l'escola

Llegim al Diari de Girona que el Bisbat de Girona no es responsabilitzarà dels abusos que hauria comès mossèn Tomàs Pons a l'escola Bell-lloc de Girona entre finals dels anys 60 i mitjan anys 90 del segle passat. Segons especifica a través d'un comunicat, quan el sacerdot exercia en el centre escolar de Bell-lloc, ho feia per compte propi i sense ser nomenat pel Bisbat de Girona. Per aquest motiu, l'ens eclesiàstic gironí recalca que els presumptes abusos succeïts al Bell-lloc «són responsabilitat del centre».

La institució eclesiàstica va emetre el comunicat arran de la notícia publicada per Diari de Girona en la qual s'explica que cinc ex alumnes van patir abusos a mans de mossèn Tomàs Pons a l'escola entre finals dels anys 60 i mitjan anys 90. A l'article, l'equip directiu del col·legi avançava que dirigiran els testimonis de les persones afectades a l'escola a la comissió diocesana creada pel Bisbat per investigar els casos d'abusos sexuals de Vilobí d'Onyar. «Qui ha d'exigir comptes a aquest sacerdot és el Bisbat», assenyalava el cap d'estudis del centre, Enric Vidal, afegint que des de l'escola no volen interferir en la investigació feta per la Diòcesi gironina.

D'altra banda, també l'escola de Bell-lloc ha emès un comunicat oficial per confirmar algunes de les informacions avançades pel Diari de Girona tot oferint nous detalls sobre els fets. Un document que reprodueix la carta que dilluns es va enviar als pares dels alumnes del centre per condemnar els abusos sexuals comesos a menors de Vilobí d'Onyar quan mossèn Tomàs Pons era rector de la Parròquia de Sant Esteve. Segons exposen en el text, els antics alumnes que s'han posat en contacte amb el centre, «alguns d'ells molt afectats», van patir «tocaments durant les activitats que el sacerdot organitzava a la rectoria de Vilobí» i un altre dels testimonis es va sentir «acorralat pel sacerdot i va aconseguir escapolir-se'n» dins el Bell-lloc.

Preguntat pel Diari de Girona pels llocs on succeïen els fets, el cap d'estudis del Bell-lloc només ha destacat que no tenen constància que passessin «al confessionari», tal com va presenciar l'alcalde de Bàscara, però en cap moment ha negat ni ha especificat que s'haguessin produït fora del centre. A més, en el comunicat, es destaca que «la direcció assumeix la plena responsabilitat dels abusos que s'haguessin pogut produir en el col·legi». En aquest sentit, cal afegir que des del centre es destaca que disposen de protocols prevenció i protecció dels menors, consensuats pel personal de l'escola.

En una primera entrevista feta amb el cap d'estudis del Bell-lloc, aquest havia assegurat que mossèn Tomàs Pons «mai va participar en cap activitat feta amb els alumnes fora de l'escola». Tot i això, en el comunicat, es relata que un ex director del Bell-lloc recorda haver atès uns pares que li van manifestar «estranyesa per uns comentaris» fets per mossèn Tomàs Pons durant una excursió amb els seus fills.

A l'escola concertada, el sacerdot de l'Opus Dei Tomàs Pons hi va realitzar diverses funcions entre els cursos 1967/68 fins al 1995/1996. Inicialment, l'equip directiu de l'escola va explicar que el mossèn opus deista feia de voluntari a l'oratori durant dos matins a la setmana i que, durant aquesta activitat, l'únic moment en el qual es quedava a soles amb els menors era durant la confessió. Dos dies més tard, i després de preguntar a ex professors i exdirectius d'aquella època, des del centre relaten que en els primers anys també havia impartit alguna classe de religió grupal i que, de tant en tant, algun estudiant «volia parlar amb ell espiritualment».

Finalment, en el comunicat s'especifica que durant els primers cinc anys, el capellà va treballar al col·legi 12 hores a la setmana i que els últims vuit anys, hi acudia un matí a la setmana. «El col·legi no disposa de cap registre històric que detalli totes les tasques que va realitzar al Bell-lloc durant els anys en els quals va col·laborar», afegeixen.

La comissió, en marxa dilluns

Sobre la investigació dels casos d'abusos sexuals ocorreguts a Vilobí d'Onyar, està previst que la Comissió Diocesana, que es va constituir ahir, comenci a treballar el pròxim dilluns, i estigui formada per personal de caràcter tècnic i una persona que tindrà la tasca d'acompanyar les possibles víctimes. En el comunicat emès pel Bisbat s'afegia que, per tal de comptar amb el màxim d'informació, la comissió es posarà en contacte amb persones que hagin aparegut als mitjans de comunicació amb relació al cas de la localitat selvatana, on mossèn Tomàs va ser rector durant 33 anys. «La prioritat del Bisbat de Girona és, des del primer moment, aclarir els fets, i acollir, escoltar i acompanyar les possibles víctimes», se subratllava en el document.

Abusos a Siurana d'Empordà

D'altra banda, el diari Ara revela que els abusos de mossèn Tomàs Pons van començar el 1959, una dècada abans d'arribar a Vilobí d'Onyar (abans de ser destinat a l'Escala). Segons el rotatiu barceloní, els fets es van produir a la localitat de Siurana d'Empordà durant gairebé «quatre anys» i, tot i que «no hi va haver tocaments explícits de la zona genital, van violentar molt la víctima».

Mossèn Tomàs Pons actualment té 91 anys i viu en una casa de descans a Arbúcies (les Guilleries, Baix Montseny, la Selva), a pocs quilòmetres de Vilobí d'Onyar.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada