dilluns, 21 de gener del 2019

RV: 80 anys d’un crim de guerra franquista a l’Escala

80 anys d'un crim de guerra franquista a l'Escala

El migdia del 23 de gener de 1939 quinze persones van ser víctimes de les bombes feixistes italianes en el marc franquista d'ocupació militar de Catalunya

L'Ajuntament de l'Escala inaugura una escultura al cementiri marí el dissabte 26 de gener  i el migdia del dimecres 23 de gener un grup de veïnes i veïns farà una ofrena floral en memòria de les víctimes del feixisme a la placeta de Pequin

Entre les quinze víctimes del feixisme aquell 23 de gener de 1939 hi havia criatures, homes i dones

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/01/2019 L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries).- El 23 de gener de 1939, en plena guerra psicològica de terror franquista vers el derrotisme república en el marc de l'ofensiva d'ocupació militar del Principat de Catalunya, va sortir de la base de Mallorca (Illes Balears) una formació de cinc avions bombarders feixistes italians. Un d'aquets aparells tornà a la base per un problema tècnic.  

Al migdia van bombardejar la vila de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) després de fer un vol de reconeixement sobre la població aquesta esquadrilla de quatre bombarders legionaris italians, model Savoia-Marchetti S-79, de l'esquadra Stormi Bombardamento Veloce núm. 8 Falchi delle Baleari, de suport a l'Aviació del Terç. Inicialment, la gent els anava observant amb badoqueria fins que els avions italians, de llevant a ponent, començaren a escopir durant uns minuts les bombes que assolaren la població, tot i que moltes caigueren al mar: quinze persones mortes i moltes ferides i cases esfondrades o incendiades.

Ara, amb motiu dels 80 anys d'aquest crim feixista hi haurà algunes mostres de record. Una d'elles serà la inauguració d'una escultura de Pia Crozet al cementiri marí, monument nacional, el dissabte 26 de gener a les 12 del migdia.

El dimecres 23 de gener, a les 12 del migdia, un grup de veïnes i veïns dipositarà a la placeta de Pequin (carrer Maranges, entre els carrers de la Torre i del Port) un ram de flors en memòria a les víctimes del feixisme, amb un record a les quinze persones --criatures, dones i homes-- víctimes d'aquest crim de guerra franquista de fa 80 anys.  

Als revolts de la Font va morir Miquel Batlle Compte, de 63 anys, i la seva néta Miquela Roca Batlle, de 19 anys; a la placeta de Pequín, la nena Concepció Bernet Mas, de 6 anys, Pere Fumadó Callol, de 60 anys, Alberto Menéndez Rodríguez, nen refugiat de 3 anys, la seva mare, Concepción Rodríguez Caso, de 27 anys, la nena Margarida Palahí Callol, de 3 anys, la nena refugiada Isabel Rodríguez Mas, de 2 anys; al camí del Pedró, Jaume Guillot Bofill, de 61 anys; al carrer Empúries, Pere Moriscot Oliveras, de 74  la nena, Dolors Poch Colomé, de 3 anys, Josepa Pascual Oliveras, de 72 anys. Tres persones ferides de les bombes van morir una vegada havien estat ingressades a l'Hospital de Girona: la nena Núria Puig Callol, de 7 anys, Francesc Sala Flaquer, de 45 anys, i Laura Tasis Parnau, de 31 anys, embarassada de 6 mesos.         


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada