La presència de García Lorca a Figueres es recull en un llibre fet per estudiants
Són alumnes de l'Institut Ramon Muntaner que han presentat el material en un acte al Teatre Museu-Dalí
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 23/01/2019 Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú).- Llegim en la premsa convencional comarcal que la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada/Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona ha editat en la col·lecció d'itineraris literaris autoguiats el llibre que aquest dimecres 23 de gener s'ha presentar a Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú), al Teatre-Museu Dalí, d'itinerari García Lorca a Figueres, que és el número 18 de la col·lecció. Aquest itinerari es presenta en text bilingüe català i castellà.
Malgrat la referència als paisatges cadaquesencs de Salvador Dalí el text es concentra en la relació com impacte de Lorca a la ciutat de Figueres i naturalment Dalí hi és omnipresent perquè ell i la seva família fan d'amfitrions de Lorca i perquè l'origen de les visites de Lorca a l'Alt Empordà els anys 1925 i 1927 és indubtablement l'amistat del poeta amb Dalí.
Però la característica principal que m'ha empès a parlar-ne en aquest article és el fet que l'itinerari que comentem no és obra de cap autor, escriptor, erudit o investigador reconegut. És el resultat d'un projecte pedagògic de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres coordinat pels professors d'aquest històric institut figuerenc Àngela Castaño i Joan Manuel Soldevilla que han dirigit un grup de treball integrat pels alumnes Laia Genover, Èlia Gràvalos, Blai Higueras, Àlex Izquierdo, Joana Oliveras i Illyan Vasiliev. El grup de treball ha fet la presentació, selecció i traducció de textos.
L'itinerari es concreta en un recorregut per la geografia urbana i humana de Figueres començant per l'estació ferroviària, on hauria arribat Lorca en els seus viatges, i acabant al cafè Empòrium, on Luis Buñuel i Salvador Dalí haurien escrit el guió de la pel·lícula Un chien andalou.
Mapa i bibliografia acompanyen els textos que ens porten de l'estació a la casa dels Dalí, d'aquí a la Rambla i successivament a l'antic Hotel Comercio, al castell de Sant Ferran, al Teatre Museu Dalí, a l'antic Gran Hotel París ara Museu del Joguet, a la casa natal de Salvador Dalí, a la Rambla altre cop, a Cadaqués (Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada), al Museu de l'Empordà, a l'ArxiuMunicipal i al cafè Empòrium.
Els textos provenen en molt bona mesura de la correspondència de Lorca però també d' Anna Maria Dalí, de Josep Puig Pujades, de Josep M. de Sagarra, de Josep Pla i de la premsa empordanesa del moment. Es publica l'«Oda a Salvador Dalí», de Lorca i s'evoquen les sardanes a la Rambla, les passejades, les estades a la Biblioteca de Figueres, les lectures de Mariana Pineda (al local de la notaria del pare de Dalí) o del Romancero Gitano (en un sopar a l'Hotel Comercio), els àpats oferts en homenatge a Lorca, amb textos carregats de poesia i de tendresa o enyorament amb una predilecció especial per Anna Maria Dalí i pel seu osset «Marquina» que ara perpetua aquesta memòria en el Museu del Joguet.
L'Àlex, l'Iliyan, en Blai, l'Èlia, la Joana i la Laia són els autors del primer itinerari literari autoguiat que recull la presència de Federico García Lorca a la ciutat de Figueres. Els sis són alumnes de l'Institut Ramon Muntaner que, per les seves notables qualitats acadèmiques i personals, han participat en un treball, coordinat pels professors Joan Manuel Soldevilla i Àngela Castaño, que ha permès editar un llibre, gràcies al suport de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada/Carles Fages de Climent (Universitat de Girona, Diputació de Girona i Ajuntaments de Figueres i Castelló d'Empúries).
Per presentar aquest material inèdit, tant la data com el lloc han estat significatius. El 23 de gener, quan es complien 30 anys de la mort de Salvador Dalí, gran amic de Lorca, en el Teatre-Museu Dalí. Plovia aquest vespre i, sota el paraigües de la cúpula geodèsica, el públic que va omplir la sala va expressar la seva admiració per la investigació que han fet aquests estudiants d'ESO. Els sis alumnes formen part d'un grup de dotze alumnes de l'Institut Ramon Muntaner amb altes capacitats, que, dues hores a la setmana, surten de classe i es troben per desenvolupar plegats un projecte motivador.
S'ha parlat, escrit, molt del pas de Frederico García Lorca a Cadaqués, el paradís blanc de la família Dalí. I ben poc sobre les seves tres estades, entre el 1925 i el 1927, a Figueres, que va enlluernar el poeta per la cultura i el bullici intel·lectual que s'hi respirava aleshores. Un grup de treball de l'Institut Ramon Muntaner de la ciutat, format per sis alumnes, hi ha posat fil a l'agulla, ja que han tret a la llum l'itinerari literari García Lorca a Figueres, tant en català com en castellà, editat per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada/Carles Fages de Climent.
Els autors de la publicació són ben joves, estudiants d'ESO: Laia Genover, Èlia Gràvalos, Blai Higueras, Àlex Izquierdo, Joana Oliveras i Iliyan Vasilev, que han rebut l'acompanyament dels professors Àngela Castaño i Joan Manuel Soldevilla. En el marc d'un projecte pedagògic del centre per atendre els alumnes de notables aptituds, durant tot el curs passat, el grup de treball es va dedicar a recopilar informació, cartes i fotografies; a recercar en arxius i fons; a trepitjar els llocs on van passejar Lorca, Dalí i la seva germana Anna Maria; a redactar, finalment, els continguts. Aquesta tardor n'han recollit els fruits amb la publicació que es pot adquirir en diversos punts de la ciutat.
El tutor del projecte i escriptor Joan Manuel Soldevilla assenyala que es tracta d'un «itinerari de rigor universitari». I destaca que «remarca el patrimoni de la ciutat» i que permet «projectar la feina cultural i educativa fora de l'institut». Defineix el procés per a la seva elaboració, que recalca que encara no ha acabat, com una «aventura apassionant, un projecte pedagògic reeixit, que no se sabia com sortiria». I també, com a satisfactori, perquè ha permès als professors a donar l'atenció necessària als «alumnes que excel·leixen».
A la rambla de Figueres, Lorca va escoltar per primera vegada tocar sardanes
L'itinerari García Lorca a Figueres comença a l'estació de tren; passa per la casa dels Dalí a la plaça de la Palmera; per l'emblemàtica rambla de Figueres, on Lorca va escoltar per primer cop sardanes (i es va emocionar, segons Anna Maria). I recorda la lectura del Romancero Gitano, que va eclipsar els assistents, entre ells Josep Puig i Pujades, a l'Hotel Comercio; es parla de quan Dalí va fer el servei militar obligatori al castell de Sant Ferran, així com de les cartes que Lorca enviava a l'apreciat osito Marquina dels germans Dalí, que es troba al Museu del Joguet de Catalunya, entre altres anècdotes al cor de la ciutat de Figueres.
El viatge, la ruta, acaba al cafè Empòrium. Dalí i Luis Buñuel van escriure allà, el gener de 1929, Un chien andalou, que va revolucionar la història del cinema. Amb aquest títol, els dos artistes van voler ridiculitzar, segurament, el poeta granadí. La relació entre Lorca i Dalí ja s'havia trencat i l'andalús no tornaria mai més a Figueres. Com ja és sabut, moriria afusellat pel franquisme l'estiu de 1936 com a escriptor compromès i francmaçó granadí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada