diumenge, 9 de desembre del 2018

Recullen firmes contra l'ús d'animals a la cavalcada de reis de Figueres

Recullen firmes contra l´ús d´animals a la cavalcada de Reis de FigueresUna campanya ciutadana reclama a l'Ajuntament que substitueixi els cavalls i dromedaris per «alternatives d'oci ètiques».  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 09/12/2018  
Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú).-  

Llegim en la premsa convencional gironina que una campanya iniciada a la plataforma Change.org recull signatures contra l'ús d'animals a la cavalcada de reis de Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú). La petició reclama a l'Ajuntament que es declari el seguici de ses Majestats «lliure de patiment animal». Fa temps que hi ha polèmica sobre l'ús d'animals en esdeveniments festius. 

Hi ha un desfilar sobre asfalt, caminar entre la multitud amb música, crits, llums artificials i la utilització de pirotècnia 
La iniciativa ja compta avui amb quasi les 2.000 firmes que s'ha marcat com a objectiu la campanya, que qualifica la utilització d'animals en espectacles per entreteniment o tradició d'«injustificable». A la cavalcada de reis de Figueres s'utilitzen cavalls i dromedaris i la petició proposa buscar altres alternatives que substitueixin els animals.
La petició denuncia que els cavalls i dromedaris utilitzats se sotmeten a les condicions «antinaturals», com les que suposa desfilar sobre asfalt, caminar entre la multitud amb música, crits, llums artificials i la utilització de pirotècnia. L'any passat va morir un cavall a la cavalcada de reis de Terrassa (Vallès Occidental).
El promotor, que firma com Ismael Santos, argumenta que aquest tipus d'activitat espanta els animals i els sotmet a un «estrès considerable» des del moment en què abandonen el seu lloc d'origen per traslladar-los fins al lloc de la cavalcada. La sol·licitud va adreçada a l'Ajuntament de Figueres, l'alcalde, Jordi Masquef, i el regidor de Cultura Popular, Quim Felip.
Reclamen el compromís de no permetre l'ús d'animals en espectacles com la cavalcada de Reis i proposen utilitzar «alternatives ètiques d'oci que puguin emocionar i divertir sense que desenes d'animals en surtin perjudicats».
A més, l'impulsor posa com a exemple Roses (Alt Empordà, comtat de Peralada), que es va declarar el 2016 «municipi amic dels animals», la qual cosa implica la prohibició de l'ús d'animals en qualsevol tipus d'espectacle. La recollida de firmes reclama que les administracions locals afavoreixin les «conductes cíviques i de respecte» entre els més joves. Argumenta que actualment es dóna un missatge «antipedagògic» als nens i les nenes, ja que «es dona a entendre que és lícit obligar els animals a fer el que vulguem per la nostra diversió».
El promotor de la recollida de signatures ha impulsat nombroses campanyes amb anterioritat. El març del 2017 va entregar a l'OMAC 2.000 firmes perquè es donés pinso anticonceptiu als coloms de Figueres i també a principis del 2017 va impulsar una altra campanya ciutadana a Change.org per evitar el llançament de petards a la cavalcada de reis. La decisió de l'Ajuntament d'avisar de l'inici de la cavalcada amb pirotècnia va aixecar polseguera i el Consistori va haver d'aclarir després que s'iniciés la campanya que només preveia tirar un petard a l'estil del txupinazo.
L’Ajuntament de Figueres va declarar a principis del 2017 que era una «Ciutat amiga dels circs sense animals», però l'aprovació de la moció presentada per Compromís i la CUP no incloïa altres espectacles i activitats de la ciutat que sí compten amb la presència d'animals, com és el cas de la cavalcada de reis.
D'altra banda, per primera vegada es deixarà d'utilitzar betum per caracteritzar el rei Baltasar, que enguany serà una persona negra, tal com va anunciar l'Ajuntament. 

Cap cavalcada sense un rei Baltasar "de veritat", la crida de Casa Nostra, Casa Vostra 
L'entitat Casa Nostra, Casa Vostra ha iniciat una campanya per ajudar tots els ajuntaments a trobar el rei i els patges de negres i no pintats. A molts municipis hi ha la campanya contra el Baltasar de betum, com ara a Girona o l’Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries).
Casa Nostra, Casa Vostra demana als ajuntaments de Catalunya que, aquest Nadal, en les cavalcades dels Reis Mags, "no es pinti de negre el rei Baltasar i els seus patges". L'ONG ha engegat una campanya en la qual artistes negres i col·lectius afrodescendents reclamen que a les cavalcades hi vingui "el rei de veritat" i no es maquilli de negre una persona blanca.
A les grans ciutats com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), Tarragona (Tarragonès) i Lleida (Segrià) ja es fa, però en canvi no és el cas de Girona o Reus (Baix Camp), on encara es manté aquest antic costum, com passa en moltes poblacions petites.
L'entitat considera que és una "pràctica racista" i ofereix suport als ajuntaments per, a través de  la seva xarxa de contactes pel territori, aconseguir que a tot arreu encarnin els personatges persones de pell negra. Ho va explicat dimecres a El matí de Catalunya Ràdio Xavier Buxeda, portaveu de la nova campanya. "El que ens proposem aquest any és ajudar a totes les (cavalcades) que no en van poder tenir un de veritat. Donar-los cobertura i la possibilitat que entre tots ens en responsabilitzem, i aconseguim que no quedi una sola població sense un rei Baltasar de veritat", va dir Buxeda.  
Des de Girona, Els Manaies, que organitzen la cavalcada a la ciutat, han assegurat que aquest any Baltasar podria estalviar-se la pintura, ja que tres dels vuit candidats són negres.
El mateix dimecres, l'Ajuntament de Prats de Lluçanès, a Osona, es va sumat a la campanya i va anunciar que no pintaran Baltasar. Passarà el mateix per primer cop a la cavalcada de Figueres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada