dilluns, 24 de desembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST. El 24 de desembre de 1897 neix a Jumella l'anarquista i anarcosindicalista José Pérez Tomás


Necrològica de José Pérez Tomás apareguda en el periòdic parisenc "Le Combat Syndicaliste" del 24 de setembre de 1981
Necrològica de José Pérez Tomás en el periòdic parisenc Le Combat Syndicaliste 

En el decurs de la retirada de principis de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internat pocs en diversos camps de concentració, ja que aviat va ser enrolat com a obrer agrícola per a treballar a Malesherbes (Loiret). 

José Pérez Tomás:   
El 24 de desembre de 1897 neix a Jumella (Altiplà, Múrcia) l'anarquista i anarcosindicalista José Pérez Tomás.
Quan tenia set anys ja feia feina de pastor i tres anys més tard, amb la seva família, s'instal·là a Badalona (Barcelonès Nord), on començà a treballar d'aprenent en la indústria vidriera, com a peó en la construcció i com a obrer a la fàbrica d'envasos metàl·lics «Gottardo de Andreis Metalgraf Española», coneguda com «La Llauna».
Finalment entrà a treballar en el ram de la pell, com a operari de primera en l'assaonament de les pells i de tècnic en el preparat del xarol, i s'afilià al Sindicat de la Pell de Badalona de la Confederació Nacional del Treball (CNT), esdevenint un dels militants cenetistes més destacats durant els anys del pistolerisme.
Fou delegat del Sindicat de la Pell de Badalona al Ple Regional de Catalunya de la CNT-AIT que se celebrà l'agost de 1931 a Barcelona.
Durant el procés revolucionari col·lectivista autogestionari de 1936 participà activament en la col·lectivització del sector i va ser nomenat delegat d'Abastaments de la Comissió d'Indústria de la Pell Col·lectivitzada.
En el decurs de la retirada de principis de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internat pocs en diversos camps de concentració, ja que aviat va ser enrolat com a obrer agrícola per a treballar a Malesherbes (Loiret, Centre - Vall del Loira).
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la Federació Local de Malesherbes de la CNT-AIT en l’Exili, que s'havia acabat de crear.
Posteriorment, amb la seva companya i els seus infants, es va instal·lar a Briva la Galharda (Corresa, Llemosí, Occitània), on milità en el Sindicat d'Oficis Diversos cenetista exterior d'aquesta localitat.
José Pérez Tomás va morir el 30 de juliol de 1981 d'una congestió cerebral a Briva la Galharda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada