dimecres, 12 de desembre del 2018

L’Estat dóna quasi perduda la societat del Nord-est de Catalunya

L'any passat es va fer l'entrega al Mas Marroch dels germans RocaLa fundació reial renuncia a mantenir els premis a Girona. Els darrers anys havia crescut molt l’oposició ciutadana a la visita del rei Felip VI a la ciutat. El patronat de l’entitat monàrquica trasllada la propera entrega, el novembre del 2019, a Barcelona.  
Madrenas manté que algun mosso es va extralimitar a Girona, però no explica el perquè les tanques que encerclaven dijous la plaça de l'U d'Octubre 2017 eren municipals.  
La fòbia unionista a les costums catalanes arriba a l’atac al tió públic de Roses.  
Absolts sis acusats d'endur-se una senyal de Municipi adherit a l'AMI a l'entrada de Pals. La sentència argumenta que no ha quedat provat que arrenquessin el cartell.  
Tornen a arrencar les estelades de Verges i pinten la bandera monàrquica espanyola als fanals. El Consistori denuncia les pintades per malmetre el mobiliari.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/12/2018   
Girona (Gironès, comtat de Girona).-   

Llegim en la premsa convencional gironina que el patronat de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), reunit ahir a Madrid (Castella la Nova), va decidir deixar de celebrar l’entrega dels seus premis anuals a la ciutat de Girona.
La fundació va emetre ahir un comunicat anunciant que la propera entrega dels premis --els corresponents al 2019, que seran els de la desena edició-- ja no es farà a Girona, sinó que es trasllada a Barcelona i que se celebrarà a final de novembre --fins la passada edició, la d’aquest 2018, s’han fet durant la primavera--. La FPdGi no revela, però, en quin recinte de Barcelona volen celebrar l’esdeveniment.
L’edició del 2019 dels premis inclou el lliurament dels guardons de la mà del rei d’Espanya, la trobada anomenada Rescatadors de Talent (de promoció de l’ocupació juvenil) i un acte amb els premiats per la FPdGi al llarg d’aquesta dècada --alguns dels quals, però, han renunciat al premi pel paper que Felip VI va jugar el 3 d’octubre del 2017 amb el seu discurs contra la celebració del referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya--.
L’activitat que la fundació preveu tenir a Girona per a l’any vinent es limita a la celebració d’una reunió del patronat al juny. 

Oposició social a l’alça 
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDeCAT), va renunciar ahir a valorar la decisió de la FPdGi perquè, diu, no se li ha comunicat oficialment. Qui sí que ho va fer va ser el regidor de la CUP-Crida per Girona Lluc Salellas a través de Twitter: “10 anys després hem guanyat, la Fundació Princesa de Girona desisteix de venir a una ciutat que se sent, es viu i exerceix de republicana. Bon vent!”. 

Llàgrimes en el PSC 
Per la seva banda, la portaveu del PSC a la ciutat de Girona, Sílvia Paneque, va considerar ahir que la ciutat “ha perdut un esdeveniment que tenia efectes positius indubtables” i en culpa al “comportament infantil del seu govern” municipal.
Amb aquest trasllat del seu acte més destacat, la fundació es doblega al rebuig que socialment generava la visita del monarca a Girona, cada vegada d’una manera més frontal i desacomplexada. Una oposició republicana que els primers anys va ser sobretot veïnal i de l’esquerra independentista, però a la qual els darrers anys --i especialment a partir de l’octubre del 2017-- s’hi van sumar institucions i empreses. Com la Cambra de Comerç de Girona, que en el seu moment va col·laborar en la creació de la fundació però que finalment va decidir sortir-ne, o l’Ajuntament de Girona, que arran dels fets d’octubre de 2017 va decidir trencar relacions institucionals amb la casa reial espanyola.
El primer gran entrebanc institucional que va trobar-se la FPdGi a Girona va ser la negativa del consistori a cedir-los l’Auditori --on sempre s’havia fet l’acte-- per fer l’entrega de premis al juny del 2018. L’excusa que se’ls va donar és que l’equipament estava en obres.
Per mantenir els premis FPdGi a Girona, la fundació va buscar un altre espai, però no van trobar-ne cap a la ciutat. Finalment van fer-los en dos recintes de titularitat privada, però en municipis de l’entorn. Per als premis, a l’espai de banquets Mas Marroch, situat al municipi de Vilablareix (Gironès, comtat de Girona). Per al Rescatadors de Talent, a l’hotel Camiral, de Caldes de Malavella (la Selva, comtat de Girona). La fundació va mantenir en secret el lloc on es farien els esdeveniments fins tot just quinze dies abans de la seva celebració. Ni tan sols es va informar en cap moment les autoritats locals de la visita dels monarques, ni se’ls va convidar a assistir-hi, tal com marca el protocol.
Malgrat aquesta fugida de la ciutat de Girona, la presència del rei i la reina va tornar a provocar protestes als accessos principals fins als recintes. Convocatòries que es van desenvolupar sempre de manera pacífica tot i el fort desplegament policial que envolta la comitiva reial. 

Una campanya fallida per promoure la monarquia 
Al 2009, el president de Caixabank, Isidre Fainé, va convocar personalitats del món econòmic i financer gironí a fi de proposar-los la creació d’una fundació presidida per Felip de Borbó, que, com a hereu de la corona espanyola, ostentava el títol de príncep de Girona. Una fundació que havia de tenir teòricament per objectiu la promoció de la ciutat i, de retruc, de tota la demarcació. Aquest noble propòsit va trobar el suport de diverses institucions que es van sumar a la iniciativa. Era, però, una operació que tenia també un objectiu ocult: la promoció de la casa reial a Girona i a tot Catalunya. El propòsit de promoure les comarques gironines es va assolir en part, en un principi, segons el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé. No van tenir el mateix èxit, però, a millorar la percepció dels gironins sobre la institució monàrquica. Des del primer any va haver-hi manifestacions a l’entorn de l’Auditori contra la visita de Felip de Borbó, i els premis de la FPdGi, als quals només es podia accedir per invitació, eren vistos com un esdeveniment elitista i excloent. Però va ser amb el procés sobiranista català, i d’una manera molt especial arran del discurs del rei després del referèndum de l’1-O, que es va trencar tota perspectiva d’èxit de la campanya promocional monàrquica. Premiats, empreses i institucions que havien donat suport a la fundació els van girar l’esquena en percebre que Felip VI ja no era un actiu per a la promoció local, sinó un problema per a la bona imatge de les comarques gironines. 
 
Madrenas manté que algun mosso es va extralimitar a Girona 
Llegim al Diari de Girona que l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va assegurar dilluns, durant el ple municipal que veient les imatges hi havia «algun» agent dels Mossos d'Esquadra que el dijous 6 de desembre va fer un «ús despropocionat de la força» i que es va «extralimitar» per contenir els manifestants antifeixistes a la plaça U d’Octubre 2017. Ho va dir en resposta al regidor Lluc Salellas (CUP-Crida per Girona) que havia lamentat que l'alcaldessa no s'hagués solidaritzat amb els ferits per les càrregues policials.
Madrenas va afirmar que alguna actitud policial «no era acceptable» i era recriminable» i que caldria «depurar responsabilitats». També va lamentar però, que alguns manifestants antifeixistes s'haguessin comportat en contra dels valors de «pacifisme i civilitat». En cap cas és compatible «la lluita intensa al carrer amb l'enginy i la intel·ligència» a la violència i l'agressivitat.
No va respondre perquè les tanques que encerclaven la plaça de l'U d'Octubre 2017 eren municipals. 

La fòbia unionista a les costums catalanes arriba a l’atac al tió públic de Roses 
Llegim al setmanari figuerenc Hora Nova que el tió públic per la mainada de Roses (Alt Empordà, comtat de Peralada), tal com va denunciar el passat dimecres l’alcaldessa, Montse Mindan (PDeCAT), la vigília del dia de la Constitució del Regne, resultant malmès. Mindan davant aquest atac al tió, de grans dimensions, va manifestar a les xarxes socials que sentia “una ràbia i una tristesa enormes en veure que ni tan sols allò que fafeliços els infants”.
Van furtar la barretina en un atac de fòbia contra símbols del país i el que és pitjor a la figura del tió, un element totèmic sagrat ancestral. Tot això, en nom de la pàtria espanyola i la seva Constitució monàrquica. Fins a on volen anar aquests cervells buits, es pregunta molta gent. Amb aquests amics, PSC, Ciutadans i PP solament es poden despenyar qualsevol dia. A Andalusia PSOE, Ciutadans i PP els neofranquistes de Box ja els hi ha fotut molts vots i diputats. 

Absolts sis acusats d'endur-se una senyal de Municipi adherit a l'AMI a l'entrada de Pals 
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies han estat absolts sis acusats d'endur-se una senyal de Municipi adherit a l'AMI a l'entrada de Pals (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona). La sentència recull que la nit del 6 de juny passat els sis denunciats van decidir anar a Pals "per retirar llaços grocs de l'espai públic". Quan van arribar a la població, continua relatant el tribunal, van localitzar una senyal amb la inscripció Municipi adherit a l'associació de municipis per la independència. Segons la sentència, el rètol estava "a terra" i els processats es van limitar a "introduir-la en un dels vehicles que utilitzaven". 

Arrancant llaços grocs amb caputxes  
Després, es van dirigir cap a l'avinguda Europa de la població per continuar arrencant llaços grocs.
El jutjat exposa que va ser aleshores quan una dona els va "interpel·lar" i, veient que alguns d'ells anaven encaputxats i duien "elements perillosos", els hi va dir que es quedessin al lloc on eren i esperessin que arribés una patrulla de la Policia Local.
D'entrada, els acusats s'hi van negar fins que la dona es va identificar com a agent de l'autoritat. Aleshores, van esperar que arribés la patrulla que finalment els va identificar i els hi va intervenir dues bosses de plàstic amb llaços grocs, un cúter, tres pals amb ganxos i la senyal que havia desaparegut.

La Fiscalia no acusa  
Per aquests fets, la Fiscalia no acusava però l'advocada de l'Ajuntament sol·licitava que els condemnessin a pagar una multa de 1.800 euros per un delicte lleu de furt o, sinó, per un delicte lleu de danys amb una circumstància agreujant de disfressa per anar amb la cara tapada. La defensa, exercida pel lletrat Javier Berzosa, sol·licitava l'absolució.
El jutjat descarta els dos delictes i absol els sis acusats. D'una banda, argumenta que no ha quedat acreditat el furt perquè l'únic extrem que ha quedat provat és que els processats "van trobar la senyal a terra", tal com ells mateixos van argumenta al judici. "L'acusació no ha aportat cap prova sobre que això no fos així", exposa la sentència que afegeix que no només això, sinó que, a més, la policia no els hi va localitzar "cap objecte útil" per extreure la senyal.

"És evident que la voluntat dels denunciats era retirar de l'espai públic el llaços grocs per ser una expressió política d'una determinada opció contrària a la seva" 
La sentència també argumenta que tampoc ha quedat provat que els sis processats tinguessin ànim de lucre. "És evident que la voluntat dels denunciats era retirar de l'espai públic el llaços grocs per ser una expressió política d'una determinada opció contrària a la seva", exposa el jutjat que descarta que tinguessin cap intenció d'aconseguir un benefici econòmic. "Tots ells van indicar que havien agafat la senyal com a deixalla i un d'ells va indicar, fins i tot, que el destí que considerava més oportú per al rètol era l'abocador", exposa la sentència.
També rebutja que els fets es puguin considerar un delicte lleu de danys. La sentència argumenta que l'Ajuntament era propietari de la senyal i que, just després de la intervenció policial, la va tornar a col·locar al seu lloc. "La recol·locació impedeix determinar els danys que presentava la senyal quan va ser intervinguda", conclou el jutjat (!). Sense comentari. 

Tornen a arrencar les estelades de Verges i pinten la bandera monàrquica espanyola als fanals 
Un dels carrers de Verges amb la bandera espanyola pintada a sobre dels fanals guarnits de groc. Susagna RibasL’Agència Catalana de Notícies informa que el municipi de Verges (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries) s'ha aixecat aquest dimecres 12 de desembre sense les estelades penjades al carrer de Girona. Segons apunten alguns veïns una dotzena d’elements han vingut sobre les tres de la matinada en una furgoneta i han arrencat la seixantena de banderes estelades que hi havia a la carretera, al davant del Mas Pi.
A més, la tinenta d'alcalde de Verges, Susagna Ribas, ha explicat a l’Agència Catalana de Notícies que també "han pintat la bandera espanyola a sobre dels fanals" que estaven guarnits de groc amb un plàstic. També han pintat a sobre de tots els llaços penjats al municipi. De tota manera, Ribas ha avançat que ja han denunciat els fets.
La tinenta d'alcalde considera que les pintades embruten el ferro dels fanals i malmeten l'enllumenat. De fet, Ribas ha lamentat que els atacs sempre siguin per arrencar banderes o malmetre el mobiliari. "Nosaltres construïm i ells destrueixen", ha reblat.
Per últim, ha animat als unionistes que si volen manifestar-se, "pintin un mural amb la bandera espanyola" però no malmetin altres símbols reivindicatius que hi ha a Verges. 

A la tarda s’han tornat a penjat estelades als fanals 
Tot i així, aquest dimecres a les cinc de la tarda ja s’han tornat a penjar les estelades als fanals a partir d’una crida feta aquest mateix matí. També per "treure la bandera espanyola" de tots els pals de l'enllumenat envoltats amb plàstic groc.
Ribas ha recordat que han envoltat de groc els fanals per protestar en contra dels "presos polítics tancats en centres penitenciaris catalans i les persones que estan fent vaga de fam" i que no és un símbol independentista, a diferència de les estelades. 

Solidaritat a l’Empordanet i al Baix Ter  
Tot i així, la tinenta d'alcalde ha afirmat que el municipi ha rebut "moltes mostres de solidaritat" d'altres localitat veïnes després dels fets de la nit d'aquest dimecres. Segons Ribas, aquests atacs unionistes a Verges fan que el moviment independentista al municipi i de les zones properes estigui cada vegada més unit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada