dilluns, 26 de novembre del 2018

Primer dia de vaga a Salut: consultes buides i en l'atenció primària hi ha un seguiment del 100 %, tot i que cal tenir en compte que molts metges han de treballar igualment per complir amb els serveis mínims

Sala d'espera del CAP de Can Gibert del Pla totalment buida durant el matí.
La vaga de metgesses i de metges a les comarques gironines  




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 26/11/2018   
Girona/Salt (Gironès, comtat de Girona).-   

Fort seguiment de la vaga a Salut a les comarques gironines. És indignant que els mitjans de comunicació dependents de la Generalitat de Catalunya (TV3, Catalunya Ràdio i Agència Catalana de Notícies) donen més dades de gent despistada que ha acudit a un CAP o qualsevol centre del país que no pas l’èxit de la vaga convocada per Metges de Catalunya (a nivell mèdic) i per la CGT, a tots els sectors de Sanitat, així com les concentracions.    
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies en alguns centres d'atenció primària (CAP) hi ha hagut un alt seguiment, fet que han deixat les consultes buides i tan sols una assistència de serveis mínims. Un d'aquests casos és el Centre d'Atenció Primària de Can Gibert del Pla de la ciutat de Girona. La majoria de consultes estaven tancades i les sales d'espera, pràcticament desertes. I és que la majoria dels pacients han optat per demanar un canvi de visita. Alguns treballadors del centre han assegurat que com que la convocatòria de vaga ja s'havia fet pública feia dies als mitjans de comunicació, molta gent ha trucat a primera hora per demanar un canvi de dia. D'altres, en arribar i veure la situació també han demanat un canvi en la visita. Tot i així, els serveis mínims han funcionat al llarg del matí sense cap problema.
Segons ha avançat el Departament de Salut de la Generalitat, al matí el seguiment de la vaga del personal mèdic als centres gironins de l'Institut Català de la Salut (ICS) ha estat d'un 50,75%. 

Afectacions desiguals als centres de l'IAS  
Per altra banda, els metges del Sistema Sanitari Integral d’utilització pública de Catalunya  (SISCAT) també han convocat una vaga aquest dilluns. Aquests treballadors són part de la plantilla dels hospitals i CAP concertats a Catalunya. La portaveu del comitè d'empresa del sindicat de Metges de Catalunya a l'Hospital de Santa Caterina a Salt (Gironès, comtat de Girona), Margarita Farrés, ha assegurat que s'han plantat després de "deu anys" suportant "retallades a nivell econòmic i també de condicions laborals". Per això han fet coincidir la vaga amb la dels metges de família de l'ICS. En aquest cas, l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) és una de les empreses concertades, tot i ser de titularitat pública. L'IAS gestiona alguns CAP de comarques gironines i també l'Hospital de Santa Caterina. En aquest cas, la incidència de la vaga no ha estat molt elevada segons el director mèdic del centre, Josep Costa. Costa ha assegurat que aquest matí hi havia "un 27,62% de participació", tot i que ha puntualitzat que ha estat "bastant desigual com es distribueix en els serveis". Per Costa, on hi havia més incidència era en les "consultes de ginecologia i pediatria". Per altra banda, l'IAS també ha detallat que el seguiment en centres d'atenció primària era d'un 20,69%. 

"Un seguiment del 100%"  
De tota manera, els sindicats han afirmat que aquestes dades no coincidien amb els sondejos que havien fet ells als treballadors. De fet, Farrés ha afirmat que en l'atenció primària hi havia "un seguiment del 100%", tot i que calia tenir en compte que molts metges havien de treballar igualment per complir amb els serveis mínims.
Pel que fa al seguiment al Santa Caterina, Farrés també ha matisat que aquest matí encara no tenien una xifra global. De tota manera, per serveis, els sindicats apunten que hi havia un 70% dels treballadors de ginecologia de vaga, un 50% a digestiu i un 30% dels anestesistes. A traumatologia el seguiment era més baix amb tan sols dos treballadors d'onze i els cirurgians tan sols un dels sis que hi ha.
Pel que fa al servei d'urgències, segons Farrés "el 100% dels metges" secundaven la vaga, però havien de treballar tots perquè es considera com un servei mínim. De fet, Josep Costa ja ha detallat que tan urgències, com oncologia i el servei d'atenció als malalts de planta eren serveis mínims i els metges no podien fer vaga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada