dimarts, 27 de novembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 27 de novembre de 1911 neix a Álora l'anarcosindicalista Francisco Ortiz Pérez

Necrològica de Francisco Ortiz Pérez escrita per Frederica Montseny i apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 22 de març de 1981 
En el decurs de principis de febrer de 1939, després de participar en la guerra i la revolució col·lectivista autogestionària, passà a la quan la Retirada la frontera del Pirineu Oriental, en mig de centenars de milers de persones refugiades que fugien de les tropes franquistes d’ocupació en el Nord-est de Catalunya, i va ser internat en diversos camps de concentració francesos i enviat a fer feina a la «Línia Maginot» enquadrat en una Companyia de Treballadors Estrangers, com milers d’exiliats.  
 
Francisco Ortiz Pérez:   
El 27 de novembre de 1911 neix a Álora (Valle del Guadalhorce, Màlaga, Andalusia) l'anarcosindicalista Francisco Ortiz Pérez.
En el decurs de principis de febrer de 1939, després de participar en la guerra i la revolució col·lectivista autogestionària, passà a la quan la Retirada la frontera del Pirineu Oriental, en mig de centenars de milers de persones refugiades que fugien de les tropes franquistes d’ocupació en el Nord-est de Catalunya, i va ser internat en diversos camps de concentració francesos i enviat a fer feina a la «Línia Maginot» enquadrat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE), com milers d’exiliats. Quan l'ofensiva alemanya de la primavera de 1940 aconseguí evitar ser capturat i posteriorment s'establí a Savouè d'Amont (Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitània).
A començament de 1944 s'integrà en el maquis que operava a l'altiplà dels Glières (Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitània). Quan l'ofensiva alemanya de la primavera de 1944 contra la zona dels Glières, aconseguí amagar-se al cim d'un arbre i durant la nit franquejar les línies alemanyes.
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista fou un dels responsables de la Confederació Nacional del Treball en l’Exili (CNT-AIT) d'Annecy (Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitània) i en 1951 era el secretari de Coordinació del Comitè Regional de Roine-Alps, fet pel qual va ser detingut junt amb quaranta militants cenetistes més arran del cas de l'atracament del furgó postal de Lió (Metròpoli de Lió, Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitània) de gener d'aquell any, un fet del que eren del tot estranys. En diferents ocasions fou delegat als plens i congressos de la CNT-AIT en l’Exili, entre ells el Congrés de Reunificació de 1961 a Lemòtges (Alta Viena, Llemosí, Occitània).
Arran de la mort del dictador Francisco Franco retornà a Màlaga (Andalusia) i posteriorment va fer la vida entre Èneci (Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitània) i Màlaga.
En 1976 morí la seva companya, Visitación Esteván Montero, i Francisco Ortiz Pérez va morir el 25 de febrer de 1981 a Màlaga víctima d'un infart.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada