dilluns, 26 de novembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 26 de novembre del 1918, avui fa cent anys, neix a Barcelona l'anarquista, anarcosindicalista i lluitador antifranquista Josep Gatell Comas

Josep Gatell ComasPatí els camps de concentració dels Banys d'Arles, Barcarès i Argelers de la Marenda, que abandonà el gener de 1940 enquadrat en la 175 Companyia de Treballadors Estrangers.  





   
Josep Gatell Comas:   
El 26 de novembre del 1918 neix a Barcelona l'anarquista, anarcosindicalista i lluitador antifranquista Josep Gatell Comas. Era fill d'un blanquer que, després de patir el tancament patronal a començament de la República d’Abril de 1931, es traslladà a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès Nord).
Josep Gatell Comas milità en les Joventuts Llibertàries de Santa Coloma de Gramenet.
Quan el cop militar feixista participà el 20 de juliol de 1936 en l'assalt de la caserna de Sant Andreu de Barcelona i quatre dies després marxà cap el front d'Aragó, primer amb la «Columna Durruti» i després amb la «Columna Ortiz» («Columna Sud-Ebre»), participant en la presa d'Azaila (Baix Martín, Terol, Aragó).
En 1937 col·laborà en Ruta. Posteriorment, a Casp (Baix Aragó- Casp, Saragossa, Aragó), entrà a formar part del grup guerriller de sabotatge «Petróleo», juntament amb altres 36 milicians més, 12 dels quals amics de Santa Coloma de Gramenet, i entre ells seu amic inseparable Enric Casañas Piera. Més tard passà a l'Esquadró Motoritzat de la 117 Brigada Mixta de l'Exèrcit Popular de la República, lluitant a Belchite (Saragossa, Aragó). Després de la presa de Terol (Aragó), va fer estudis per a encarregar-se de l'Observatori de l'Exèrcit de Llevant i el 24 de gener de 1939 se sumà a l'Exèrcit de l'Est per a finals de març passar amb Enric Casañas Piera la frontera del Pirineu.
Patí els camps de concentració dels Banys d'Arles (Banys d'Arles i Palaldà, Vallespir), Barcarès (la Costa Salanquesa, Rosselló) i Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), que abandonà el gener de 1940 enquadrat en la 175 Companyia de Treballadors Estrangers (CTE).
Després de la derrota militar francesa per part d'Alemanya, passà a Occitània i més tard al famós embasament de l'Aigle (Alvèrnia, Occitània).
En 1943 s'internà clandestinament a la Península i s'oposà al feixisme, sempre en contacte amb la Confederació Nacional del Treball (CNT) clandestina de Catalunya i l’est peninsular.
Visqué amb la seva família a València (l’Horta de València, País Valencià). En 1946 es casà amb Conxa Boscà i l'any següent tingué una filla, Núria. Reduïdes les seves possibilitats de lluita, legalitzà la seva situació gràcies a l'amnistia a pròfugs i desertors de 1951.
Sense feina, en 1952 emigrà, amb Enric Casañas Piera, al Brasil, on seguí militant en el moviment anarquista, tant brasiler com de l'exili espanyol. Dos anys després retornà a la Península i en 1957 emigrà a l’hexàgon francès tot sol i l'any següent se li sumà la sevaa companya i seva filla.
Josep Gatell Comas va morir el 12 de març del 1971 a Sevran (Sena Saint Denis, Illa de França) d'un infart i fou enterrat a Varennes-sur-Fouzon (Indre, Centre - Vall del Loira Centre). La seva germana, Angelina Gatell Comas (1926-2017), fou una destacada poetessa, traductora, actriu de doblatge, lluitadora social i militant antifranquista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada