dilluns, 19 de novembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 19 de novembre de 1897 neix a Sant Martí de Maldà (Sant Martí de Riucorb, Urgell), encara que algunes fonts citen l'any 1896 a Sant Boi de Llobregat, el dibuixant anarquista i anarcosindicalista Alfons Vila Franquesa, més conegut com a Shum i Joan Baptista Acher (o Atcher), però també per el Poeta, El Artista de las manos rotas o Grau Oller

En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental i fou internat en camps de concentració. Més endavant, va estar a Chartres, Tolosa de Llenguadoc, París i Perpinyà abans d’aconseguir embarcar en el transatlàntic francès Cuba cap a la República Dominicana. Després d’un temps a la illa s’establí a la de Cuba per anar més tard a Nova York. Finalment s’establí a Mèxic,on  adquirí un gran prestigi com a pintor, realitzant diverses exposicions.  



Alfons Vila Franquesa:   
El 19 de novembre de 1897 neix a Sant Martí de Maldà (Sant Martí de Riucorb, Urgell), encara que algunes fonts citen l'any 1896 a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), el dibuixant anarquista i anarcosindicalista Alfons Vila Franquesa, més conegut amb els sobrenoms de Shum i de Joan Baptista Acher (o Atcher), però també per el Poeta, El Artista de las manos rotas o Grau Oller. De família d'artesans, el seu pare fabricava carrosseries per a landós.
Atret per l'art, a Lleida (Segrià) conegué el pintor Miquel Viladrich Vila. Quan tenia 14 anys abandonà casa seva i marxà a peu a Terrassa (Vallès Occidental) i després a Barcelona, on es guanyava la vida fent caricatures a cafès, barets i prostíbuls i col·laborant amb dibuixos per a la publicació Papitu.
Quan tenia 17 anys, després de morir la seva mare, passà cinc anys a París (Illa de França), on treballà d'orfebre, col·laborà en diverses publicacions i s'introduí en els cercles llibertaris. També és possible que lluités amb l'Exèrcit Revolucionari d'Insurrecció d'Ucraïna, de Nestor Makhno.
En 1920 tornà a Barcelona sota el nom de Juan Bautista Acher, per així eludir la policia que el buscava per no haver fet el servei militar, s'afilià al Sindicat Únic de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i es convertí en un militant anarquista partidari de l'acció insurreccional, participant en nombrosos atemptats. Amb Juan Elías Saturnino, Roser Segarra, Fernando Sánchez Raja i altres, formà un escamot vindicatiu que atemptà el 17 de març de 1921 contra diversos militants carlista barcelonins.
També, amb aquest grup, l'abril de 1921, preparà un atemptat contra el general Severiano Martínez Anido, governador civil i militar de Barcelona i cap del terrorisme blanc, però l'acció justiciera fracassà quan el 2 de maig d'aquell any es produí una deflagració fortuïta al taller de modistes de Rosario Benavent, que morí en la feta, al barri de Sants, on guardaven els explosius, que causà cremades greus a la cara i les mans d'Acher.
Després d'un any d'hospital, fou tancat, jutjat i condemnat a uns anys de presó. Estan a la presó del Dueso, a Santoña (Trasmiera, Cantàbria), l'octubre de 1922, fou jutjat per una acció anterior contra una cerimònia religiosa organitzada pel sometent al Passeig de Gràcia i condemnat a mort. Això originà una intensa campanya anarquista (Solidaridad Obrera, El Suplemento de La Protesta, etc.) contra la pena de mort en general i la seva en particular, a la qual se sumaren nombrosos intel·lectuals de l'època (Santiago Ramón y Cajal, Valle-Inclán, els germans Serafín i Joaquín Álvarez Quintero, Jacinto Benavente, José Francés, Rafael Altamira, Julián Zugazagoitia, Álvaro de Albornoz, Luis Araquistáin, Benlliure, Concha Espina, Panaït Istrati, Roman Rolland, Alberto Ghiraldo, Emma Goldman, Sébastien Faure, Henri Barbusse, Maksim Gorki, Errico Malatesta, etc.). En 1924, gràcies a aquesta companya, la pena li fou commutada. Empresonat a Santoña, es dedicà a la pintura i a l'escultura, i des d'allà organitzà exposicions de la seva obra sota el nom artístic de Shum: Sabadell (Vallès Occidental) en 1925 --de la qual es publicà el catàleg Álbum artístico. Exposición Shum--, Bilbo (Gran Bilbao, Biscaia, País Basc, Euskal Herria) 1926 --guanyà el Premi d'Escultura Villa de Bilbao--, Santander (Cantàbria), etc. En 1929 es formà un comitè en pro del seu indult, format per diversos intel·lectuals anarquistes i d'esquerres (Formós Plaja, Ramón Acín, Pedro Vallina, Joan Peiró, Isaac Puente, Antonio Amador, Julián Zugazagoitia, García Venero, etc.).
En 1931, amb la proclamació de la República, fou alliberat gràcies a l'amnistia i es dedicà a la pintura com a professió.
En 1934 participà en el grup «Els Sis» (amb Helios Gómez, Josep Bartolí, Porta, Elías i Benigania) i, com a vocal, en la Junta de Museus de Barcelona. Aaquest any també il·lustrà el periòdic anarquista d'Igualada El Sembrador. Fou un dels fundadors del Sindicat de Dibuixants Professionals de la CNT-AIT. Entre 1936 i 1939 dibuixà per al CNT d'Astúries, però també lluità en primera línia als fronts bèl·lics.
En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental i fou internat en camps de concentració. Més endavant, amb la seva companya, Montserrat Ventós, i els dos fills d’ella que s’afillà va estar a Chartres (Eure i Loir, Centre - Vall del Loira), Tolosa de Llenguadoc (Alt Garona, Occitània), París (Illa de França) i Perpinyà (Plana del Rosselló, Rosselló) abans d’aconseguir embarcar en el transatlàntic francès Cuba cap a la República Dominicana. Després d’un temps a la illa s’establí a la de Cuba per anar més tard a Nova York (Estats Units d’Amèrica). Finalment s’establí a Mèxic,on  adquirí un gran prestigi com a pintor, realitzant diverses exposicions: sobre la dona (1964), olis i dibuixos (1965), etc. També exposà a l'Havana i a Nova York, amb pintures modernistes i ultraistes. A l'exili sempre milità en el Moviment Llibertari.
Durant els últims anys de sa vida, minat per l'arteriosclerosi, va continuar dibuixant, agafant el pinzell amb les dues mans.
Els seus dibuixos il·lustraren moltes obretes de «La Novela Ideal» i de «La Novela Social» i llibres de nombrosos autors (Samblancat, Wilde, Bejarano, Elosu, Puente, Maymón, Elías García, Solano Palacio, Salvador Cordón, Alaiz, Brandon, Nalé, Mario B. Rodríguez, Pedro Villa, etc.).
També col·laborà amb dibuixos en nombroses publicacions, com ara La Batalla, Crisol, L'Esquella de la Torratxa, Hoy, La Humanitat, Iniciales, Mañana, L'Opinió, La Opinión, El País, Post-Guerra, La Protesta, Solidaridad Obrera, El Sr. Daixonses, Tierra y Libertad, Vértice, etc.
Alfons Vila Franquesa va morir el 28 d'agost de 1967 a Cuernavaca (Morelos, Mèxic).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada